Για πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία, η ακροδεξιά βγήκε πρώτη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 33% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος Μακρόν φέρει την κύρια ευθύνη για αυτό.

Ads

Πρώτον γιατί με την πολιτική του τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυσε την ακροδεξιά, συχνά υιοθετώντας την κοινωνική και μεταναστευτική ατζέντα της. Δεύτερον, επειδή μετά τη συντριπτική ήττα του στις ευρωεκλογές, προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας ότι η ιστορία θα επαναλαμβανόταν.

Υπολόγισε δηλαδή ότι το δημοκρατικό στρατόπεδο θα συσπειρωνόταν γύρω από τον ίδιο και την παράταξή του, για να μην βγει η ακροδεξιά. Αντιμέτωπος με τη Μαρίν Λε Πέν το 2017 και 2022, χάρις σε αυτά τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά δεν έχει άλλωστε εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές;

Αυτή τη φορά η Αριστερά δεν του έκανε τη χάρη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 28%. Οι τέσσερις κύριες αριστερές δυνάμεις που το απαρτίζουν – η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα – τα πήγαν καλύτερα από την προηγούμενη εκλογική συμμαχία τους, το 2022 όταν είχαν φτάσει στο 25,6%.

Ads

Αλλά το ποσοστό τους σε αυτόν τον πρώτο γύρο παραμένει κάτω από το άθροισμα των αποτελεσμάτων των τεσσάρων κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές (31,6%). Αντίθετα η ακροδεξιά κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εκλογές (31,37%). Σε αυτό ίσως συνέβαλε η συμμαχία με τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος (Ρεπουμπλικάνοι,10%) που διαγράφτηκε πριν λίγες μέρες τασσόμενος υπέρ της Λεπέν, αλλά πήρε μαζί του στελέχη και οπαδούς προσχωρώντας στο ακροδεξιό στρατόπεδο.

Αλλη ιστορική πρωτιά, ο συνασπισμός κεντρώων κομμάτων του Γάλλλου προέδρου κατέλαβε μόλις την τρίτη θέση και ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μεγάλος ηττημένος των έκτακτων εκλογών που ο ίδιος προκήρυξε. Στην επόμενη Βουλή οι προσκείμενοι στον πρόεδρο βουλευτές προβλέπεται να μειωθούν από 250 σήμερα σε λιγότερους από 100. Ο προεκλογικός διμέτωπος του Μακρόν, “ούτε ακροδεξιά, ούτε Αριστερά” απέτυχε παταγωδώς.

Το ποσοστό των προεδρικών (20%) είναι καλύτερο από αυτό στις ευρωεκλογές (14,6%), παραμένει όμως γεγονός- όταν μάλιστα στις χθεσινές εκλογές σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής- ότι το 80% των ψηφοφόρων αποδοκίμασε τον πρόεδρο που αποδεικνύεται και αχάριστος: δήλωσε μεν ότι «απέναντι στον «Εθνικό Συναγερμό»(ΛεΠέν), ήρθε η ώρα για μια μεγάλη και καθαρά δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συσπείρωση στον δεύτερο γύρο», αλλά στις περιοχές όπου την έδρα διεκδικεί η Ανυπότακτη Γαλλία, η στάση των προεδρικών θα αποφασιστεί κατά περίπτωση. (αν τους αρέσει δηλαδή ο υποψήφιος).

Αντίθετα η Αριστερά δήλωσε καθαρά ότι θα υποστηρίξει τους υποψήφιους και του μακρονικού Συνασπισμού, που είναι σε καλύτερη θέση για να κερδίσουν τους ακροδεξιούς αντιπάλους.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η ακροδεξιά θα καταφέρει στον δεύτερο γύρο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, οπότε θα δικαιούται την πρωθυπουργία και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα γίνουν για τις έδρες, στις οποίες δεν προέκυψε νικητής στον πρώτο γύρο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο «Εθνικός Συναγερμός» σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022, όταν είχε κερδίσει το 18,7% στον πρώτο γύρο. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει την επόμενη Κυριακή, το δημιούργημα τέρας του δόκτορα Μακρόν-Φρανκενστάιν ετοιμάζεται να στραγγαλίσει τη δημοκρατία στις προεδρικές εκλογές του 2027.