“Δεν μπορεί σχεδόν καμία μεταρρύθμιση να επιτύχει και να είναι κοινωνικά δίκαιη και “προοδευτική”, εάν δεν βασιστεί πάνω σε πραγματική γνώση και εικόνα του πλούτου της κοινωνίας μας φανερού και κρυμμένου”

Ads

Διαβάζουμε τι έχει εξαγγείλει και πραγματοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιουσιολόγιο:

Περιουσιολόγιο ως το Νοέμβριο με στόχο τα μεγάλα ψάρια

Το περιουσιολόγιο θα καταγράψει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο πολίτης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων π.χ. για τα ακίνητα στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείς το συνταξιούχο με ΕΝΦΙΑ και κάποιος με μεγάλη ακίνητη περιουσία να μην φορολογείται είπε ο αν. υπ. Οικονομικών. Αν κάποιος δεν δηλώσει π.χ. ένα ακίνητο στο Λονδίνο που έχει θα έχει τόσο μεγάλα πρόστιμα που θα αγγίζουν την αξία του. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν χρήματα που έχουν σπίτι τους. Δεν θα πάμε σε υπερβολές, αλλά αν κάποιος έχει 500.000 στο σπίτι θα πρέπει να τα δηλώσει. Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον πολίτη, θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα εισοδήματα.

Ads

Στο Τaxis.net θα υπάρχουν τα στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων και θα δοθεί ένα διάστημα ώστε να ενημερώσουν οι πολίτες και να δηλώσουν αν έχουν περιουσία που δεν αναγράφεται και υπάρχει είτε στο σπίτι, ή στις θυρίδες κα. Πέραν αυτού οτιδήποτε εντοπιστεί θα είναι φοροδιαφυγή. Τόνισε επίσης ότι δεν θα ασχοληθούν με μικροποσά ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο όριο. Από εκεί και πέρα, για κάθε μεταβολή της φορολογικής κατάστασης θα πρέπει να ενημερώνει ο φορολογούμενος το περιουσιολόγιο.

Τρύφωνας Αλεξιάδης:

Επίσης την δέσμευσή της ότι και το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί το 2016.

Σημείωση: Το κτηματολόγιο εύκολα μετατρέπεται σε περιουσιολόγιο αλλά και το περιουσιολόγιο σε κτηματολόγιο!

Δλδ τα εμπόδια στην πραγματοποίησή τους που δεκαετίες προβάλλουν τα συμφέροντα, ήδη μετά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και την δέσμευση του taxisnet να έχει ηλεκτρονική εικόνα του περιουσιολογίου μέχρι τον Νοέμβριο την οποία θα καλέσει τον φορολογούμενο να επιβεβαιώσει χάνοντας οτιδήποτε αδήλωτο, παρακάπτονται ευφυώς για πρώτη φορά.

Ποια εμπόδια και από ποιους;

Μα από όσους έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία με μη νόμιμο τρόπο με χρήση των προνοιών του πελατειακού κράτους, των καρτέλ των εργολάβων, των κομματικών γνωριμιών, του παρασιτικού συστήματος προμηθειών, της μίζας και των αργομισθιών, των δις των θαλασσοδανείων πχ της ΑΤΕ κλπ κλπ  ο κατάλογος του παρασιτισμού είναι ατελείωτος – φυσικά μεταξύ των βασικών υπόπτων βρίσκεται και η εκκλησία με την αγνώστου προέλευσης και κυριότητας περιουσία της:

Η γενναία μαρτυρία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ στην ιστοσελίδα maga.gr (18 Οκτωβρίου 2012): 

“Μια μέρα έτρωγα με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και του λέω “ακούστε Μακαριότατε, είναι ευκαιρία να χωριστεί η εκκλησία από το κράτος”. Με ρωτάει “γιατί το λέτε αυτό;”. Απαντώ “το λέω γιατί έχετε σχεδόν το 1/3 της Ελλάδας ως περιουσία χωρίς να πληρώνετε όλους τους φόρους που χρειάζονται και επιπλέον παίρνετε από το κράτος τους μισθούς, παρόλες τις κηδείες και τα ευχέλαια. Αν φύγετε τώρα θα μπορείτε να πείτε στο κράτος: αυτά είναι δικά μου. Να τα πάρετε και ας χάσετε τις πέντε πεντάρες του μισθολογίου. Αν περιμένετε, όταν θα γίνει το κτηματολόγιο, δεν έχετε χαρτώα δικαιώματα. Θα γίνουν εξελειμματικές στάσεις”. Εξελειμματικές στάσεις στο Βυζάντιο ήταν αυτές οι περιουσίες οι οποίες δεν είχαν χαρτώα δικαιώματα και κληρονόμους και τις έπαιρνε το κράτος. Μου απαντάει ο Χριστόδουλος “για αυτό δεν θα γίνει ποτέ κτηματολόγιο”.”

Πρόσφατα τέλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η (σωτήρια) σύνδεση της εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών με το πραγματικό εισόδημά τους  – όπως υπάρχει δέσμευση στην νέα συμφωνία/μνημόνιο να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο – , δεν μπορεί να είναι πραγματικά αναλογική δλδ δίκαιη, εάν δεν συνυπολογισθεί και η πραγματική οικονομική κατάσταση του καθενός ε.ε. μέσω του περιουσιολογίου… κάποιος δλδ μπορεί να μην έχει εισόδημα σήμερα αλλά να έχει κεφαλοποιήσει εισοδήματα και πλούτο που δεν δικαιολογεί το πόθεν έσχες του, παρανόμως και αφορολόγητα. Δεν υπάρχει δλδ το “ότι έγινε έγινε”. (stokokkino.gr/TPetropoulos)

Συμπέρασμα: δεν μπορεί σχεδόν καμία μεταρρύθμιση να επιτύχει και να είναι κοινωνικά δίκαιη και “προοδευτική”, εάν δεν βασιστεί πάνω σε πραγματική γνώση και εικόνα του πλούτου της κοινωνίας μας φανερού και κρυμμένου.

Όσο ορθολογική και να είναι μια μεταρρύθμιση στην θεωρία, θα καταλήξει άδικη στην πράξη εάν εφαρμοστεί οριζόντια επί δικαίων και αδίκων – πράγμα που κατά κόρον έκανε τα προηγούμενα χρόνια η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της τρόικας εφαρμόζοντας τον νεοφιλελευθερισμό.

Χωρίς περιουσιολόγιο δεν μπορεί να γίνει αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου. Όταν τα παράνομα εισοδήματα ‘ξεχαστούν” τα βάρη θα κατανεμηθούν λάθος. Το “ότι έγινε έγινε, τώρα κοιτάζουμε μπροστά” μπορεί να είναι το σύνθημα της ΝΔ και των συμφερόντων αλλά όχι της Αριστεράς: ο έλεγχος σε βάθος χρόνων του πόθεν έσχες αναδρομικά μέσω της αποτύπωσης των εισοδημάτων στο περιουσιολόγιο/κτηματολόγιο είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η ισονομία σε αυτήν την χώρα – οι λίστες Λαγκάρντ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Χωρίς περιουσιολόγιο δεν μπορεί όχι να χωριστεί η εκκλησία από το κράτος αλλά ούτε καν να φορολογηθεί: ο σκόπιμος διασκορπισμός της περιουσίας της σε χιλιάδες νομικά πρόσωπα μπορεί να παρακαμφθεί με το περιουσιολόγιο/κτηματολόγιο: ότι δηλώνεις φορολογείσαι γι αυτό (έως ελεχθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα νομικά) ότι δεν δηλώνεις κατάσχεται από το δημόσιο, ειδικά η πολύτιμη γη.

Χωρίς περιουσιολόγιο δεν μπορεί να κατανοηθεί και αποτυπωθεί το παράνομο σύστημα πλουτισμού των ημετέρων, των ευγενών επαγγελμάτων, των συστηματικών φοροφυγάδων, των πολλαπλών συντάξεων αργομισθίας, των κρατικών παρασίτων και συμμοριών, των διεφθαρμένων συνδικαλιστών, των ελεγκτών του δημοσίου κλπ κλπ Άρα και να γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση ή απλά ένας δικαιότερος ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, πολύ απλά, χωρίς περιουσιολόγιο δεν μπορεί να διακριβωθεί “που πήγαν τα λεφτά” που ρητορικά αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι του παλαιού πολιτικού συστήματος που βόλευαν τους πολιτικούς και οικογενειακούς τους φίλους μέχρι τρίτης γενεάς και κοιτούσαν αλλού όταν η οικονομία κατευθυνόταν από την μίζα και όχι την παραγωγική ανάγκη…

Χωρίς περιουσιολόγιο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η φοροδοτική ικανότητα, ο έλεγχος της φοροδιαφυγής κλπ κλπ είναι κούφια λόγια – και οι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες  θα παραμένουν οι στόχοι των φορολογικών εξορμήσεων.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αυτό το κράτος κανονικό από τον εντοπισμό με το περιουσιολόγιο του “που πήγαν τα λεφτά”.

Είναι τόσο απλό και τόσο αριστερό.

Και είναι ο ζητούμενος αστικός εκσυγχρονισμός της χώρας που οι αστικές ελίτ και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν για πολλές δεκαετίες λόγω του μεταπρατικού χαρακτήρα τους: πάντα εξαγοράζονταν έναντι μιας καλής προμήθειας ή εμπορικού ανταλλάγματος  – δεν ζούσαν από την ελληνική παραγωγή αλλά από τα ποσοστά εκπροσώπησης ξένων παραγωγών.

Ο κλήρος έπεφτε πάντα στην ελληνική αριστερά  – όπως ήδη είχε εντοπίσει το ΚΚΕ εσ τέσσερις δεκαετίες πριν – να ολοκληρώσει το μετέωρο βήμα της κανονικότητας που οι άλλοι είχαν εγκαταλείψει κάνοντας περιουσίες από την μεταπολεμική αμερικάνικη βοήθεια έως την καταστροφή της παραγωγικής δομής της χώρας χάριν των εισαγωγών και του εισαγόμενου καταναλωτισμού που πλούτιζε τους “αντιπροσώπους” και κατέστρεφε τους παραγωγούς. Σήμερα για πρώτη φορά η αριστερά δείχνει να αναλαμβάνει συνειδητά το στοίχημα αυτό.

Ένας ισχυρότατος εσωτερικός λόγος για την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης -με την χρήση των μοιραίων νεοδογματικών της πλατφόρμας- και μαζί ο σχεδιασμός της “αριστερής παρένθεσης” με “κυβερνήσεις συνεργασίας” ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποτάμι, είναι ακριβώς αυτός: να μην γίνει ποτέ το περιουσιολόγιο/κτηματολόγιο και να μην αποκατασταθεί ποτέ η δικαιοσύνη άρα και η ενότητα σε αυτόν τον λαό. Να δουλεύει ο κοινωνικός αυτοματισμός, η αναξιοκρατία, η διάσπαση και ο εμφύλιος που σιγοκαίει μέσα στον λαό από τις κρυφές “άκρες” των ωφελημένων του πελατειακού συστήματος που “ζουν ανάμεσά μας”. Και να σκοτώνει ο ανταγωνισμός για τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που ακόμη ελέγχονται κομματικά, κάθε αλληλεγγύη και αντίσταση των πολιτών μεταξύ τους.

Και η ίδια η Αριστερά έφερνε (ευτυχώς μέχρι χθες) μέσα της ως συνιστώσα, τα βαρίδια των “κεκτημένων” μιας αναξιοκρατίας απότοκου του δογματικού της αυτοματισμού, όσο εκπροσωπούνταν προνομιακά και άνισα από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ή των ευγενών επαγγελμάτων που λίγο πολύ έκαναν τα στραβά μάτια στην ανεξέλεγκτη διαφθορά που όλη η κοινωνία “είχε τούμπανο”. Ανθρώπους με καχυποψία γενικά στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργικότητα, με λατρεία στον κρατικό έλεγχο της οικονομίας, της επετηρίδας του κράτους τροφού, επαγγελματιών της πολιτικής και του συνδικαλισμού και οπαδών του υπαρκτού δημοσιοϋπαλληλικού σοσιαλισμού.

Η διάσπαση και η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε πέραν των άλλων και από την πίεση της εφαρμογής του προγράμματος του κόμματος για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και παραγωγική ανασυγκρότηση – ήταν πολιτική η πίεση γιατί πλέον στην κυβερνώσα αριστερά δεν επιτρέπονται θεωρίες και μειοψηφικά ποσοστά και πόστα αλλά αμετάκλητες πράξεις – πράξεις μεταρρύθμισης, εκσυγχρονισμού, κανονικότητας. Πράξεις όπως η νέα συμφωνία/μνημόνιο με κέρδη και ζημιές αλλά πράξεις σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό ήταν αφόρητο για την αριστερά του βιβλίου και του μοντέλου “φταίνε πάντα οι άλλοι”. Δεν άντεξε την ευθύνη ούτε λίγες μέρες…
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ με την νέα εντολή που θα λάβει από τον λαό εμμείνει στην γραμμή της υλοποίησης της κανονικότητας και της ανασυγκρότησης που θα στηριχθεί στην κανονικότητα, θα έχει επιτελέσει αναγεννησιακό έργο για το ελληνικό ευρωπαϊκό έθνος – αν υποχωρήσει στις πιέσεις, θα έχει απολέσει την τελευταία ευκαιρία: όχι της αριστεράς μόνο αλλά της ίδιας της χώρας μας.

Η αληθινή μεταρρύθμιση είναι μπροστά μας, το χθες πίσω μας και μας κυνηγά. Στις 20 του μηνός αποφασίζουμε.

*Σκίτσο του Γιάννη Καλαιντζή

Πηγή: Αριστερή Στρουθοκάμηλος