«Αυτό το κείμενο δεν είναι η υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου. Είναι το κατηγορητήριο που συνέταξε ένας πολιτικός κατά του Τουρκικού Έθνους-Κράτους», πιστεύει ο καθηγητής Baskin Oran, ειδικός στο διεθνές δίκαιο και τις μειονότητες.

Ads

Φυλακισμένος στην Αδριανούπολη (Ανατολική Θράκη) εδώ και σχεδόν 8 χρόνια, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (51 ετών), Κούρδος, έμπειρος δικηγόρος, ακτιβιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορείται για «Σχηματισμό τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης» από το 22ο Κακουργιοδικείο της Άγκυρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της υπεράσπισής του που διήρκεσε 9 ημέρες.

Ο Ντεμιρτάς εξηγεί λεπτομερώς με πραγματικά παραδείγματα τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτιστικές δυσκολίες των Κούρδων στην Τουρκία: «Αν δεν μπορώ να πω ότι είμαι Κούρδος, τότε δεν έχω πια τιμή και αν το πω γίνομαι τρομοκράτης»…

Ads

Κάνει απολογισμό των πολιτικών των κυβερνήσεων από το 1923 (Δημιουργία της Κεμαλικής Δημοκρατίας) σχετικά με το κουρδικό πρόβλημα :«Το τουρκικό κράτος είναι που στέλνει τους νέους Κούρδους στα βουνά».

Κάνει τη διάκριση μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ, δηλαδή των ριζοσπαστικών ισλαμιστών, και του «μουσουλμανικού πολιτισμού», αλλά αυτά τα αποσπάσματα επικρίνονται βίαια από τους κεμαλιστές και την παραδοσιακή αριστερά.

Καταγγέλλει τα διπλά μέτρα και μέτρα του καθεστώτος: «Απαγορεύεται να επαινείς τον Mazlum Dogan, ο οποίος αντιστάθηκε στα βασανιστήρια αλλά πέθανε στη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ (1982), αλλά το όνομα του βασανιστή Esat Oktay Yildiran δόθηκε πρόσφατα σε δημόσιο σχολείο!

Τονίζει τρία θέματα στις 118 σελίδες της υπεράσπισής του:

– Δημοκρατική αυτονομία στη θέση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

– Άρνηση ένοπλου αγώνα και βίας για την καλύτερη ενθάρρυνση μιας ειρηνικής λύσης που βασίζεται στη συμφιλίωση και την αντίστοιχη συναίνεση μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων.

-Δημοκρατία και ειρήνη, άρα ένα καθεστώς που βασίζεται στις αρχές του κράτους δικαίου χωρίς ποτέ να καταφεύγει στη βία.

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, τώρα αυτοδιαλυμένο και που αντικαταστάθηκε από το DEM, το Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας, 57 έδρες στις 600), ο Ντεμιρτάς ήταν βουλευτής του Ντιγιαρμπακίρ (Νοτιοανατολική Ανατολία) μεταξύ 2007 και 2018.

Ο «Σέλο» σύμφωνα με τους υποστηρικτές του είναι επίσης συγγραφέας ( 3 μυθιστορήματα και 2 συλλογές διηγημάτων), μουσικός και ταλαντούχος ζωγράφος.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι είναι ένας από τους σπάνιους Κούρδους πολιτικούς ηγέτες που αντιτίθενται στον ένοπλο αγώνα που ηγείται το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που δημιουργήθηκε από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1978). Αυτή η θέση γίνεται καλά αποδεκτή από την πλειοψηφία των Τούρκων δημοκρατών και φιλελεύθερων, αλλά ο σκληρός πυρήνας του PKK συνεχίζει να επικρίνει τον Ντεμιρτάς.

«Επιμένω στην άρνηση του ένοπλου αγώνα και επιμένω στον ειρηνικό δρόμο, αλλά οι ένοπλοι Κούρδοι μαχητές μου λένε ότι είμαι ακόμα στη φυλακή επειδή επέλεξα τον πολιτικό δρόμο. Δεν ξέρω τι να πω!»

Ο Selo, επαναλαμβάνει ότι είναι εντελώς αθώος: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ενοχή μου στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας. Είναι μια δίκη πολιτικής εκδίκησης. Είμαι πολιτικός όμηρος» αυτός είπε. Πράγματι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν πάντα περιγράφει τον Ντεμιρτάς ως «τρομοκράτη», ενώ η τελική ετυμηγορία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο Ερντογάν μισεί βαθιά τον Ντεμιρτάς, ο οποίος τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ξεκίνησε το σύνθημα της εκστρατείας: «Θα σας εμποδίσουμε να γίνετε Πρόεδρος!»

Τέλος ο Ντεμιρτάς καταλήγει: «Θα αγνοήσω την τελική ετυμηγορία σας. Αυτό έχει γραφτεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η απόφασή σας δεν έχει καμία επίδραση για εμάς και για τους ανθρώπους μας. Δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να σκύψουμε το κεφάλι!»

*Σημειώνεται ότι το βιβλίο του Ραγκίπ Ντουράν «Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη, Χρονικό της Σύγχρονης Τουρκίας» θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 25/1, στις 19:00 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος). Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Ο φίλος μου, ο Ραγκίπ»