Οφείλω να οµολογήσω ότι είναι το πιο ενδιαφέρον πολιτικό επιχείρηµα που έχω ακούσει τελευταία από την αξιωµατική αντιπολίτευση: «Η χώρα δεν είναι έτοιµη για τέτοιο µέτρο». Μάλιστα έχει ιδιαίτερη αξία γιατί το είπε ο Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφορά το γνωστό περιουσιολόγιο. Είναι µεγάλη η συζήτηση για την ουσία. Το πώς δηλαδή σκέφτεται να αξιοποιήσει η κάθε κυβέρνηση τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών.

Ads

Αν θα γίνει µοχλός για να φορτώνονται φόρους οι µισθωτοί, αυτοί δηλαδή που δεν µπορούν να «κρυφτούν», ή αν θα εµφανίσει τα πραγµατικά εισοδήµατα των µεγαλοσχηµόνων που έχουν κάνει επιστήµη το να κρύβονται – µάλιστα, πολλές φορές µε νόµιµους τρόπους. Αυτά όµως καµία σχέση δεν έχουν µε την κριτική που ασκεί ο Στέλιος Πέτσας, αντανακλώντας ουσιαστικά τις θέσεις του προέδρου της Ν∆.

Αν το καλοσκεφτείτε, ένα κόµµα που ορκίζεται στον «ευρωπαϊκό προσανατολισµό» της χώρας λέει όχι σε ένα µέτρο αυτονόητο για κάθε χώραµέλος της ΕΕ. Μάλιστα, ο διευθυντής του Γραφείου του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει πως δεν είναι ώρα «για να σχεδιάσουµε µια φορολογία πάνω στην περιουσία». Αντιθέτως, προτρέπει να σχεδιαστεί η φορολογία πάνω στη µείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των µερισµάτων (τώρα) αλλά και στη µείωση του φό ρου των νοικοκυριών (αργότερα).

Ποτέ, όχι, και «µε τίποτε» πάνω στην περιουσία. ∆ιότι, όπως µας λέει ο Στ. Πέτσας, «άνθρωποι που κοπίασαν» θα «είναι έρµαια εκβιασµών κάθε εφόρου και κάθε τελώνη». Εντυπωσιακό. Να υποθέσουµε ότι στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη χώρα το µεγάλο πρόβληµα είναι πως πάρα πολλοί έχουν περιουσία χωρίς να κοπιάσουν; Περίεργο, γιατί στο παρελθόν οι ίδιοι έχουν καταγγείλει τέτοια πράγµατα, ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του Κώστα Σηµίτη. Επίσης είναι αξιοσηµείωτο πως έχουν τόσο αρνητική οπτική για τους εισπρακτικούς µηχανισµούς.

Ads

Ιδίως από τη στιγµή που οι ίδιοι τους έχουν σχεδιάσει την περίοδο 2012-2015. Μάλλον θα ήταν πιο τίµιο ο Στ. Πέτσας και η Ν∆ να µας πουν ότι κλείνουν το µάτι σε συγκεκριµένες (και µειοψηφικές) κατηγορίες της «κοινωνικής ελίτ». Αυτές που αντιδρούν στο να καταγράφεται η περιουσία. Εξαντλώντας µάλιστα κάθε δικαστικό µέσο.

Όσο για την… ετοιµότητα της χώρας και της κοινωνίας, τι να πω; Προφανώς ήταν «έτοιµη» για τις µειώσεις µισθών, τον τριπλασιασµό της φορολογίας και την περικοπή δαπανών που εφάρµοσαν οι κυβερνήσεις της Ν∆ την περίοδο των µνηµονίων.

Πηγή: Έθνος