Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζε ο Λάκης Λαζόπουλος την ίδια ώρα, στο διπλανό κανάλι(Mega): «όπως οι τέσσερις που κουβαλάνε το φέρετρο με το πτώμα».
Το καυστικό σχόλιο δείχνει τη φθορά του κόμματος, που όμως έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να «αναστηθεί»: με τον άψογο συντονισμό των δύο παρουσιαστών ( Βίδου- Μαγγηριάδης) ο διάλογος ήταν πολιτισμένος και έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστεί το προφίλ των υποψηφίων, με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσιάστηκε ως εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας. Ήταν προσεκτικός στις απαντήσεις, απέφυγε την ερώτηση-σπόντα του Παύλου Πολάκη περί διαπλοκής και αναφέρθηκε θετικά στη θητεία του Αλέξη Τσίπρα. Η εξήγηση που έδωσε για την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου για προσφυγή στη βάση («να πάμε ενωμένοι στη μάχη των ευρωεκλογών») δεν ήταν πειστική, ούτε δικαιωμένη άλλωστε από το αποτέλεσμα.
Προς το τέλος έκανε λόγο για επιστροφή της πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας ίσως το μάτι στη Νέα Αριστερά, της οποίας το ιδρυτικό σύνθημα ήταν «η πολιτική επιστρέφει». Ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις.
Διαβάστε: Debate ΣΥΡΙΖΑ / Όσα είπαν οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι και οι αντιπαραθέσεις
Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του μαχητικού ΣΥΡΙΖΑ, με ριζοσπαστικές προτάσεις για τις τράπεζες, τα καρτέλ και το σύστημα Υγείας που γνωρίζει καλά. Άσκησε κριτική στην πορεία του κόμματος τόσο όταν ήταν στην κυβέρνηση(με θετικές αναφορές στην έντιμη διαχείριση) όσο και την περίοδο 2019-2023.
Αντίθετα με τον Σ. Φάμελλο που έκανε λόγο για λάθη, απέφυγε την αυτοκριτική προβάλλοντας τις αντιπολιτευτικές του μάχες. Δεν έδωσε ουσιαστική εξήγηση για την αμέριστη υποστήριξη του ίδιου προς τον κ. Κασσελάκη: «πιστέψαμε έναν άνθρωπο που είπε ότι την οικογένειά του την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα…εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας».
Ο Νίκος Φαραντούρης επέλεξε να αναδείξει το επιστημονικό και ευρωβουλευτικό του status, αλλά δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τη διπλή ιδιότητα προέδρου και ευρωβουλευτή. Αντίθετα μάλλον δικαίωσε όσους του υπέδειξαν ότι έπρεπε να ασχοληθεί με τα νέα του καθήκοντα: είπε ότι η ομάδα της Αριστεράς(Left) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η μικρότερη, πράγμα που δεν είναι σωστό. Mία πολιτική ομάδα της ακροδεξιάς έχει λιγότερα (25) μέλη, ενώ η Left δεν είναι και τόσο μικρή: έχει 46 βουλευτές, μόλις 7 λιγότερους από τους Πράσινους (53).
Είναι αξιοσημείωτο ότι o κ. Φαραντούρης δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να μεταπηδήσει στους Σοσιαλιστές, παραπέμποντας μία σχετική απόφαση σε ένα μελλοντικό Συνέδριο. Η θέση δεν θα αρέσει στην παραδοσιακή αριστερή βάση του κόμματος, αλλά πιθανώς να σκοπεύει στη σοσιαλδημοκρατική του πτέρυγα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αποσπάσει από τους δύο κυριότερους διεκδικητές (Φάμελλος-Πολάκης) μία συμφωνία για θέσεις δύο αντιπροέδρων στη νέα κομματική ιεραρχία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Το debate των υποψηφίων για την προεδρία «στέφθηκε με πλήρη επιτυχία»
Σε ένα ανδροκρατούμενο πάνελ, τη θέση του κ. Απόστολου Γλέτσου ίσως θα έπρεπε να είχε καταλάβει μία γυναίκα. Ο κ. Γκλέτσος υπέπεσε σε γκάφες, όταν υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα δεν παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα γιατί ..δεν έχουν μπαταρίες. Η θέση του για την εισαγωγή ιερόδουλων προς ικανοποίηση των ξένων μεταναστών έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων στο Χ (πρώην twitter), όπου το ντιμπέιτ ήταν το πρώτο στα trending της πλατφόρμας.
Συνολικά, η συζήτηση για την οικονομία και την ακρίβεια ήταν το μέρος της συζήτησης όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι απέδωσαν καλύτερα, ασκώντας κριτική και παρουσιάζοντας προτάσεις. Η θεματική είναι άλλωστε προσφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αντίθετα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της οικολογίας, οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν διεκδικούν εύσημα ούτε καινοτόμων ιδεών ούτε ριζοσπαστικότητας.
Η τύχη των δύο υποψηφίων που ξεχώρισαν, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής. Αν ψηφίσει η στενή κομματική βάση, ο κ. Φάμελλος έχει σοβαρές πιθανότητες, ενώ ο κ. Πολάκης ίσως ευνοηθεί από μεγαλύτερη συμμετοχή. Κανένας από τους δύο δεν μπόρεσε πάντως να επιβάλλει στη συζήτηση τη δική του ατζέντα: τη συνέχεια ο πρώτος, την αλλαγή πορείας προς τον ριζοσπαστισμό ο δεύτερος.
Σε κάθε όμως περίπτωση, το έργο του νικητή αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα θέματα στα οποία δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση είναι το μέλλον των ενημερωτικών μέσων( Αυγή, ραδιοσταθμός Κόκκινο) του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αμέσως μπροστά στο -δύσκολο- πρόβλημα των εργαζόμενων, που χθες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ραδιομέγαρο περιμένοντας λύση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >