Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Οι Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για ανθρώπους που μάχονται για να προστατεύσουν το έδαφός τους και που μάχονται για την πατρίδα τους. Είναι μια απελευθερωτική οργάνωση και μια οργάνωση μουτζαχεντίν’» (στρατιώτης που πολεμά τον ιερό πόλεμο, το Τζιχάντ), δήλωσε στις 12 Νοεμβρίου κατά την επιστροφή του από το Ριάντ, όπου συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Μετιν Τσιχαν, ένας ανεξάρτητος Τούρκος δημοσιογράφος, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Χ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από τις 7 Οκτωβρίου, την έναρξη της επίθεσης των Χαμάς, έως τις 13 Νοεμβρίου, 253 τουρκικά σκάφη αναχώρησαν από την Τουρκία για ισραηλινά λιμάνια μεταφέροντας κάθε είδους εξοπλισμό. Αυτό είναι περίπου 7 βάρκες την ημέρα. Αναδημοσίευσε τον κατάλογο αυτών των πλοίων που είχε ήδη δημοσιεύσει το MarineTraffic, μια διαδικτυακή εφαρμογή που εμφανίζει τις διαδρομές και τις θέσεις των πλοίων σε πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι πολύ καλές από τότε που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2002. Εκείνη την εποχή, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ήταν μόλις 1,41 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μέχρι το 2020 το ποσό αυτό είχε αυξηθεί στα 8,91 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όγκος των εξαγωγών και εισαγωγών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατά 535% (πεντακόσια τριάντα πέντε τοις εκατό) μέσα σε 20 χρόνια.
«Εμείς (η Άγκυρα) υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη με λόγια και βοηθάμε το Ισραήλ συγκεκριμένα στο έδαφος» ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου Τσιχαν.
Οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι αρκετά περίπλοκες και έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους από το 1948. Η Άγκυρα ήταν η πρώτη μουσουλμανική πρωτεύουσα που αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ υπό την πίεση των Αμερικανών. Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν υπήρξαν ποτέ σταθερές. Οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν μερικές φορές πραγματοποιήσει αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις, αλλά υπήρξαν και περίοδοι κατά τις οποίες οι πρεσβευτές των δύο κρατών απουσίαζαν από τις δύο πρωτεύουσες.
Ο Ερντογάν, «ισλαμιστής, νεοφιλελεύθερος και καιροσκόπος επί της αρχής» σύμφωνα με τους αντιπάλους του, έχει δύο αντιφατικές απόψεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Το Ισραήλ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που κατέχει τα εδάφη της Παλαιστίνης», είχε δηλώσει το 2017. Ο ίδιος Ερντογάν είχε μια ωραία κουβέντα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αυτός (ο Νετανιάχου) θα έρθει να επισκεφθεί την Τουρκία πιθανότατα τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο. Και εμείς θα κάνουμε το ίδιο αργότερα», ανακοίνωσε. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ γεμάτη ατζέντα, οπότε μια επίσκεψη στην Άγκυρα δεν είναι στην ατζέντα. Μάλιστα, στις 15 Νοεμβρίου απάντησε βίαια στις επιθέσεις του Ερντογάν: «Αποκάλεσε το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος, αλλά με τις πράξεις του υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ο ίδιος έχει βομβαρδίσει τουρκικά χωριά εντός των συνόρων της Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε τα κηρύγματά του».
Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι αντισημίτης λόγω του ισλαμιστικού του παρελθόντος, αισθάνεται υποχρεωμένος να διατηρεί καλές ή τουλάχιστον κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ, κυρίως επειδή χρειάζεται να έχει καλή εικόνα με τα δυτικά κράτη, ιδίως με την Ουάσιγκτον. Θέλει επίσης να διατηρήσει καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μάλιστα, όποτε επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν παραλείπει να συναντάται επίσημα με τους επικεφαλής των εβραϊκών ιδρυμάτων ή ενώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2005, έλαβε το Βραβείο Εξαιρετικού Θάρρους που του απένειμε η Anti-Defamation League, η οποία βρίσκεται κοντά στους σιωνιστικούς κύκλους του κράτους του Ισραήλ.
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Τουρκία είναι εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Η Δεξιά, για θρησκευτικούς λόγους, και η Αριστερά, για πολιτικούς λόγους, είναι στο πλευρό της Παλαιστίνης.
Ο Ερντογάν θέλει να μιμηθεί τον ακροβάτη που παίζει και στις δύο χορδές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια των φίλων του ή τον σεβασμό των αντιπάλων του.
«Κάτω το κράτος του Ισραήλ, ζήτω η ισραηλινή οικονομία και το ισραηλινό εμπόριο» θα ήταν το αγαπημένο του σύνθημα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >