Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για την παρουσία της αστυνομίας στους χώρους του campus του ΑΠΘ αλλά και για το πρόσφατο γεγονός της πτώσης του 19χρονου φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής.

Ads

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο ατύχημα υποστηρίζουν οι φοιτητές, αφού στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα πολλών σχολών του ΑΠΘ συμβαίνει το αδιαχώρητο. Όταν οι αίθουσες των τμημάτων υποδέχονταν περίπου 100 φοιτητές και τώρα φιλοξενούν τον διπλάσιο αριθμό, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι φυσικά αυξάνονται κατακόρυφα, ειδικά σε μια περίοδο που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θέτει ξεκάθαρα και ζητήματα υγιεινής.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης του διδακτικού προσωπικού στο ΑΠΘ, γεγονός στο οποίο εστίασε και ο κ. Ζαρωτιάδης κοσμήτορας της σχολής ΟΠΕ στην Βεργίνα Τηλεόραση, αναφερόμενος στην ανεπάρκεια του προσωπικού και τα μειωμένα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κάπου εδώ τίθεται και το εξής ζήτημα, είναι προφανώς πολυτέλεια η επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό αφού τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά από ότι φαίνεται είναι αρκετά για την τοποθέτηση αστυνομικών μέσα στα ιδρύματα, στα πλαίσια της πανεπιστημιακής αστυνομίας που με τόσο ζήλο η κυβέρνηση οραματίζεται για την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης στα πανεπιστήμια.

Ads

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το ΑΠΘ ζει σε μια συνεχή ένταση, από τότε που αποφασίστηκε να γίνει αυτή η περιβόητη βιβλιοθήκη στο πρώην κατειλημμένο στέκι του βιολογικού, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και σίγουρα δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί με ΜΑΤ και άντρες διαφόρων άλλων σωμάτων της ελληνικής αστυνομίας. Όταν μάλιστα μιλάμε για τραυματισμένους φοιτητές από την χρήση δακρυγόνων και βίας από την πλευρά τον ένστολων, τότε η αποκλιμάκωση όχι απλά θα αργήσει αλλά δεν πρόκειται να έρθει και ποτέ. Βλέποντας την εξέλιξη των γεγονότων και την επικίνδυνη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην συναυλία του Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, αναρωτιέται κανείς αν όντως οι εμπνευστές αυτών των ενεργειών θέλουν την αποκλιμάκωση ή την διατήρηση, γιατί όχι και την αύξηση της έντασης εντός του πανεπιστημίου.

Μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ, προέβησαν σε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για περαιτέρω διερεύνηση περιστατικών βίας από τις δυνάμεις καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και σήμερα υπάρχει έντονη παρουσία της αστυνομίας μέσα στο campus και όπως αναφέρει η ΕΣΔΕΠ έχει δημιουργηθεί ένα μόνιμο κλίμα έντασης και φόβου μέσα στο ΑΠΘ.

Η κυβέρνηση εν τέλει παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επιμένοντας στην τοποθέτηση αστυνομίας εντός τους, ενώ στην πραγματικότητα η παρουσία της δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτά. Κάτι το οποίο επισημαίνουν και αρκετοί πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ κάνοντας λόγο για αντιθεσμικό κλίμα, τονίζοντας μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης είναι η απόσυρση και κατάργηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

* Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος και υπήρξε εξωτερικός ανταποκριτής στο Κόκκινο 105.5 FM. Εκδότης του μηνιαίου Free Press “Τέχνες Ποικιλίες & Τσίπουρα”