Μετά την ομόθυμη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων, έρχονται και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών για να απορρίψουν και αυτοί με τη σειρά τους το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ads

Σε συνέντευξη τύπου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ασκεί την πιο ουσιαστική και την πιο δηλητηριώδη κριτική για τη διεθνώς πρωτότυπη κυβερνητική επιλογή της μόνιμης εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων εντός των πανεπιστημίων.

Έξι μήνες αφότου διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πλέον εντός του ΑΠΘ, περιφρουρώντας δήθεν την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης, η οποία όμως έχει σταματήσει εδώ και καιρό να κατασκευάζεται, έρχεται η σκληρή κριτική όσων συμβαίνουν τελευταία από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, (ΕΑΥΘ), Θόδωρο Τσαϊρίδη.

Ο οποίος, εκπροσωπώντας τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, δεν διστάζει  να πει την αλήθεια. Χαρακτηρίζοντας υποκρισία και θέατρο του παραλόγου τα όσα συμβαίνουν με την εγκατάσταση αστυνομικών στο πανεπιστήμιο.

Ads

Το πρώτο σημείο της κριτικής του αφορά στο παράλογο της φύλαξης ενός κενού κτιρίου και μιας βιβλιοθήκης που από καιρό έχει σταματήσει η ανέγερσή της.

Το δεύτερο σημείο είναι πιο διεισδυτικό, καθώς αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο σκηνοθετείται και εμπεδώνεται η ανάγκη εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο.
«Κάποιοι δημόσια λένε ότι δεν θέλουν αστυνομία, αλλά σε συναντήσεις τη ζητάνε επιτακτικά. Τότε αφήνουν να τα σπάνε (sic) και στη συνέχεια στέλνουν τις διμοιρίες να φυλάνε τα σπασμένα».

Οι αστυνομικοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν «από μέσα» τι συμβαίνει στ’ αλήθεια. Η αποκάλυψη λοιπόν της διγλωσσίας «κάποιων» και κυρίως του τρόπου με τον οποίο σκηνοθετούνται τα επεισόδια και προκαλείται έτσι η τεχνητή ανάγκη παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων εντός των πανεπιστημίων, είναι άκρως αποκαλυπτική.

Το μόνο που δεν είπαν οι αστυνομικοί είναι ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν τα επεισόδια να συμβούν για να κληθεί αμέσως μετά η αστυνομία να φυλάει τα σπασμένα.
Όλοι όμως καταλάβαμε το υπονοούμενο…

Στη συνέχεια οι δηλώσεις του εκπροσώπου των αστυνομικών γίνονται πιο συγκεκριμένες, καθώς δείχνουν το αδιέξοδο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας προκάλεσε την ανάγκη αστυνομικής φύλαξης, για πρώτη φορά στα χρονικά και του ίδιου του πρύτανη και της οικίας του από ομάδες ΟΠΚΕ. Με αποτέλεσμα να δεσμεύονται για πρώτη φορά στην ιστορία για τη φύλαξη ενός πρύτανη αστυνομικές δυνάμεις χρήσιμες για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας.

Είναι πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά πρύτανης ΑΠΘ να ζητά φύλαξη στο σπίτι του από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις. Μια ανάγκη που ασφαλώς δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε ο ίδιος πρωτοστατήσει στην αχρείαστη και προκλητική πολιτική της μόνιμης εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου.

Κι αυτό όχι για να αντιμετωπιστεί κάποιος εξωτερικός κίνδυνος ή κάποια μορφή εγκληματικότητας που παρεπιδημεί εντός του ΑΠΘ, πράγμα που θα ήταν απόλυτα λογικό και θεμιτό. Αλλά αντίθετα, για να κατασταλούν και να διαλυθούν με την αστυνομική βία οι πολιτικές αντιδράσεις των φοιτητών του, απέναντι στον πρωτότυπο και ακραίο αυταρχισμό της μόνιμης αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, λες και πρόκειται για… φυλακές.

Εδώ βρίσκεται η ουσία του παράλογου. Όπως ο πρύτανης χρειάζεται αστυνομική φύλαξη στο σπίτι του επειδή προκάλεσε την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, έτσι και οι ΟΠΠΙ, οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα χρειάζονται στο εξής υποστήριξη από διμοιρίες άλλων αστυνομικών δυνάμεων, όπως ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, Ζ και ΟΠΚΕ, για να μπορούν να περιπολούν μέσα στα πανεπιστήμια.

Αστυνομία, δηλαδή, θα φυλάει στο εξής την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, γεννάται το ερώτημα:

Αν οι ΟΠΠΙ δεν αρκούν από μόνες τους και χρειάζονται πρόσθετη αστυνομική φύλαξη, τότε ποιος ο λόγος της ύπαρξής τους; Γιατί να μην φυλάσσονται τα πανεπιστήμια από πανεπιστημιακή φύλαξη και όποτε χρειάζεται πράγματι επέμβαση της αστυνομίας, τότε οι φύλακες να την καλούν;

Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου και όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα πριν η σημερινή κυβέρνηση καταργήσει το άσυλο και συγκροτήσει ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας…

Μια δέσμευση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μια κατασπατάληση πόρων και μέσων που αποδεικνύεται ότι είναι εντελώς άχρηστη.

Πρώτα γιατί οι ΟΠΠΙ, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι εκπαιδευμένες ούτε εξοπλισμένες, ούτε και προορισμένες για να αντιμετωπίζουν την πραγματική ανομία και την εγκληματικότητα. Μόνη αρμοδιότητά τους, όπως αποδεικνύεται κατά την εφαρμογή, είναι να καταστείλουν τις απόλυτα θεμιτές σε μια Δημοκρατία πολιτικές αντιδράσεις των φοιτητών.

Και δεύτερον γιατί την ώρα που δεσμεύονται μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για τη δημιουργία εντυπώσεων στα πανεπιστήμια, το κοινό έγκλημα θερίζει ατιμώρητο έξω από αυτά.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν μια απόλυτα λογική σκέψη. Η ανάγκη δέσμευσης τόσο μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η διεθνώς πρωτότυπη πολιτική της ίδρυσης και μόνιμης εγκατάστασης εντός των ιδρυμάτων πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η οποία προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις, ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη επιπλέον διάθεσης αστυνομικών δυνάμεων για να φυλάνε τόσο την ίδια την πανεπιστημιακή αστυνομία, όσο όμως και το σπίτι του πρύτανη, επειδή συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Το τελευταίο, τέλος, σημείο της κριτικής των αστυνομικών είναι ίσως και το πιο ουσιώδες.

«Δεν έχει καμιά δουλειά η αστυνομία σε μόνιμη εγκατάσταση μέσα στα πανεπιστήμια», τόνισαν.

«Είναι αδιανόητο η εκπαίδευση να γίνεται εν μέσω μολότοφ και δακρυγόνων, γιατί κάποιοι έτσι αποφάσισαν. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια», κατέληξαν.

Οι αστυνομικοί, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις ιδιαιτερότητες των υπηρεσιών που προσφέρουν, βάζουν τα γυαλιά σε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι θα επικρατήσει πολιτικά στους νέους και τις νέες που σπουδάζουν για να χτίσουν το όραμα του δικού τους μέλλοντος, μέσω της βίας και της καταστολής.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της ανάγκης για μόνιμη εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια καταρρέει από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Πανεπιστημιακοί και αστυνομικοί, που ζουν καθημερινά την τραγέλαφο, συμφωνούν ότι πρόκειται για θέατρο του παραλόγου που υπηρετεί σκοτεινές ιδεοληψίες και όχι πραγματικές ανάγκες.