Έρμη Θεσσαλονίκη, όπως κάποτε ήταν παντέρμη η πρεβελάκειος Κρήτη… Άμα είναι της μοίρας σου η κακογουστιά, σ’ αυτήν συνέχεια θα επιστρέφεις! Μετά από «Γιορτές αγγέλων», εναρμονισμένες με άρτον και θεάματα, με το τέλος του άρτου ανέμενες το ταυτόχρονο πέρας των –κακόγουστων- θεαμάτων. Η οικονομική ανέχεια, φυσιολογικά, θα αναλογιζόταν με περικοπές (πέραν των μισθολογικών) της γελοιότητας, της μεσημεριανής αναπαραγωγής της και της περιπτεραίας ανάρτησής της. Και τότε, ναι, θα πειθόμασταν ότι «πιάσαμε πάτο». Αλλά τώρα αλλού…πατώνουμε.

Ads

Όπως πολλά από τα θέματα που καθρεφτίζονται στο παραμορφωτικό κάτοπτρο της επικαιρότητας, έτσι και το Thessaloniki Pride, το εκκολαπτόμενο για τις οδούς της Θεσσαλονίκης, απέκτησε πολιτική χροιά, ενώ η αρμόδια αρχή κρίσης του είναι η χρεωκοπημένη τράπεζα της ομορφιάς. Μ’ άλλα λόγια, και με φιλοσοφικά ζύγια γραδάροντας, η πλάστιγγα θα έπρεπε να αναζητηθεί στο κατάστημα της αισθητικής και όχι, βέβαια, της ηθικής. Σ’ αυτό το τελευταίο είναι γνωστοί οι μαγαζάτορες της συμπρωτεύουσας, είναι οι ίδιοι που έβαλαν λουκέτο στη λογική και στην καλογουστιά, επί δεκαετίες, με τα πολιτιστικά (και πολιτικά) πεπραγμένα τους. Αλλά η δόλια η αισθητική ζητάει κι αυτή το μερίδιό της, σ’ έναν τόπο που δεν ήταν πάντα άντρο ακαλαισθησίας.
 
Οποιαδήποτε διάθεση δημόσιας εκδήλωσης ή διαδήλωσης από την όποια κοινωνική, επαγγελματική ή γεωγραφική ομάδα ατόμων, δεν μπορεί παρά να βρίσκει συγκατάθεση από την κοινή γνώμη και την ανοιχτή δημοκρατία. Μια αντίστοιχα ανοιχτή πόλη, όπως πλάθει τη Θεσσαλονίκη η επιθυμία μας, έχει υποχρέωση – όχι απλώς ανεκτικότητα – να τη φιλοξενεί και να την προστατεύει. Πολλώ δε μάλλον όταν οι εκδηλώσεις αυτές σφραγίζουν το διαβατήριο της Θεσσαλονίκης για την έξοδό της προς τον έξω κόσμο. Είχε χρόνια να περάσει τα σύνορα η συμπρωτεύουσα, να φιλοξενήσει ιδέες και ανθρώπους, να φιλοξενηθεί από τη διευρυμένη κοινότητα των διανοημάτων. Η μόνη βίζα που απαιτείται για να τα μπες βγες μιας πόλης στις κοινωνίες των ιδεών είναι η απουσία της βίας και η παρουσία της αισθητικής.