Στις 19 Απριλίου θα διεξαχθούν οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα. Αν και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 19η Μαρτίου, οι βασικοί υποψήφιοι είναι οι Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέλ Σιμπέρ, Μουσταφά Ακκιντζί, Κουντρέτ Οζερσάι και Μουσταφά Ονουνέρ.

Ads

Επίσημα, η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει στις 24 Μαρτίου και τα θέματα τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στον πολιτικό διάλογο είναι το Κυπριακό, η κακή οικονομική κατάσταση και υποδόριως, όπως πάντα άλλωστε, οι σχέσεις με την Τουρκία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήχθη για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yenidüzen, δείχνει τον Ντερβίς Ερογλου να εξασφαλίζει το 27,8%, τη Σιμπέλ Σιμπέρ το 21,8% και τον Μουσταφά Ακκιντζί το 14%.Οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 14,4%, ενώ ποσοστό 11,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

Σε ερώτηση ποιοί υποψήφιοι θα παραμείνουν στον δεύτερο γύρο, το 44,5% απάντησε ο Ντερβίς Ερογλου και η Σιμπέλ Σιμπέρ, το 29,7% ο Ντερβίς Ερογλου και ο Μουσταφά Ακκιντζί και το 7,9% η Σιμπέλ Σιμπέρ και ο Μουσταφά Ακκιντζί.

Ads

Σε ερώτηση ποιόν υποψήφιο θα ψηφίζατε αν ο Ντερβίς Ερογλου και η Σιμπέλ Σιμπέρ περάσουν στο δεύτερο γύρο, το 36,2% απάντησε τον Ερογλου, το 35,9% τη Σιμπέλ Σιμπέρ, το 16,5% κανένα και το 11,4% δεν εξέφρασε άποψη ή δεν απάντησε.

Όλα, λοιπόν, αναμένεται να κριθούν στον δεύτερο γύρο, σε μία στιγμή, που η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει, ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν άμεσα, αν η Τουρκία ακυρώσει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους και αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο σημερινός Πρόεδρος Έρογλου παρουσιάζεται ξανά ως ο σύνδεσμος των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «CNN TÜRK» επανέλαβε, ότι τα επόμενα δυο χρόνια  οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο διεθνής παράγοντας «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο» και επαναδιετύπωσε τις γνωστές του απόψεις για το Κυπριακό: εμφανίστηκε αμετακίνητος στο ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι «οι τουρκικές εγγυήσεις είναι αναγκαίες για την διαφύλαξη της ειρήνης στην Κύπρο».

Αναφορικά με την κλειστή περιοχή (Βαρώσια) της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Έρογλου είναι εξίσου αρνητικός «Στόχος μου δεν είναι η επίλυση του προβλήματος του Βαρωσιού, αλλά η επίλυση του Κυπριακού… Το Βαρώσι αποτελεί μια πτυχή του εδαφικού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή την πτυχή, όταν ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών», ενώ εμφανίστηκε προκλητικός, δηλώνοντας, ότι το 1974 «ο τουρκικός στρατός δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα για την κατάληψη της Λάρνακας».
Η Σιμπέλ Σιμπέρ, σημερινή «Πρόεδρος της Βουλής», μεταβατική «Πρωθυπουργός» στην κυβερνητική κρίση το καλοκαίρι του 2013, είναι από τα πιο αξιόλογα και μετριοπαθή νέα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Κρατάει τις αποστάσεις, που κρατούσε πάντα το ΡΤΚ από την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι ακολουθεί το πρόγραμμα, που η Άγκυρα προωθεί στα Κατεχόμενα

Στην παρουσίαση του «Προεδρικού της μανιφέστου» δήλωσε, ότι οι μέρες των παθητικών ηγεσιών ανήκουν στο παρελθόν και ανέφερε τους 5 άξονες της πολιτικής της: 1) Ομοσπονδιακή λύση με βάση την διζωνικότητα, την δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα. 2) “Νοοτροπία επανάστασης” για την λύση των συσσωρευμένων κοινωνικών προβλημάτων. 3) Επίτευξη υγιούς σχέσης με την Τουρκία, που να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό. 4) Νέος μηχανισμός διοίκησης με ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές. 5) Ένα “προεδρικό”  συμμετοχικό, ενοποιημένο με το λαό, με διαφάνεια που θα μπορεί να λογοδοτήσει.
Ο Μουσταφά Ακκιντζί, ιδρυτής του «Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης», του οποίου η υποψηφιότητα στηρίζεται από το κόμμα «Ενωμένη Κύπρος», είναι από τους πιο δημοφιλείς τουρκοκύπριους πολιτικούς στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς είναι από τους πρωτεργάτες της επαναπροσέγγισης και της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, και αυτός που, σύμφωνα με τον Σενέρ Λεβέντ, απαντά στο ερώτημα «Ποιόν δεν θέλει η Άγκυρα». Εδώ και πολύ καιρό έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής του Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους του πριν τη συνολική λύση και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. Θεωρείται, ως ο υποψήφιος που θα μπορούσε να ενώσει, αυτούς που το 2004 ψήφισαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν και να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή της πεφωτισμένης Δεξιάς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Κουντρέτ Οζερσάι ιδρυτή της Κίνησης «Συγκεντρωνόμαστε» και, μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Έρογλου, με κεντρικό σύνθημα «η τ/κ πολιτική ζωή χρειάζεται να αλλάξει ηλικία και νοοτροπία», δηλώνει, ότι ήρθε η στιγμή για λύση και ότι η Ομοσπονδία όπως την εννοούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις συμφωνίες Κορυφής του 1977, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι διαφορές.

Ο Μουσταφά Ονουνέρ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, με το σύνθημα “Κυρίαρχος ‘λαός’, ανεξάρτητη Κύπρος” επικεντρώνεται στη δομή της εξουσίας στα Κατεχόμενα και την εξάρτηση από την Τουρκία.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στα αποτελέσματα του β’ γύρου στα τέλη του Απρίλη και με την πεποίθηση των διπλωματικών κύκλων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο καιρός θα κυλήσει υπέρ της άρσης των προσκομμάτων που προβάλλει η Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για έναν ακόμη(;) γύρο συνομιλιών. Ενδιαφέρουσα συγκυρία οι τουρκικές εκλογές της 7ης Ιούνη, όπου η Άγκυρα χρειάζεται την κινητικότητα στο Κυπριακό, όπως και στο Κουρδικό, καθώς εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των Ερντογάν και Νταβούτογλου.

* Η Μαρία Γιαννακάκη είναι μέλος της Ε.Ε Δημοκρατικής Αριστεράς