Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το τραγούδι του 1931 «Κακούργα πεθερά» (Αντώνης Νταλγκάς- Ι.Μοντανάρης) γράφτηκε για ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα τα οποία συγκλόνισαν τότε την ελληνική κοινωνία: τη δολοφονία του εργολάβου Αθανασόπουλου στην Καλλιθέα, την ίδια χρονιά.
Δράστες ήταν η πεθερά, η γυναίκα του, ο ξάδελφος της και η υπηρέτρια του σπιτιού. «Καημένε Αθανασόπουλε τι σού ‘μελλε να πάθεις’, ξεκινά το ρεφρέν του τραγουδιού. Τις επόμενες δεκαετίες η φράση έγινε σλόγκαν, για όσες και όσους έπεφταν σε περιπέτειες, που δεν είχαν φανταστεί.
Σε μία τέτοια περιπέτεια έχει βρεθεί εδώ και ένα χρόνο, ο κ. Κασσελάκης. Ο γάμος με την Κουμουνδούρου ξεκίνησε σε γιορταστικό κλίμα.
Οι οπαδοί πέταγαν ρύζια και φώναζαν «Στέφανε άλλαξε τα όλα», ο Α. Τσίπρας ήταν παρών στην τελετή στο ρόλο του διστακτικού κουμπάρου. Η πλειοψηφία του κόμματος τον υποστήριξε και η αποχώρηση των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς και ενός σημαντικού μέρους των οργανωμένων μελών ταρακούνησε, αλλά δεν διέλυσε τον βασικό κομματικό κορμό.
Η ψυχρολουσία των ευρωεκλογών
Από εκεί όμως και μετά, άρχισαν τα πιο δύσκολα. Τα υψηλόβαθμα στελέχη που τον υποστήριξαν είχαν το καθένα τη δική του προσωπική στρατηγική, τον Φλεβάρη ο πρώην πρόεδρος επιχείρησε μια ανεπιτυχή ανατροπή περνώντας στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και ο νέος δέχθηκε μια ψυχρολουσία μετά το αναπάντεχα κακό -για τον ίδιο- αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Απογοητευμένος, κ. Κασσελάκης σκέφτηκε προς στιγμή μήπως ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι πιο αγγελικά πλασμένος. Αποφάσισε τελικώς να μείνει και να το παλέψει, αλλά όποια κίνηση και να κάνει πλέον, πέφτει σε τοίχο.
Χώρια οι γκάφες και οι άσκοπες δηλώσεις για τα μαύρα ταμεία, η φράση σε όποιον δεν του αρέσει να φύγει ή και η παραίτηση του Οθ. Ηλιόπουλου, με την παιδιάστικη ιδέα ότι θα χρεωθεί ο Α. Τσίπρας την ευθύνη που δεν πάει ο Κασσελάκης στη Βουλή.
Η πρόταση για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης
Η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) συνεδριάζει σήμερα με μοναδικό θέμα τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, μετά από την απόφαση για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της Αυγής, που προκάλεσε απεργίες και μεγάλες αντιδράσεις.
Το συμβιβαστικό σχέδιο που προτείνεται περιλαμβάνει απολύσεις και στην Αυγή και στο ράδιο «Στο Κόκκινο», κίνηση που θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Τα σχέδια για δάνειο, για σφριγηλό εμπορικό τμήμα και για χιλιάδες συνδρομητές είναι υπεραισιόδοξα, αν όχι ανέφικτα και τα περισσότερα έχουν διατυπωθεί παλιότερα, σε συνθήκες πολύ πιο ευνοϊκές. Χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν.
Αλλά δεν είναι μόνο τα παραπάνω που προκαλούν πονοκέφαλο. Τις τελευταίες μέρες φούντωσε ξανά η διαμάχη Λινού- Πολάκη, με τον τελευταίο να φέρεται και ως αντίπαλος του Κασσελάκη για την προεδρία, στο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Ο φόβος Πολάκη οδήγησε ακόμα και σε πρόταση για τη θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων, αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.
Καημένη Αθηνά Λινού..
To ρεφραίν του «Κακούργα πεθερά», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την κυρία Αθηνά Λινού. Διδάκτωρ επιδημιολογίας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θρησκευόμενη με σχέσεις με την εκκλησία, η κ. Λινού δεν είχε επαφή με την παραδοσιακή Αριστερά. Με καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές του 2009 και τον είχε εμμέσως υποστηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, το 2019.
Στη διάρκεια της πανδημίας, τότε που ο κόσμος κρεμόταν από τα χείλη των ειδικών, είχε κρατήσει μια σοβαρή και αξιοπρεπή στάση, στους αντίποδες των τσαρλατάνων που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση. Σε μία έξυπνη επικοινωνιακή κίνηση, σε μία στιγμή που ο Μητσοτάκης τα είχε κάνει θάλασσα με τον covid, ο Α. Τσίπρας την πρότεινε στα τέλη του 2020 ως πρόσωπο που θα μπορούσε να οριστεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής.
Διαβάστε: Αθηνά Λινού / Επιβεβαίωσε την παραίτησή της από τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
Υστερα την έβαλε και στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του 2023 στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, «σφήνα» και στον Τσακαλώτο. Έτσι κάπως βρέθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην κορύφωση της κομματικής παρακμής μετά τη συντριβή στις εκλογές.
Η κυρία Λινού στην αρχή είδε πολύ θετικά την εκλογή Κασσελάκη, που όπως και η ίδια δεν προερχόταν από τον κομματικό μηχανισμό. Αλλά στη συνέχεια, μια η κρίση του κόμματος και μια τα πολιτικά διλήμματα, βρέθηκε να παίρνει αποστάσεις. Με αφορμή το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στα τέλη του 2023 υπέβαλλε την παραίτησή της από τη θέση της τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά έπεσε πάνω στην κακιά πεθερά του τραγουδιού μας.
Το κλάμα στη Βουλή. Κροκοδείλιο ή αυθόρμητο;
Τα κλάματα που έβαλε η κ. Λινού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν μάλλον υπερβολικά: ο «αψύς Κρητικός» έκανε απλώς μια παρατήρηση στη συνεργάτιδα του Αδωνι Γεωργιάδη, για τους μορφασμούς της. Εχει πει πολλά άλλα πράγματα που μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαγραφή του. Ο ίδιος ο Π. Πολάκης υποστηρίζει ότι τα δάκρυα ήταν η αιτία για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, πράγμα που επίσης δεν ισχύει: απλώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον περίμενε στη γωνία.
Eίπε επίσης ότι το κλάμα ήταν στημένο, που επίσης δεν φαίνεται να είναι αλήθεια: μάλλον στην κυρία Λινού είχαν σπάσει τα νεύρα από την είσοδό της στη Βαβέλ.
Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Η κόντρα Πολάκη – Λινού και η πόρτα της εξόδου για Σπίρτζη
Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής Χανίων πέρασε την τελευταία εβδομάδα στην αντεπίθεση, μετά από δημοσίευμα φιλικού του site, σύμφωνα με το οποίο το Ινστιτούτο «Prolepsis» της κ. Λινού έχει λάβει «σκανδαλώδεις κρατικές επιχορηγήσεις» από από «γαλάζιες» περιφέρειες που την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. «Για δες τι γίνεται. Έτσι κλαίω κι εγώ κλαίω με κλάμα γοερό!!», σχολίασε ο κ. Πολάκης.
Ο αναποφάσιστος πρόεδρος
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλυψε την κυρία Λινού, ούτε ξεκίνησε πειθαρχικές διαδικασίες κατά του βουλευτή, που βρίσκεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά εντός κόμματος.
Γιατί ο πρόεδρος έχει τώρα αλλάξει γνώμη: για τον κ. Πολάκη επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, ότι δηλαδή έχει οπαδούς και μπορεί να κάνει ζημιά στο κόμμα, σε περίπτωση ευθείας σύγκρουσης. Το κυριότερο όμως είναι ότι, στο μεταξύ, έχει κατατάξει την κυρία Λινού στο στρατόπεδο των «τσιπρικών», που θέλουν να τον ανατρέψουν.
Αυτή είναι η μικρή, κωμικοτραγική προϊστορία του χθεσινού αλαλούμ: στην αρχή, πηγές προσκείμενες στον Πολάκη διέδιδαν ήδη από προχθές ότι υπήρχε απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από ανεξάρτητη εταιρεία να ελέγξει τις καταγγελίες κατά της κυρίας Λινού.
Την Τετάρτη, η κυρία Λινού ανακοίνωσε ότι είχε επικοινωνία με κ. Κασσελάκη, που «αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας απόφασης». Αλλά λίγο μετά, πηγές της Κουμουνδούρου διέρρευσαν ότι πράγματι «το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά από εντολή του, ερευνά τα δημοσιεύματα»(για το Ινστιτούτο) και η κυρία Λινού θα πρέπει να του δώσει «τις απαραίτητες διευκρινίσεις».
Ο εξευμενισμός Πολάκη και οι δύο αντιπρόεδροι
Μπορεί να μην το ομολογεί στην κυρία Λινού, αλλά ο κ. Κασσελάκης θέλει να εξευμενίσει τον κ. Πολάκη: φοβάται ότι μπορεί, από αρχιτέκτονας της επικράτησης του ίδιου πέρυσι τέτοια εποχή, να διεκδικήσει ακόμη και την προεδρία, στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Αλλωστε μετά τις τελευταίες διαρροές της επίσημης Κουμουνδούρου, ο Πολάκης έδειξε τα δόντια του, γράφοντας στο fb:
«Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός ΚΟ με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, χρειάζονται -λέει-΄έρευνα από «ανεξάρτητο τεχνοκράτη» για να βγάλουν συμπέρασμα για αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού!!!Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μου φαίνεται και προφανώς αυτά ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ!! »
O «παράγων Πολάκης» είναι η βασική αιτία μιας πρότασης που κυκλοφόρησε ανεπίσημα, με πρωτοβουλία προεδρικών, για τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρων, με τη μία να καταλαμβάνει ο κ. Πολάκης και την άλλη μέρος της αντιπολίτευσης.
Αλλά άλλες πηγές, επίσης της Κουμουνδούρου, το απέριπταν κατηγορηματικά σε δήλωση στην ΕφΣυν: «Τι αστεία σενάρια είναι αυτά; Η πολιτική ισορροπιών δεν είναι χαρακτηριστικό του Κασσελάκη. Αυτά τα έκανε ο Τσίπρας». Με τη διαφορά ότι ο τελευταίος πρόλαβε να φύγει, πριν τον φάει η πεθερά, η γυναίκα του, ο ξάδελφος της και η υπηρέτρια του σπιτιού..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >