Αυτήν τη στιγμή στη Γάζα, σημειώνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του 21ου αιώνα. Είναι ίσως περισσότερα από το άθροισμα όλων των εγκλημάτων που έγιναν στον πλανήτη, τα χρόνια 2000-2023. Πραγματοποιούνται από έναν στρατό που όχι μόνο έχει απόλυτη υπεροχή πυρός απέναντι στον αντίπαλο, αλλά βομβαρδίζει ανελέητα κατοικημένες περιοχές. Εχω ένα αποκαλυπτικό βίντεο στο τέλος, αλλά στο παρόν άρθρο άλλο θέλω να υπογραμμίσω: πόσο φοβισμένος είναι αυτός ο στρατός.

Ads

Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ιστορία των 3 Ισραηλινών ομήρων, που σκοτώθηκαν από «φιλικά πυρά»: από τα ίδια τα στρατεύματα του Ισραήλ στη Γάζα. Πέντε ημέρες πριν το τραγικό περιστατικό, στις 10 Δεκεμβρίου, στρατιώτες βρήκαν ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε “σώστε μας” στα εβραϊκά κοντά σε ένα άνοιγμα σήραγγας, σε ένα κτίριο στη συνοικία Shujaiyeh της Πόλης της Γάζας. 

Αλλά πίστεψαν ότι η Χαμάς το είχε τοποθετήσει για να παρασύρει τους στρατιώτες στη σήραγγα. Δεν το ανέφεραν στην ειδική ομάδα του στρατού που ήταν υπεύθυνη για τους όμηρους. Πιθανώς για να μην διαταχθούν να μπουν στη σήραγγα, που δεν ερευνήθηκε ποτέ. 

Στην πραγματικότητα το είχαν γράψει οι 3 όμηροι, που είχαν στο μεταξύ μεταφερθεί σε ένα ένα κτίριο 670 μέτρα μακριά. Μια επίλεκτη ισραηλινή μονάδα εντόπισε το κτίριο, με την υποψία ότι πιθανώς κρύβονταν πολεμιστές της Χαμάς. Πριν εισέλθει, έστειλε έναν σκύλο για να το ψάξει, αλλά όταν ο σκύλος έφτασε στις σκάλες του δεύτερου ορόφου, οι πολεμιστές της Χαμάς τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Ads

Στη συνέχεια οι στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας αντάλλαξαν πυρά με την ομάδα της Χαμάς, με ενισχύσεις από άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τέσσερα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν, αλλά  οι στρατιώτες θεώρησαν ότι το κτίριο ήταν πιθανότατα παγιδευμένο με εκρηκτικά και γι’ αυτό αποφάσισαν να ψάξουν μόνο τον πρώτο όροφο.

Κάποιοι από τους στρατιώτες κατέθεσαν ότι άκουσαν φωνές στα εβραϊκά από τον δεύτερο όροφο, αλλά θεώρησαν ότι ήταν τέχνασμα των τρομοκρατών. Οκτώ ημέρες μετά από αυτή τη μάχη και τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία των τριών ομήρων, εξετάστηκε το ηχητικό υλικό από την κάμερα του σκύλου. Οι όμηροι ακούγονται να φωνάζουν: “Σώστε μας, είμαστε όμηροι”, “Είμαστε στις σκάλες” και “Είμαστε κοντά στις σκάλες”.

Το σημείωμα που άφησαν πίσω τους οι όμηροι.Πηγή: IDF Spokesperson’s Unit

Αφού οι στρατιώτες έφυγαν, ένα ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους στο κτίριο. Ετσι οι όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους. Έφυγαν από το κτίριο και κρύφτηκαν σε διάφορα μέρη στη συνοικία τις επόμενες ημέρες, ελπίζοντας να έρθουν σε επαφή με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στις 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τη δολοφονία τους, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κινηματογράφησε δύο πινακίδες κοντά σε ένα κτίριο. Η μία έγραφε “Σώστε μας, όμηροι” και η άλλη “SOS”. Το κτίριο αυτό απείχε περίπου ένα χιλιόμετρο από το κτίριο από το οποίο είχαν διαφύγει οι όμηροι. 

Όμως η μονάδα που εντόπισε τις πινακίδες θεώρησε ότι είχαν σκοπό να παρασύρουν τους στρατιώτες να εισέλθουν σε ένα παγιδευμένο κτίριο και γι’ αυτό αποφάσισαν να μην μπουν μέσα. Ούτε αυτό αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα για τη διάσωση των ομήρων. 

Πινακίδες με τις λέξεις “Βοήθεια, όμηροι” και “SOS” που ανακαλύφθηκαν τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία των τριών ομήρων. Οι στρατιώτες που τις βρήκαν πίστεψαν ότι το κτίριο ήταν παγιδευμένο και δεν μπήκαν μέσα.Πηγή: IDF Spokesperson’s Unit

 

Στις 15 Δεκεμβρίου, οι όμηροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κτίριο όπου κρύβονταν και να πλησιάσουν τους στρατιώτες. Έδεσαν ένα λευκό πανί σε ένα μακρύ ραβδί, έβγαλαν τα πουκάμισά τους και σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά. Στη συνέχεια στάθηκαν έξω από αυτό και φώναξαν στους στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα κτίριο περίπου 40 μέτρα μακριά.

Εκείνη τη στιγμή, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έριξε από τον Γ όροφο τρεις σφαίρες στους ομήρους, παρόλο που είδε ότι κρατούσαν μια λευκή σημαία, δεν φορούσαν πουκάμισα, ήταν άοπλοι και είχαν τα χέρια τους ψηλά. Στην κατάθεσή του στη σχετική εξεταστική επιτροπή, είπε ότι εντόπισε τους τρεις περίπου μισό λεπτό πριν ανοίξει πυρ και δεν ήξερε πώς να ερμηνεύσει αυτό που έβλεπε. Είπε επίσης ότι φοβόταν ότι οι τρεις εισέρχονταν σε ζώνη ασφαλείας. Στην πραγματικότητα ήταν πολύ φοβισμένος.

Οι πυροβολισμοί του σκότωσαν δύο ομήρους, αλλά ο τρίτος, ο Χαϊμ, τραυματίστηκε και κατέφυγε σε ένα κοντινό κτίριο. Ο διοικητής του τάγματος και αρκετοί άλλοι στρατιώτες ήταν παρόντες στο κτίριο από το οποίο ο στρατιώτης είχε ανοίξει πυρ. Ο διοικητής διέταξε “παύσατε πυρ” σε όλους τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο κτίριο και εκείνοι τον υπάκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν.

Για τα επόμενα 15 λεπτά, ο διοικητής προέτρεπε τον Χαϊμ να εγκαταλείψει το κτίριο. “Βγείτε έξω προς το μέρος μου”, φώναξε. Ο πρώην όμηρος, από την πλευρά του, φώναζε “Σώστε με” και κάποιοι από τους στρατιώτες τον άκουσαν. Μετά από 15 λεπτά προσπαθειών του διοικητή του τάγματος να τον πείσει και αφού άκουσε τον διοικητή να διατάζει ξανά τους στρατιώτες του να μην πυροβολούν, ο Χαϊμ βγήκε από το κτίριο. Αλλά δύο στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Ολα αυτά βρίσκονται στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής που δημοσίευσαν η Haaretz και άλλες εφημερίδες. Αυτό που δεν γράφεται ότι πάντα έτσι είναι ο πόλεμος. Βρομάει άσχημα, οι στρατιώτες είναι φοβισμένοι και όταν τραυματιστούν βαριά φωνάζουν τη μάνα τους. Τα υπόλοιπα δεν συμβαίνουν παρά στο Χόλλυγουντ.

ΥΓ Δέστε το συγκλονιστικό βίντεο- έρευνα των New York Times για τον ανελέητο βομβαρδισμό  περιοχών της Γάζας Στις οποίες ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός έχει κατευθύνει τους άμοιρους κατοίκους της λωρίδας, ότι δήθεν είναι ασφαλείς.