«Κάθε κόκορας λαλεί στο κοτέτσι του» λέει μια τουρκική παροιμία. Πράγματι, ο «Αυτοκράτορας» , σύμφωνα με το παρατσούκλι που του έδωσαν οι θαυμαστές του, ο Φατίχ Τερίμ, ήταν ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου στην Τουρκία για περισσότερα από 30 χρόνια. Μέτριος αμυντικός λίμπερο της Γαλατασαράι, η ομάδα, με αρχηγό της τον Φατίχ -που σημαίνει κατακτητής στα τουρκικά- δεν μπορούσε να κερδίσει το πρωτάθλημα για 11 χρόνια (1974-1985).

Ads

Η καριέρα του ήταν γεμάτη επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά η έλλειψη σταθερότητας ήταν ο κανόνας του. Έχοντας προσληφθεί και απολυθεί πολλές φορές από τη διεθνή ομάδα της Τουρκίας, τη Γαλατασαράι, τη Φιορεντίνα και τη Μίλαν, ο Τερίμ πάντα υποστηριζόταν, από τη μία πλευρά, από μια επικίνδυνη μερίδα του τουρκικού κράτους και από την πλειοψηφία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Μεχμέτ Αγκάρ, ακροδεξιός, πρώην αρχηγός της αστυνομίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, που δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», είναι ένας από τους πιο στενούς φίλους του Τερίμ.

Μερικοί από τους παίκτες του, αθλητικοί σχολιαστές στο εξωτερικό καθώς και ανεξάρτητοι ειδικοί του ποδοσφαίρου είχαν ήδη αποκαλύψει τις αδυναμίες του ανθρώπου, του οποίου η εικόνα είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από την προσωπικότητά του:

Ads

-«Μας έμαθε πώς να μην παίζουμε ποδόσφαιρο» – Φρανκ ντε Μπερ, πρώην παίκτης του Άγιαξ, της Μπαρτσελόνα και της Γαλατασαράι.
-«Ο χειρότερος Τεχνικός Διευθυντής που έχω γνωρίσει» – Αντρέα Πίρλο, πρώην παίκτης της Μίλαν.
-«Στο γήπεδο δεν είχαμε ποτέ τακτική» – Στίβεν Νζόνζι, πρώην παίκτης της Γαλατασαράι.

Το μυστικό του Φατίχ Τερίμ βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Ξέρει πολύ καλά πώς να χειραγωγεί την υποστήριξη και ακόμη και την αγάπη χιλιάδων οπαδών, ιδίως της Γαλατασαράι.
-Είναι μετρ των δημοσίων σχέσεων. Έχει πολύ καλές σχέσεις με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων.
-Έχει ακόμα πολύ καλές σχέσεις με όλους σχεδόν τους ανώτερους ηγέτες του Κράτους.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι είχε σημειώσει ορισμένες επιτυχίες ως Τεχνικός Διευθυντής όταν η Γαλατασαράι κέρδισε το πρωτάθλημα για 4 συνεχόμενα χρόνια (από το 1996 έως το 2000), όταν η Γαλατασαράι κέρδισε το Κύπελλο UEFA (2000) και όταν η διεθνής ομάδα έφτασε στον ημιτελικό του Euro (2008). Οι ειδικοί σημειώνουν ότι παίκτες όπως ο Χάγκι, ο Ταφαρέλ ή ο Ποπέσκου είχαν ήδη συνεισφέρει πολύ περισσότερα από τον Τεχνικό Διευθυντή.

Τέλος, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα στα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη τις απαντήσεις λεπτομερώς:

-Πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός στα μέσα της σεζόν να προσέλαβε ξαφνικά, μέσα σε μόλις 24 ώρες, τον Τερίμ (71 ετών) που ήταν άνεργος για πολύ καιρό;
-Δέκα ημέρες πριν από την άφιξη του στην Αθήνα, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άνοιξε έρευνα κατά του Τερίμ, που εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ποιος λοιπόν χρησίμευσε ως ενδιάμεσος για αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη πρόσληψη;
-Ο ιδιοκτήτης και η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν γνώριζαν τον επιθετικό χαρακτήρα του Τερίμ; Αρκετές κόκκινες κάρτες για εξύβριση των διαιτητών, τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επίθεσης κατά των «εχθρών» του έξω από τα γήπεδα, βίαιες συγκρούσεις με τους Προέδρους της Γαλατασαράι, της Φιορεντίνα και της Μίλαν… κ.λπ.

Ο Τερίμ μπόρεσε να παραμείνει στο προσκήνιο για δεκαετίες στην Τουρκία, ενώ η καριέρα του στην Ελλάδα κράτησε μόλις έξι εβδομάδες.

Ο βασιλιάς ήταν ήδη γυμνός, αλλά η πλειοψηφία των Τούρκων οπαδών έβλεπαν τον Τερίμ ως ένα όμορφο μοντέλο της Versace!