Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Οι εκλογές στην Πορτογαλία της 4ης του Οκτώβρη δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Και στο μέτρο που αυτό συνέβη, έγινε με τον συνήθη λάθος τρόπο. Ως αφορμή θριαμβολογίας ένθεν κακείθεν των πολιτικών και δημοσιολογούντων.
Συμπέρασμα πρώτο, λοιπόν: κανείς εδώ δεν διδάχθηκε από τις προσεκτικές δηλώσεις των Πορτογάλων πολιτικών τη βραδιά των εκλογών και την εβδομάδα που ακολούθησε, η μετριοπάθεια στη χώρα μας αναζητάται. Την ώρα που στην Ελλάδα κάποιοι πανηγύριζαν για τον πιο καλό μαθητή της Τρόικας και του μνημονίου που αναγνώρισε ότι η μόνη διέξοδος από τα μνημόνια είναι η πειστή εφαρμογή τους και ξαναέδωσε τη νίκη στους θιασώτες αυτής της πολιτικής, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός και νικητής των εκλογών Κοέλιου θρηνούσε την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας (έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες και δεν έχει πλέον σύμμαχο από τον χώρο της δεξιάς) και η Diario de Noticias στο Editorial μάλωνε τους ψηφοφόρους γιατί «Το Μπλόκο της Αριστεράς πέτυχε ένα αποτέλεσμα πολύ ανώτερο του συνηθισμένου… Αυτό είναι που επιθυμεί ένα τμήμα του πορτογαλικού λαού; Αυτή είναι η οδός, η ριζοσπαστικοποίηση και η διαμαρτυρία;».
Την ώρα που κάποιοι θριαμβολογούσαν για το διπλασιασμό των δυνάμεων του Μπλόκου, γεγονός που είναι αλήθεια, αύξησε κατά 20% τις δυνάμεις του και για πρώτη φορά στην ιστορία προηγείται του Κομμουνιστικού Κόμματος, κορυφαία στελέχη του πορτογαλικού αριστερού συνασπισμού, οίκτιραν τη πολυδιάσπαση και τις εσωτερικές έριδες των προηγούμενων χρόνων και προβληματίζονταν για την αδυναμία τους να πείσουν, σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον για τις δυνάμεις της δεξιάς, τον πορτογαλικό λαό ότι υπάρχει άλλη λύση (Catarina Príncipe, μέλος του πορτογαλικού Μπλόκο και contributing editor του ηλεκτρονικού περιοδικού «Jacobin»).
Τα ποσοστά του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε συνεργασία με τους Πρασίνους, δεν αποτελούν έκπληξη: παραμένουν σταθερά, αποδεικνύοντας ότι η διείσδυσή τους στην πορτογαλική κοινωνία είναι πεπερασμένη.
Τι συμβαίνει με το σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήταν και αυτό που έφερε την Τρόικα στη χώρα και υπέστη την εκλογική συντριβή το 2011; Παρόλο που υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος διερευνούνται από τη δικαιοσύνη (η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού Σόκρατες να ψηφίζει φρουρούμενος είναι ενδεικτική), παρόλο που δεν προχώρησε στην προσπάθεια κάθαρσης που απαιτούνταν (η περίπτωση του αντίστοιχου της Ισπανίας μάλλον έχει πολλά να διδάξει στα αδερφά του κόμματα), διέψευσε τον Κοέλιου που μιλούσε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για πασοκοποίησή του και εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη, αν και σε απόλυτους αριθμούς μείωσε τις δυνάμεις του.
Ένα μήνα μόλις, πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις το εμφάνιζαν να προηγείται. Να ήταν αυτός ο λόγος που αρνήθηκε να μπει σε διάλογο με το Μπλόκο της Αριστεράς προκειμένου να σχηματίσουν εκλογική συμμαχία για να αντιμετωπίσουν από κοινού το κεντροδεξιό συνασπισμό; Ή απλά η απαίτηση του Μπλόκου για σαφή καταδίκη των πολιτικών λιτότητας, ως αδιέξοδες, καθιστούσαν αδύνατη μια τέτοια συνεργασία; Στη δεύτερη απάντηση συνηγορεί η δήλωση του Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο τη βραδυά των εκλογών, όταν έκλεισε το μάτι στον Κοέλιου λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την πολιτική αστάθεια με τη δημιουργία κυβέρνησης πλειοψηφικής μειοψηφίας. Η εκδήλωση διάθεσης από την πλευρά του Μπλόκου και του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία δεν προκαλεί καμία έκπληξη ιδωμένη από την ιστορική πορεία της πορτογαλικής κομμουνιστικής και μετακομμουνιστικής Αριστεράς και από την σχέση της και αλληλεπίδρασή της με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για μετεκλογική συνεργασία αναγκάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αποκαλυφθεί και να δικαιώσει αυτούς που αναδεικνύουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη την πρόσδεσή της σε δεξιά σχήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.
Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία των εκλογών: το ακροδεξιό κόμμα PNR άγγιξε μόλις το 0,5%. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει αυτούς που ερμηνεύουν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής αποκλειστικά στη βάση των μνημονίων, αποϊδεολογικοποιώντας το και συγκαλύπτοντας τις πολιτιστικές, ιστορικές και κοινωνικές ρίζες του φαινομένου, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες της πολιτικής του αντιμετώπισης από έναν λαό και ένα πολιτικό σύστημα που ποτέ δεν άνοιξε έναν διάλογο με το παρελθόν του.
Τέλος, η αποχή ήταν η μεγαλύτερη που γνώρισε η χώρα μέχρι τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική αδιαφορία αρχίζει να κτυπά και χώρες, οι οποίες για ιστορικούς λόγους είχαν ισχυρούς δεσμούς με την συμμετοχή στις κάλπες ως βασικό στοιχείο δημοκρατικής συμμετοχής του πολίτη. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα: οι Πορτογάλοι δεν απορρίπτουν συλλήβδην τα «παραδοσιακά» κόμματα, εδώ η σχεδόν 25χρονη εμπειρία της δικτατορίας του Σαλαζάρ έχει βαρύνοντα ρόλο, αλλά παράλληλα, αναρωτιούνται: ποιο το όφελος να ψηφίζει κανείς όταν ήδη από το 2011 και την εμπλοκή της Τρόικας έχει καταργηθεί στην ουσία της η πολιτική; Και σε αυτό το ερώτημα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >