Τελικώς συνέβη κάτι στον Έβρο ή πρόκειται για τις συνήθεις υπερβολές, όχι των εγχώριων συστημικών μέσων γιατί αυτά με άλλα ασχολήθηκαν, αλλά ορισμένων ξένων μέσων ενημέρωσης; Κατέλαβαν οι Τούρκοι μερικά μέτρα ή στρέμματα εθνικού εδάφους; Κάναμε επίσημο διάβημα; Προτείνουν οι Τούρκοι τη συγκρότηση επιτροπής για να διευθετηθεί το θέμα; Μπερδεμένα πράγματα.

Ads

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις και απαίτησε ενημέρωση των κομμάτων, ενώ η κυβέρνηση υποδύεται τη σοβαρή και την υπεύθυνη: «Τα εθνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το ζήτημα με τις τουρκικές δυνάμεις στον νότιο Έβρο.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε να υπάρχει ομοψυχία, προκειμένου «η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό να είναι αρραγής και να μη γίνονται τα εθνικά θέματα – κυρίως τα θέματα εθνικής κυριαρχίας – αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών. Το γραφείο Τύπου επισήμανε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Στη συνέχεια παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως «σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Ads

Ψυχραιμία λοιπόν και όχι ανοησίες, λένε οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος και αυτός που σε αρκετές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει σαν η φωνή του πρωθυπουργού. Το κλισέ «κοίτα ποιος μιλάει» ταιριάζει απολύτως, αν και αδικεί τους συγκεκριμένους αξιωματούχους. Αμφότεροι είχαν αποφύγει να πάρουν μέρος στο αγώνισμα της πατριωτικής πλειοδοσίας στο οποίο είχαν διακριθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός και πολλοί από τους υπουργούς του.

Όποτε υπήρχε στη δημόσια σφαίρα θέμα εξωτερικής πολιτικής την εποχή που στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας μέτραγε τα λόγια του, δεν χρησιμοποιούσε εθνικιστικές κορόνες, δεν αμφισβητούσε τον πατριωτισμό των πολιτικών αντιπάλων του, δεν έκρυβε στις ιδιωτικές συζητήσεις την αντίθεσή του με τις ακραίες τοποθετήσεις παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης δεν συμμετείχε στην αντιπαράθεση.

Ωστόσο, και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης είναι στο ίδιο κόμμα και στην ίδια κυβέρνηση με στελέχη της παράταξης που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για προδοσία στο Μακεδονικό και για ηττοπαθή στάση απέναντι στις αναθεωρητικές αξιώσεις του Ερντογάν. Είχαν αποδοκιμάσει ως αχρείαστο ακόμη και το επίσημο ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και αναρωτιούνταν τι συμφώνησε στο παρασκήνιο ο Τσίπρας με τον Ερντογάν, διαδίδοντας δηλητηριώδεις υπαινιγμούς ότι ο Έλληνας τότε πρωθυπουργός κάτι έδωσε στον προαιώνιο εχθρό της πατρίδας.

Και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης έχουν προϊστάμενο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υιοθετήσει μια ρητορική σαν κι αυτή που οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν σήμερα ανόητη, επικίνδυνη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα.

Τα λέει πολύ ωραία ο κ. Δένδιας: «Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα». Με τη διαφορά ότι το κόμμα του και ο αρχηγός του έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν ό,τι αυτός καταγγέλλει σήμερα.

Το έκαναν για να μαζέψουν ψήφους από παντού. Αλήθεια, εκείνα τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια που ήταν έτοιμα να πάρουν τα όπλα εναντίον των βάρβαρων Τούρκων και των «γυφτοσκοπιανών» για να περιφρουρήσουν την τιμή της πατρίδας πού είναι σήμερα; Γιατί δεν αντιδρούν; Έχασαν τη μεζούρα του πατριωτισμού; Παλικάρια της φακής σε υπουργικές καρέκλες που πίνουν εις υγείαν των κορόιδων.

Ανάγωγα

Τη συμπεριφορά Κυρανάκη στην προανακριτική αποδοκίμασε ο πρόεδρός της – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – αλλά και μέσα ενημέρωσης που σπανίως γράφουν ή μεταδίδουν κάτι αρνητικό για την κυβέρνηση. Κάποιοι δημοσιολόγοι φίλα προσκείμενοι στη Δεξιά έφτασαν στο σημείο να δώσουν δίκιο στον Πολάκη – ναι, το είδαμε κι αυτό. Από το μέγαρο Μαξίμου πάντως, καμία αντίδραση. Στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε στελέχη για λιγότερο σοβαρά… αδικήματα. Μόνον που αυτά ήταν τρίτης κατηγορίας, ενώ ο κ. Κυρανάκης είναι βουλευτής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών