Μοιάζει ανέφικτο να προσπαθεί κανείς να αποδώσει με απλές λέξεις το όραμα ενός επαναστάτη που με τις ιδέες και τις πράξεις του σφράγισε τους αγώνες του κουβανικού λαού. Πόσο μάλλον όταν απευθύνεται σε παιδιά που έχουν δει το πρόσωπό του μόνο μέσα από γκράφιτι στους τοίχους της πόλης και ως στάμπα σε μπλουζάκια.

Ads

Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς, όμως, φέρει το βαρύ όνομα δυο επαναστατών και ζει εφαρμόζοντας τις ιδέες του πατέρα της. Χθες, 55 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στα βουνά της Βολιβίας, απευθύνθηκε με συγκρατημένη περηφάνια σε ένα κατάμεστο από εφήβους σχολικό αμφιθέατρο: «Πόσοι από εσάς έχετε διαβάσει το “Κεφάλαιο” του Μαρξ;».

Παιδίατρος, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών «Τσε Γκεβάρα» και με πολλές ιατρικές αποστολές στο ενεργητικό της σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, η 61χρονη Αλέιδα Γκεβάρα βρέθηκε στην Αθήνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Αργεντίνο επαναστάτη που διοργανώνει η New Star Art Cinema. Στη χθεσινή εκδήλωση του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, έκανε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τα παιδιά: για τη διεθνιστική ιατρική, τους συμβολισμούς στο πρόσωπο του πατέρα τον οποίο ελάχιστα γνώρισε, τη βαριά παρακαταθήκη της κουβανικής επανάστασης.

Στην ομιλία της, η Αλέιδα Γκεβάρα ιχνηλάτησε την πορεία του κομμουνιστή επαναστάτη στη μαρτυρική γη της Λατινικής Αμερικής ώς τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1967. Την εξόρμηση δύο χρόνων πάνω σε μια μοτοσικλέτα όπου ξεγύμνωσε την αλήθεια των Ανδεων. Τη ζύμωση με τους ανθρακωρύχους της Χιλής και τους αυτόχθονες λαούς του Αμαζονίου. Τα ταξίδια από λεπροκομείο σε λεπροκομείο όπου, μαζί με τον σύντροφό του, Αλμπέρτο Γκρανάδο, είδαν την εξαθλίωση πίσω από την ασθένεια. Δεν ήταν πάνω από 25 χρόνων -και πρωτότοκος γιος αστικής οικογένειας-, σημείωσε η Αλέιδα. Κι όμως, ήταν μέσα από αυτό το ταξίδι και τη μετέπειτα γνωριμία του με τους Ραούλ και Φιντέλ Κάστρο που εξελίχθηκε σε έναν από τους εμβληματικότερους ηγέτες του 20ού αιώνα: «Ο γιατρός που ήταν δίπλα στον λαό του σταμάτησε και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο επαναστάτης».

Ads

«Χρειαζόμαστε παγκοσμίως γιατρούς με άλλα χαρακτηριστικά. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας», τόνισε η Αλέιδα, εξηγώντας πώς το σύστημα υγείας στην Κούβα χτίστηκε από το μηδέν μετά την επανάσταση του 1959: «Η Κούβα δεν είχε δημόσιο σύστημα υγείας. Η βρεφική θνησιμότητα θέριζε. Επικρατούσε αναλφαβητισμός και η περισσότερη γη ανήκε σε εταιρείες των ΗΠΑ. Το πρώτο που έκανε η επανάσταση ήταν να εθνικοποιήσει τη γη. Σήμερα έχουμε τόσους γιατρούς, που έχουμε τη δυνατότητα να τους στέλνουμε και σε άλλα κράτη. Σήμερα έχουμε σχεδόν μηδαμινή βρεφική θνησιμότητα. Τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου».

«Η αλληλεγγύη είναι η έκφραση της στοργής μεταξύ των λαών. Να είστε στοργικοί και αλληλέγγυοι – και σίγουρα θα φανείτε χρήσιμοι στον λαό σας», συνέχισε. Ενα από τα παιδιά τη ρώτησε κατά πόσο αντλεί έμπνευση από τον πατέρα της, με την Αλέιδα συναισθηματικά φορτισμένη να απαντά:

«Ο Τσε μοιραζόταν τη στοργή του με όλους τους λαούς […] Η μητέρα μου έλεγε να ζούμε με το παράδειγμά του. Ο αδερφός μου, Καμίλο, που πέθανε τον προηγούμενο μήνα, δούλευε μαζί μου στο Κέντρο Σπουδών. Εγώ δούλεψα ως γιατρός στην Ανγκόλα και τη Νικαράγουα. Η αδερφή μας, Σέλια, είναι κτηνίατρος. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι περήφανος για μας. “Αν πεθάνω, μην κλάψεις για μένα. Κάνε ό,τι θα έκανα αν ήμουν ζωντανός, κι εγώ θα συνεχίσω να ζω μέσα από σένα”, λέει ένα κουβανικό τραγούδι. Αυτό κάναμε. Ο,τι δηλαδή έκανε και ο κουβανικός λαός».

Αν ζούσε ο Τσε, θα ήταν περήφανος με τον τρόπο διακυβέρνησης της Κούβας από τον Κάστρο; «Μια επαναστατική διαδικασία ποτέ δεν είναι τέλεια. Κάνουμε λάθη. Και οι μόνοι που μπορούμε να τα διορθώσουμε είμαστε εμείς. Με ρωτούν δημοσιογράφοι στην Ελλάδα: “Τι πιστεύετε για την ελληνική κυβέρνηση;”. Εγώ δεν είμαι Ελληνίδα. Δεν ψήφισα αυτή την κυβέρνηση. Δεν έχει βάρος η γνώμη μου, η δική σας όμως έχει. Ηρθα εδώ απλά για να σας δείξω ότι μπορείς να ζήσεις και με άλλον τρόπο. Αλλά η απόφαση είναι δική σας».

Πηγή: efsyn.gr