Στις 24 Απριλίου 2013 περισσότερα από 1.100 άτομα (κυρίως γυναίκες) έχασαν τη ζωή τους και άλλα 2.500 τραυματίστηκαν λόγω της κατάρρευσης του εργοστασίου παραγωγής ενδυμάτων Rana Plaza στο Μπαγκλαντές. Οι γυναίκες εργάζονταν σε απάνθρωπες συνθήκες και με αντάλλαγμα ενός ανήθικου μισθού, φτιάχνοντας ρούχα για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρουχισμού του κόσμου, όπως η Benetton, η Primark, η Mangoη The Children’s Place, η Gap και άλλες.

Ads

Στον απόηχο της σφαγής υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορα μέρη του πλανήτη κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τα θύματα, για να θεωρηθούν υπόλογες οι εταιρείες και να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτή η καταστροφή.

Ως συνέπεια της διεθνούς πίεσης, η ασφάλεια στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές φαίνεται να βελτιώνεται. Έχει υπογραφεί μια δεσμευτική «Συμφωνία για Πυρκαγιά και Ασφάλεια Κτιρίων» που καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές στους χώρους εργασίας μέσω ενός προγράμματος με ανεξάρτητες επιθεωρήσεις, με ευαισθητοποίηση του κοινού και εκλεγμένες επιτροπές για την υγεία και την ασφάλεια σε κάθε εργοστάσιο.

Η διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων εποπτεύεται από ένα συνασπισμό διαφόρων φορέων, όπως από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, της βιομηχανίας και των συνδικάτων. Μέχρι στιγμής, κατά τη δεύτερη επέτειο της σφαγής, τα θύματα έχουν λάβει μόνο το 40% με 70% της αποζημίωσης. Εταιρείες ρουχισμού που βγάζουν κέρδη πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο έχουν συμβάλει ελάχιστα στο Ταμείο για τα Θύματα του Rana Plaza, και ως εκ τούτου, δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

Ads

Τι απαιτούμε;

Απαιτούμε να εκπληρώσουν αμέσως όλοι οι υπεύθυνοι των εταιρειών τις δεσμεύσεις τους προς τα θύματα και να εξοφλήσουν την αποζημίωση.

Απαιτούμε να σταματήσει η ποινικοποίηση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Συνδικαλιστές από διάφορες ομάδες έχουν καταγγείλει την πίεση και την παρενόχληση που υφίστανται από διάφορους τομείς, τόσο μέσα στο Μπαγκλαντές όσο και απ’ έξω. Στο Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ), ο Akter (ένας επιζών του Rana Plaza), καθώς και άλλοι 27 ακτιβιστές, συνελήφθησαν στα κεντρικά του The Children’s Place, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και προσπάθησαν να παραδώσουν μια επιστολή στον διευθυντή της εταιρείας.

Απαιτούμε επίσης μια ισχυρότερη δέσμευση από τις κυβερνήσεις ως προς την τήρηση της υπογραφείσας συμφωνίας, και η παραγωγή κλωστοϋφαντουργίας να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και της φύσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

– Nα έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας ως καταναλωτές και να ενεργούμε με συνειδητό και συνεπή τρόπο, παίρνοντας πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των ρούχων μας, μποϊκοτάροντας τις μάρκες που δεν προωθούν μια υπεύθυνη πολιτική παραγωγής ως προς τα δικαιώματα των ανθρώπων που παράγουν και ως προς το περιβάλλον.

– Nα αναλάβουμε δράση ώστε να ασκηθεί πίεση στις εταιρείες που εμπλέκονται στη σφαγή του Rana Plaza, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν την εξόφληση της αποζημίωσης των θυμάτων, ειδικά οι εταιρείες Benetton, The Children’s Place, Walmart, Mango.

– Να συμμετέχουμε στην 24ωρη φεμινιστική δράση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών. Για να δείξουμε στον κόσμο, μέσα από τις δράσεις μας, ότι το Rana Plaza είναι παντού και ότι οι γυναίκες υφίστανται σε κάθε γωνιά του κόσμου τις συνέπειες της ατέρμονης απληστίας του καπιταλιστικού συστήματος. Στις 24 Απριλίου καλείστε να οργανώσετε τις δράσεις σας καταγγέλλοντας το δικό σας Rana Plaza!!! Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας, τα βίντεο, αφίσες και άλλα υλικά. 

Παρακαλούμε να αποστέλλονται: eva@marchemondiale.org και info@marchemondiale.org έτσι ώστε να τα ανεβάσουμε στο:www.wmw-2015.info

Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να τελειώσουμε με κάθε Rana Plaza που καταπιέζει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Μετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου

fylosykis.gr