Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά προσπαθεί να διαχειριστεί τα σκάνδαλα – που σκάνε στα χέρια της – διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Είναι η συνηθισμένη τακτική τους που την είδαμε και στο σκάνδαλο της Novartis και στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο έγκλημα των Τεμπών. Τώρα το βλέπουμε και στα γεγονότα που ξέσπασαν σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ads

Είπε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πρόκειται για έναν καρκίνο που χρειάζεται να χειρουργηθεί.» Ο Κώστας Τσιάρας ερμηνεύει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν. Προσπαθεί να φτιάξει ένα αφήγημα προκειμένου να διώξει πάνω από την παράταξη του τις ευθύνες της για όλα αυτά που αποκαλύπτονται. Να καλύψει όλο αυτό το σκηνικό – της παραλυσίας –  της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Της κατάρρευσης για μια ακόμη φορά του επιτελικού κράτους «Ελλάδα 2.0». Πέντε υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης. Έξι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Κανένας τους δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν; Κανένας τους δεν άκουσε τίποτα; Ούτε ο Βορίδης, ούτε ο Αυγενάκης, ούτε ο Γεωργαντάς; Κανένας τους δεν παρενέβη για να σταματήσει το αλαλούμ των επιδοτήσεων με τα παράνομα δηλωθέντα βοσκοτόπια. Δεν ήξεραν; Ζούσαν σε άλλον πλανήτη;

Ο Κώστας Τσιάρας μιλάει για καρκίνο. Όμως ο καρκίνος για τον οποίο μιλάει, είναι το σύστημα διακυβέρνησης – της παράταξης του – που συνεχώς παράγει σκάνδαλα. Είναι η αλληλεξάρτηση της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Που μόλις δουν δημόσιο χρήμα ορμούν σαν τα όρνεα για να το ξεκοκαλίσουν…

Είναι πολύπλοκες και περιπεπλεγμένες αυτές οι καταστάσεις. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές από την πλειοψηφία των πολιτών. Όμως το σύστημα της διαπλοκής – πολιτικής ηγεσίας, ιδιωτικών συμφερόντων – μια χαρά αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες και τα κενά. Αν δεν φροντίζουν να τα δημιουργούν κιόλας. Προκειμένου να διαχειριστούν τις καταστάσεις  και να κατευθύνουν τον δημόσιο πλούτο εκεί που επιθυμούν.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο – από παντού λιθοβολούμενος – ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έλεγχε την καρδιά του. Δεν είχε τον έλεγχο των πληροφοριακών του συστημάτων. Αυτή η λειτουργία είχε εκχωρηθεί εξ αρχής – από το 2006 – σε ιδιωτικές εταιρίες. Και όλα τα δεδομένα των επιδοτήσεων ανήκουν σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρίες. Γιατί δεν υπήρξε κάποια πρόνοια ώστε τα δεδομένα των επιδοτήσεων να ανήκουν στο ΟΠΕΚΕΠΕ. Φοβερό; Φοβερό. Παράλογο; Παράλογο. Όμως αυτό συμβαίνει.

Ιδιωτικές συμπράξεις επί ιδιωτικών συμπράξεων. Ιδιωτικά συμφέροντα επί ιδιωτικών συμφερόντων. Και σήμερα που αναθεματίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κανένας σχεδόν δεν αναφέρει ότι η δυνατότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να εντοπίζει τα αδήλωτα βοσκοτόπια είναι ανύπαρκτη. Λόγω του μη ελέγχου του πληροφοριακών του συστημάτων. Από κάπου αλλού διέρρευσαν αυτά τα στοιχεία, που τα πήραν οι «μάγκες» και έγινε ότι έγινε. Ας ψάξουν να τους βρουν.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μανατζάρει και την μανατζάρουν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Βρήκε αφορμή να κηλιδώσει έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως κηλιδώνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως κηλιδώνει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι δεδομένη η απέχθεια τους για κάθε τι το δημόσιο. Είναι δεδομένη η συμπόρευση της με τα ιδιωτικά συμφέροντα σε μια επωφελή και για τους δύο σύμπραξη.

Ο Κώστας Τσιάρας μίλησε για καρκίνο. Ας είναι λίγο πιο συγκρατημένος. Λίγο πιο προσεκτικός. Ας μην δείχνει την απροκάλυπτη απέχθεια του. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Πέντε υπουργοί γεωργίας. Έξι πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Στα χέρια τους κυρίως δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση. Όλο αυτό το σύστημα της μεθοδευμένης διαπλοκής ας μην προκαλεί. Γιατί προκαλεί όταν οι θύτες – που έφεραν τα πράγματα ως εδώ –  κατηγορούν όλους τους άλλους εκτός από το διαβρωμένο σύστημα διακυβέρνησης τους. Και φυσικά δεν λένε κουβέντα για τους ίδιους τους τους εαυτούς…