Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
H κυβέρνηση της Αυστρίας καταδίκασε τις απόψεις του επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας, Κριστόφ Λέιτλ ο οποίος σε συνέντευξη του επανέλαβε τις θέσεις που είχε διατυπώσει σε συνεντεύξεις του την περασμένη εβδομάδα, περί πώλησης ακατοίκητων ελληνικών νησιών στην Τουρκία.
Ads
Η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ,σε ραδιοφωνική της συνέντευξη χθες τόνισε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω μια τόσο προκλητική δήλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις προστριβές στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις».
Ο κ. Λέιτλ σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Profil υποστηρίζει ότι η πρόταση του είναι συμβολική. Ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, θα πρέπει να είναι πρόθυμο να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:
Profil: Προτείνατε το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος να πουλήσει «απομακρυσμένα, ακατοίκητα νησιά». Ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα;
Λέιτλ: Με κάθε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντείνονται τα ανθελληνικά αισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε να κάνουμε με ένα δημαγωγικό – λαϊκιστικό ρεύμα.
Profil: Η πρότασή σας όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημαγωγική – λαϊκίστικη…
Λέιτλ: Πρόκειται για το συμβολισμό: ότι δηλαδή ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, είναι πρόθυμο να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του.
Profil: Ποιος όμως θα αγοράσει τα ακατοίκητα νησιά;
Λέιτλ: Κοιτάξτε το χάρτη. Η Τουρκία θα ενδιαφερόταν πάρα πολύ.
Profil: Εννοείτε τους Τούρκους επενδυτές;
Λέιτλ: Όχι. Το τουρκικό κράτος φυσικά. Για αυτό μίλησα για ακατοίκητα, απομακρυσμένα νησιά.
Profil: Δηλαδή να παραιτηθεί η Ελλάδα από το έδαφός της προς όφελος του ιστορικά μεγαλύτερου εχθρού της, της Τουρκίας; Το εννοείτε σοβαρά;
Λέιτλ: Ναι, φυσικά. Μακροπρόθεσμα βλέπω μια πολύ σημαντική σύγκλιση ανάμεσα στην Ε.Ε. –άρα την Ελλάδα- και την Τουρκία. Με μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λυθεί και το Κυπριακό. Η παραίτηση από μέρος της κυριαρχίας θα ήταν ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια.
Profil: Η Ελλάδα όμως έχει ήδη αναγκαστεί να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της –κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα. Αυτό δεν θα ήταν τίποτε άλλο από ταπείνωση. Πόσω μάλλον που η Τουρκία, ως χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε., δεν συμμετέχει στο μηχανισμό διάσωσης.
Λέιτλ: Αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά, έχετε δίκιο. Αντίστροφα: Αν οι Έλληνες το κάνουν αυτό από μόνοι τους ως συμβολική κίνηση, τι πιστεύετε; Τί επίδραση θα έχει στους λαϊκιστές;
Profil: Αν η Αυστρία συνεχίσει να συσσωρεύει χρέος, μπορείτε να φανταστείτε ότι θα πουλήσουμε το Mühlviertel; (περιοχή της Αυστρίας που συνορεύει με τη Βαυαρία και την Τσεχία,)
Λέιτλ: Όχι βέβαια. Αλλά αν η Αυστρία είχε ένα ακατοίκητο νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα, τότε αυτό θα μπορούσα να το φανταστώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >