Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι ένας επιστήμονας σαν τον Σωτήρη Τσιόρδα, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται είναι αποδεκτός από όλους τους χώρους, επιστημονικούς και πολιτικούς, έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με την κυβερνητική πολιτική, που φτάνει στο σημείο να υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Ads

«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς, το κατανοώ. Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο είναι εφικτό τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς» είπε για τα ΜΜΜ που έχουν εξελιχθεί σε κινούμενες υγειονομικές βόμβες.
 
Παραβλέπω το πρώτο πληθυντικό, που είναι δηλωτικό της ταύτισης του με την κυβέρνηση και εστιάζω στην ουσία της δήλωσης διατυπώνοντας το ερώτημα που κρέμεται από τα χείλη της πλειοψηφίας των πολιτών που δεν έχουν χρήματα να μετακινηθούν με άλλο τρόπο από τα δημόσια ΜΜΜ. Πώς θα πάνε κύριε Τσιόρδα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι αν αποφύγουν τα ΜΜΜ; Γιατί για να αποφύγουν τον συνωστισμό θα πρέπει να βρίσκουν ενίοτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Πώς θα μετακινηθούν οι φοιτητές, οι νέοι που δεν έχουν προσωπικό σοφέρ αλλά ούτε το χαρτζιλίκι που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ταξί; Σε ποιους απευθύνεστε κύριε Τσιόρδα και πως καταδέχεστε ως επιστήμονας να μιλάτε εκ μέρους της κυβέρνησης κι όχι εκ μέρους των πολιτών που κινδυνεύουν και εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης;
 
Τα παιδιά των δημοσίων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων μεταφέρονται σήμερα με σχολικά λεωφορεία με πληρότητα 100%. Είναι κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο γιατί περιφέρειες και Υπ. Παιδείας, αρνούνται να προσθέσουν οχήματα και βάρδιες οδηγών. Πώς θα αποφύγουν τον συνωστισμό αυτά τα παιδιά; Μόνο αν δεν πάνε στο σχολείο. Πώς θα προστατευτούν οι γηραιότεροι στους οποίους ο κύριος Τσιόρδας αναφέρεται με συγκινητικά λόγια, όταν τα εγγόνια τους συνωστίζονται σε τμήματα των 25-27 παιδιών; Να μην επισκέπτονται τους παππούδες θα απαντούσε κάποιος καλοπροαίρετος. Μα ποιος θα φροντίσει τους παππούδες αν όχι οι γονείς των παιδιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους; Το ότι αναγκαζόμαστε να επαναλαμβάνουμε τα προφανή εξαντλώντας όλα τα λογικά επιχειρήματα, είναι ένδειξη της απόστασης πολιτών και κυβερνώντων και της άνισης μάχης μας με μια μονοδιάστατη ενημέρωση.
 
Ο κος Τσιόρδας δεν έχει βρει σήμερα μία λέξη να πει για την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχέδιου για τα σχολεία και τα ΜΜΜ ενώ γνωρίζει ότι η κυβέρνηση είχε εφτά μήνες να προετοιμαστεί και δεν το έκανε. Μα δεν είναι η θέση του να κάνει πολιτική θα απαντούσε καλοπροαίρετα κάποιος. Αυτό κάνει όμως ο κος Τσιόρδας, κάνει μια χαρά πολιτική, υιοθετώντας το αφήγημα της ενοχοποίησης των νέων και κάνοντας πλάτες σε μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έχει επανδρώσει τα νοσοκομεία αλλά έχει δώσει ψευδή στοιχεία για τις επιπλέον ΜΕΘ, αρνείται να προσλάβει το απαραίτητο νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ βρίσκει χρήματα όταν πρέπει να επενδύσει σε εξοπλιστικά ή να ενισχύσει τα ΜΜΕ που παίζουν στέρεο νυχθημερόν την προπαγάνδα της.

Θα μπορούσε ο κύριος Τσιόρδας λοιπόν να σταθεί στο ύψος της επιστήμης του και των περιστάσεων; Ο Άρης Χατζηστεφάνου σε πρόσφατο άρθρο του, το έγραψε πολύ εύστοχα: «Ο Τσιόδρας σαν ένας συνειδητοποιημένος επιστήμονας θα μπορούσε παραδείγματος χάριν να απευθύνει μια αγωνιώδη έκκληση για ένα μορατόριουμ στους πολεμικούς εξοπλισμούς, ώστε να αντληθούν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, όπως ο Αϊστάιν έκαναν ακριβώς αυτό, παρεμβαίνοντας σε μια πολιτική συζήτηση ώστε να θέσουν τις γνώσεις και το κύρος τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και πρωτίστως των αδυνάτων»

Ads