Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές».
Με αυτή την ανακοίνωση η κυβέρνηση δικαιολόγησε την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της ιδιωτικής εταιρείας G4S στην ηγεσία της ΕΥΠ με απροκάλυπτη ειλικρίνεια: η τεχνοκρατική επάρκεια της G4S και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ΕΥΠ είναι ένας καλός λόγος για να αναθέσει την εθνική υπηρεσία πληροφοριών στον ιδιωτικό τομέα: μάλλον η G4S γνωρίζει περισσότερα!
Η G4S εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται με το ελληνικό κράτος, ανέλαβε τη φύλαξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη φύλαξη αεροδρομίων και τα «βραχιολάκια», έχοντας αρχίσει τις υπηρεσίες από την δεκαετία ΄80 όταν είχε αναλάβει ως Groop 4 την φύλαξη της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Επρόκειτο να αναλάβει και τις βιομετρικές ταυτότητες και τη φύλαξη χώρων κράτησης μεταναστών από την κυβέρνηση Σαμαρά όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της επέβαλλε πρόστιμο ύψους 355.577,82 ευρώ για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης – προκαθορίζοντας τις τιμές της αγοράς. «Σε σχέση με όλες τις εργολαβίες που έχει πάρει ο ΗΣΑΠ, οι σεκιούριτι βρίσκονται στην πλέον δυσμενή θέση εργασιακά. Χειρότερα και από τις καθαρίστριες», θα καταγγείλουν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ – του οποίου την φύλαξη είχε αναλάβει από από καιρό…
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ο διορισμός του Παν. Κοντολέοντος, αλλά πως η κυβέρνηση – που αφαιρεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης την φύλαξη των φυλακών και εντάσσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα θέματα μεταναστών – έχει ήδη σχεδιάσει όχι μόνο να αξιοποιήσει την «τεχνοκρατική επάρκεια» της G4S – που «τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται».
Η κυβέρνηση λέει καθαρά πως «με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών». Η ΕΥΠ – που αναλαμβάνει ένας εκλεκτός του πρωθυπουργού στον οποίο υπάγεται απευθείας η υπηρεσία – ίσως αναλαμβάνει και νέο ρόλο – χωρίς τον έλεγχο της Βουλής και των κομμάτων ή της ίδιας της κυβέρνησης.
Ήδη από το 2008 ο Παν. Κοντολέων στο περιοδικό Security Manager λέει πως «η G4S, ως ηγέτιδα του χώρου, έχει καταστρώσει στρατηγικά σχέδια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε νέα πεδία, στα οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την υποδομή που διαθέτει. Για παράδειγμα, αναφέρουμε την προσπάθεια για ανάπτυξη των υπηρεσιών εφαρμογής της κατ’ οίκον κράτησης κατά την προδικαστική περίοδο, μέσω τεχνολογίας, ένα μέτρο που η G4S εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο). Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αρχίσει να αναλαμβάνονται (εν όψει και των σχετικών ΣΔΙΤ) για την ασφάλεια σωφρονιστικών ιδρυμάτων, λιμένων, κέντρων διανομής, αερολιμένων κ.λ.π.».
Ποια είναι η G4S
Η βρετανική πολυεθνική G4S, με έδρα το Κρόλεϊ, είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής «υπηρεσιών ασφαλείας» στον κόσμο, με πελάτες σε εκατόν είκοσι πέντε χώρες. Απασχολεί έναν τεράστιο «στρατό» 620.000 υπαλλήλων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο.
«Η G4S, βασισμένη στις υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών, ηγείται σταθερά στο χώρο της ασφάλειας, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Σήμερα ο όμιλος αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων εργοδοτών, απασχολώντας περισσότερους από 2.400 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ίδια η εταιρεία και δεν παραλείπει να εξάρει το φιλανθρωπικό της έργο με «στενές επαφές» με το Χαμόγελο του Παιδιού και την Κιβωτό του Κόσμου, την ενίσχυση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και χορηγίες σε αθλητές.
Η αρχική εταιρεία Group 4 είχε ιδρυθεί το 1968 και ανέλαβε το 1993 τη φύλαξη των βρετανικών φυλακών, αλλά βρέθηκε έπειτα από μια σειρά γκάφες σε δύσκολη θέση. Τέσσερις κρατούμενοι είχαν χαθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα απ’ όταν υπέγραψε συμβόλαιο, με αποτέλεσμα ο Τόνι Μπλερ να μιλήσει για «κωμωδία λαθών». Η σύμβαση του βρετανικού κράτους με μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στο κλίμα «θατσερισμού» που επικρατούσε τότε. Από τότε ο νεοφιλελευθερισμός δεν θριάμβευσε μόνο, αλλά θεωρεί αυτονόητο πως ακόμα και η ασφάλεια του κράτους – και η προσωπική ζωή των πολιτών – μπορεί να είναι ιδιωτική υπόθεση – μιας εταιρείας με σκοπό το κέρδος.
Στις βασικές υπηρεσίες της G4S περιλαμβάνονται «υπηρεσίες ασφαλείας», «συστήματα ασφαλείας» και «υπηρεσίες παρακολούθησης και αντίδρασης» με τηλεματική τεχνολογία και περιπολικά ασφαλείας. Η ηλεκτρονική σήμανση και παρακολούθηση κρατουμένων στο σπίτι τους με βραχιολάκια, η υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων και η διαχείριση κέντρων κράτησης ή συνοδεία των κρατουμένων είναι μερικές από τις υπηρεσίες της.
Το 2007, η ισραηλινή θυγατρική της G4S κατηγορήθηκε για συνενοχή σε ό,τι συνέβαινε στις φυλακές όπου βρίσκονταν χιλιάδες παιδιά ανάμεσα σε πολιτικούς κρατούμενους. Τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο 46χρονος Jimmy Mubenga έχασε τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο όπου τον κρατούσαν τρεις φύλακες της G4S, η Σκότλαντ Γιάρντ ξεκίνησε έρευνα μετά το θάνατό του και χαρακτήρισε την υπόθεση «ανεξήγητη». Οι τρεις φύλακες της G4S αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Το 2011, η εφημερίδα «Guardian» ανέφερε επικίνδυνη χρήση βίας εις βάρος κρατουμένων και ατόμων που ζητούσαν άσυλο.
Τον Οκτώβριο του 2013, το BBC έφερε στο φως καταγγελίες για βασανιστήρια στη Νότια Αφρική. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Wits αποκάλυπτε ότι δεκάδες από τους περίπου 3.000 κρατουμένους στη φυλακή της G4S έχουν υποστεί χρήση ηλεκτροσόκ ή ενέσεις χωρίς τη θέλησή τους. Η G4S ανακοίνωσε ότι θα διερευνούσε τις καταγγελίες καθώς αρχίζει ένα μποϊκοτάζ σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκστρατείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της.
Ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι και η απονομή του αρνητικού βραβείου Public Eye που απονέμεται σε εταιρείες οι οποίες ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος ή καταπάτηση του εργατικού δικαίου. Ένας ακόμα ογδοντάχρονος κρατούμενος πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ήταν αλυσοδεμένος. Η εφημερίδα Guardian θα γράψει ότι η G4S «παίζει ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή των κρατουμένων». Τον Αύγουστο του 2014 θα αποκαλυφθεί ότι η G4S χρησιμοποιούσε κρατούμενους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό με πληρωμή μία στερλίνα την ώρα.
H G4S Telematix S.A.
Σήμερα η G4S Telematix S.Α. «οδηγεί» τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεματικών εφαρμογών, με περισσότερα από 6.000 εγκατεστημένα συστήματα και εξυπηρετεί περισσότερες από 150 εταιρείες. «Το όραμά μας είναι να συνδέουμε ανθρώπους και αντικείμενα που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο και τα οποία δραστηριοποιούνται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Αυτό που κάνουμε είναι να «συνδέουμε ανθρώπους και πάγια εν κινήσει».
Από το 1998 ο όμιλος διαθέτει δορυφορικό σύστημα εποπτείας στόλου και συνεργάζεται με τη Celestica – έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων GSM/GPS – και την Eurowatch, η οποία περηφανεύεται για το στόλο της και την πρόσβαση σε όλες τις αστυνομικές αρχές της Ευρώπης και τη μεταφορά δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η φύλαξη κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και πιθανότατα και των φυλακών από ιδιωτικές επιχειρήσεις «υπηρεσιών ασφαλείας» η «ιδιωτικοποίηση των φυλακών» θα είναι η επόμενη είδηση.
Το μέλλον της αστυνόμευσης είναι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη «πολυτροπικής βιομετρίας»που ανατίθεται επίσης σε ιδιωτική εταιρεία. Η «βιομετρική υπογραφή» θα προκύπτει από στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως μορφασμοί, γκριμάτσες, τρόπος βαδίσματος, σε συνδυασμό με το ύψος, το βάρος, το χρώμα ματιών και μαλλιών, ενδεχόμενο μουστάκι, γυαλιά κ.λπ.
Η «βιομετρική κάρτα» θα καταγράφει χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία – ή κάποιος άλλος – που θα έχει τα δεδομένα θα μπορεί να εντοπίσει κάποιον ύποπτο μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από στοιχεία όπως «μύωπας, αριστερόχειρας που κουτσαίνει ελαφρώς και ζυγίζει εξήντα με εβδομήντα κιλά και είναι φαλακρός».
Το «πράσινο φως» για τα πιλοτικά προγράμματα έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημιουργία σχεδίου για το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας των δεδομένων και δεν θα υπάρξει αλλαγή στο βιομετρικό σύστημα που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Αρχή. Αλλά ποιος θα το ελέγξει αυτό;
Ως τώρα οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας αξιοποιούσαν συνταξιούχους αστυνομικούς -αλλά προφανώς και εν ενεργεία αστυνομικούς, υποκλέπτοντας κρατικά αρχεία. Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται, αφού η κρατική Αστυνομία θα προσφεύγει στα αρχεία ιδιωτικών εταιρειών που ήδη γνωρίζουν περισσότερα και έχουν «τεχνοκρατική επάρκεια». Το ότι θέματα εθνικής ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων θα έχουν περάσει σε ιδιωτικές εταιρείες είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά όσους δέχονται πως η δημοκρατία μπορεί να υποχωρεί υπέρ της ασφάλειας.
Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >