«Δεν κάνουμε οικονομία όταν πρόκειται για το πρεστίζ», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις περιττές δημόσιες δαπάνες σε επιδείξεις ισχύος.

Ads

Κατά την τελευταία επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη, για την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η τουρκική αντιπροσωπεία δαπάνησε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 6 αμερικανικών ημερών από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της αντιπροσωπείας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν 6 υπουργοί και δεκάδες υψηλόβαθμοι γραφειοκράτες, συνοδευόμενοι από τους ή τις συζύγους τους. Η πλειονότητα των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, που συνοδεύονται από μικρές αντιπροσωπείες, προτιμούν γενικά τις τακτικές πτήσεις προς το εξωτερικό.

Περισσότεροι από 15 δημοσιογράφοι, όλοι τους φιλοκυβερνητικοί, βρίσκονταν στην αποστολή. Η τιμή της «βασιλικής» σουίτας του ξενοδοχείου μόνο για το ζεύγος Ερντογάν ήταν 25.000 δολάρια για μία μόνο νύχτα. Τα δωμάτια ξενοδοχείων για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, τα γεύματα και τα δείπνα πληρώθηκαν από το κράτος.

Ads

Τα 6 αεροσκάφη από την Τουρκία έπρεπε να περιμένουν έξι ημέρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

Ήταν απαραίτητο να καταδειχθεί στο αμερικανικό κοινό η σημασία της επίσκεψης του «Μεγάλου Παγκόσμιου Προέδρου»: Βαν με πανό «Αγαπώ τον Ερντογάν» έκαναν βόλτες στο κέντρο της πόλης με κόστος 3.500 δολάρια την ώρα. Οι μεγάλες ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες με την επιγραφή ”İnvest in Turkey” πάνω τους κόστιζαν 60 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.

Έπειτα, υπήρχαν οι ημερήσιες αποζημιώσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους γραφειοκράτες, καθώς και το κόστος των δώρων για τους ξένους διπλωμάτες.

Παρ’ όλη αυτή τη διασκέδαση και τα έξοδα, η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης ήταν σχεδόν άδεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν μόνο τον ομιλητή. Κανένα μεγάλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης δεν είχε την καλοσύνη να καλέσει τον Πρόεδρο Ερντογάν για συνέντευξη.

Το καθεστώς του Ερντογάν κάνει συχνά κήρυγμα για «οικονομία» και ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται κατά των περιττών δημόσιων δαπανών. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πρόσφατα να αφαιρέσει τις μηχανές τσαγιού και καφέ από τα δωμάτια των καθηγητών των σχολείων «για να εξοικονομήσει χρήματα».

Δεν είναι μόνο στο εξωτερικό που το καθεστώς είναι σπάταλο. Τα καθημερινά έξοδα του Προεδρικού Μεγάρου ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 400 χιλιάδες ευρώ).

6,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 180 χιλιάδες ευρώ) δαπανώνται καθημερινά για την προστασία του Προέδρου. Όταν ο Πρόεδρος ταξιδεύει στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της χώρας, τουλάχιστον 49 αυτοκίνητα σχηματίζουν αυτοκινητοπομπή.

Τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης αποκαλύπτουν την αντίφαση μεταξύ της καθημερινής ζωής των ανθρώπων του δρόμου και του τρόπου ζωής των υψηλά ιστάμενων: Ενώ οι αγρότες και οι εργάτες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν χειμωνιάτικα ρούχα για τα παιδιά τους να τρώνε κρέας παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα, οι άρχοντες ξοδεύουν αυθαίρετα δημόσιο χρήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι η Τουρκία έχει για να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη.

«Ποια είναι η πηγή αυτού του πλούτου;» αναρωτιέται ένας χρήστης του διαδικτύου.

Το τελευταίο μοντέλο της BMW X7 κοστίζει 85.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο πολυτελές αυτοκίνητο κοστίζει 630.000 δολάρια στην Τουρκία. Άρα είναι περίπου 8 φορές ακριβότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην αρχική τιμή προστίθενται τρεις τύποι φόρων: ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στη συνέχεια ο φόρος εισαγωγής.