Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Δικαστικά ανάλεκτα :
1.- Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ράϊκου στις αρχικές καταθέσεις της ήταν απόλυτη και καταδικαστική για τους χειρισμούς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Περιέγραφε το προφίλ του, ανάφερε αναλυτικά για τις μεθοδεύσεις του, τους σκοπούς του, για την ομάδα του, για τις παρεμβάσεις του σε άλλες υποθέσεις και αποκάλυπτε όσα είχε περάσει η ίδια μετά την αναφερόμενη στοχοποίησή της από εκείνον.
Όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας την είχε ρωτήσει «-Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο;» η κ. Ράϊκου είχε απαντήσει κατηγορηματικά «-Κατάλαβα για όλα αυτά που συνέβησαν, σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν ότι, με τις ενέργειές του, επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ».
Βράχος ηθικής και νομιμότητας.
Περιέγραφε δε την τραγική κατάστασή της: «-Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση, εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις».
Πως να μην συμπάσχουν μαζί της όλοι οι νεοφιλελεύθεροι «κεντρώοι για τις αξίες και τα ιδανικά;
2.- Στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis αναδείχθηκαν στοιχεία που «καίνε» το σύζυγό της γιατρό κ. Λάζαρο Καρνέση. Πρόκειται για πόρισμα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ, η οποία στο πλαίσιο ελέγχων διαπίστωσε ότι υπήρξε εκ μέρους του κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Νομικά και ηθικά, η κ. Ράϊκου έπρεπε να είχε ζητήσει άμεσα την εξαίρεσή της από την υπόθεση Novartis, εξαιτίας των εμβασμάτων που είχε λάβει ο σύζυγός της από τη Novartis.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν και αναφέρονται στο πόρισμα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι ο άνδρας της, από τους 1.033 ασθενείς στους οποίους συνταγογράφησε, είχε εξετάσει μόνο τους 5.
Το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας για το Δημόσιο, δηλαδή για εμάς τους πολίτες, ανέρχεται σε 1.700.000 €.
3.- Η κ. Ράϊκου, τον Ιανουάριο του 2020 πήγε στην Προανακριτική να καταθέσει για τα εμβάσματα του συζύγου της και της ζητήθηκε να προσκομίσει τις συμβάσεις του συζύγου της με τη Novartis. «-Δυστυχώς, είπε, το υπόγειο που τις είχαμε στο σπίτι μας, πλημμύρισε».
Το είχα πει κι΄ εγώ στη δασκάλα μου μια φορά, όταν είχα πάει αδιάβαστος, ότι “-Δυστυχώς βράχηκε το βιβλίο”.
4.- Την 17.07.2020 με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου του Αρείου Πάγου 5 αντεισαγγελείς Εφετών προάγονται στο βαθμό του εισαγγελέα Εφετών. Μεταξύ αυτών η κ. Ελένη Ράϊκου αλλά και η κ. Βασιλική Βλάχου, των επισυνάψεων της ΕΥΠ, η οποία μπορούσε και έλεγχε 40 αιτήσεις παρακολούθησης την ημέρα και τις προλάβαινε όλες, αφού εργαζόταν και τις 365 ημέρες του χρόνου, χωρίς διάλειμμα.
Είναι η ίδια που το 2006 είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» για 4 χρόνια (2000-2004), η ίδια που το 2018 ήταν στην εισαγγελική έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου «Νoor One», η ίδια που απάντησε για τις παρακολουθήσεις ότι είναι «ανέλεγκτη» και ότι «-Θα παρακολουθούσα ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα».
Ανατριχιάσαμε.
5.- Είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, η υπόθεση Siemens μετά από 20 χρόνια παραγράφηκε κατά ένα τμήμα της. Ακόμη, είναι γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις για τη λίστα Λαγκάρντ, για το Βατοπέδι, για το χρηματιστήριο, για τα δομημένα ομόλογα.
Πόσο κρίμα για τους πολίτες, σε άλλες δεν υπήρχαν στοιχεία και σε άλλες δεν πρόλαβε η Δικαιοσύνη.
Αλίμονό τους αν προλάβαινε.
Όμως, μη διαμαρτύρεστε, άλλες, πολύ σοβαρότερες υποθέσεις τις πρόλαβε. Η Τουλουπάκη κι΄ ο Παπαγγελόπουλος δικάζονται άμεσα, πριν καν την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης της Novartis.
6.- Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου, η Αρεοπαγίτης κ. Βασιλική Ηλιοπούλου, αλλά και η Εισαγγελέας, κ. Όλγα Σμυρλή, εξετάζουν την κ. Ράϊκου:
Ράϊκου: -Είχα στοχοποιηθεί.
Πρόεδρος: -Για τη στοχοποίησή σας και μόνο αφήσατε την υπόθεση; Έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις και δεν έχουμε κάνει πίσω. Μήπως ήταν υπερβολικός φόβος;
Εισαγγελέας: -Tι μας λέτε; Φοβάται ο εισαγγελέας; Τότε τι να πει ο απλός πολίτης; Ο κόσμος έρχεται σε μας τους εισαγγελείς, για να τον βοηθήσουμε. Και μας λέτε ότι, φοβάται ο εισαγγελέας; O εισαγγελέας είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη.
Ράϊκου: -Ε, να που φοβάται. Έχουμε παιδιά και οικογένεια.
Εισαγγελέας: -Ποια παιδιά και οικογένεια; Ο εισαγγελέας εκπροσωπεί τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι προσωπικό του θέμα. Είναι καθήκον του. Μπορεί να φοβάται σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να το εκδηλώνει σαν Εισαγγελέας. Εσείς μάλιστα, που ήσασταν και Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και Προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, δικαιολογείται να μας λέτε ότι φοβηθήκατε;
Ράϊκου: -E, τότε δεν κάνω για Εισαγγελέας. 30 χρόνια μετά, δεν κάνω για εισαγγελέας.
Εισαγγελέας: -Κι εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ελέγξουμε, να μας απασχολήσει, γιατί εγκαταλείψατε τη δικογραφία της Novartis, 2 μήνες πριν τη λήξη της θητείας σας.
Πρόεδρος: -Σας είχε κάνει νύξη για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο; (ο Παπαγγελόπουλος).
Ράϊκου: -΄Οχι
Πρόεδρος: -Υπηρετούσε συμφέροντα ο Παπαγγελόπουλος ή σας πίεζε να διερευνήσετε την υπόθεση;
Ράϊκου: -Με πίεζε για πολιτικά πρόσωπα και εγώ μόνη μου εξέλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία.
Πρόεδρος: -Γιατί δεν στείλατε εσείς την αναφορά των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής;
Ράϊκου: -Δεν υπήρχαν ονόματα, γι’ αυτό δεν την έστειλα αμελλητί.
Πρόεδρος: -΄Ομως αυτό δεν ισχυρίστηκε και η κ. Τουλουπάκη που κατηγορείται για το ίδιο;
Ράϊκου: -Δεν υπήρχαν ονόματα. Γι’ αυτό δεν τα έστειλα. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. -Τον Δ. Παπαγγελόπουλο, με τον οποίο γνωριζόμαστε πάνω από 15 χρόνια, στον ενικό μιλούσαμε, τον έλεγα Δημήτρη, με έλεγε Ελένη.
Για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια Ελένη.
7.- Στην κατοικία της Ελένης Τουλουπάκη γίνεται διάρρηξη ενώ βρίσκεται υπό καθεστώς διαρκούς αστυνομικής φύλαξης και σύμφωνα με όσα αναφέρονται έχουν αφαιρεθεί μόνο ένας σκληρός δίσκος και δύο στικάκια, στα οποία η εισαγγελέας είχε αποθηκευμένα διάφορα έγγραφα, ενώ δεν πειράχθηκαν όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές της, απόδειξη ότι οι διαρρήκτες αναζητούσαν μόνο αποδεικτικά έγγραφα. Δεν πειράχθηκε άλλο σημείο της κατοικίας της, εκτός από το γραφείο της.
Αμφιβάλει κανείς ποιοι ήταν και ότι είχαν στόχο την ανεύρεση χρημάτων ή αντικειμένων οικονομικής αξίας;
8.- Για τις υποκλοπές, από τις 4 Μαίου 2022 υπάρχουν καταθέσεις των παρακολουθούμενων στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από τις 10 Ιουνίου 2022 έχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Οι δικογραφίες είναι διάσπαρτες και ελέγχονται από κατώτατους εισαγγελείς.
Είναι γνωστό ότι στις σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, όπως των υποκλοπών, λόγω σπουδαιότητας, ορίζεται ειδικός εφέτης ανακριτής ώστε να υπάρχει συνολική και συγκροτημένη έρευνα.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν κατασχέθηκε το παράνομο λογισμικό και τα σχετικά έγγραφα πριν φύγει η Ιντελέξα από τα γραφεία του Ελληνικού και τα εξαφανίσει. Θα γνωρίζαμε με ποιους είχαν συνεργαστεί και ποιοί έχουν προμηθευτεί το παράνομο λογισμικό. Τότε, προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν ο Άγγελος Μπίνης, κουμπάρος του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, παραιτήθηκε για να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν έχουν ελεγχθεί καν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ιντελέξα και της Κρίκετ, για να διαπιστωθούν οι όποιες αδιευκρίνιστες ή μη συναλλαγές.
Δεν έχει γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών των μετόχων και των νόμιμων εκπροσώπων, για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις παρότι οι εταιρείες τηλεφωνίας δήλωσαν ότι τις έχουν και δεν τις έχουν διαγράψει.
Δεν έχουν κληθεί καν να καταθέσουν οι βασικοί ύποπτοι, αν και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει την υποχρέωση να καταθέσει ο διοικητής της ΕΥΠ.
Αρνήθηκαν όλοι οι δυνητικά ευθυνόμενοι να καταθέσουν, λόγω απορρήτου, με αποτέλεσμα να ψευδορκήσουν, επειδή ο όρκος αναφέρει ότι «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου πως θα πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να αποκρύψω τίποτε».
Μάλιστα ειδικότερες διατάξεις προβλέπουν πως η κατάθεση σ΄ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με όρους εχεμύθειας.
9.- Ο Μητσοτάκης και οι κυβερνητικοί έχουν δηλώσεις διαδοχικά όλες τις δυνατές εκδοχές για το τεράστιο σκάνδαλο: α) ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν με αίτημα άλλων χωρών, της Ουκρανίας και της Αρμενίας, β) ότι πρόκειται για παρακολουθήσεις μεταξύ ιδιωτών και όχι από την ΕΥΠ, γ) ότι όλα έγιναν νόμιμα αφού η αρμόδια Εισαγγελέας που ελέγχει την ΕΥΠ τις ενέκρινε, δ) ότι κυκλοφορούν ιδιωτικά, 500 παράνομα λογισμικά και ε) ότι υπήρχε κέντρο παρακολουθήσεων αλλά ήταν ιδιωτικό.
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στην «Έκθεση Πεπραγμένων» της το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, το 2020 13.751 και το 2019 11.680.
Αναφέρεται ότι η ΕΥΠ είχε εγκαταστήσει το Predator στην Αγία Παρασκευή, υπηρεσία που ο Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε, την πέρασε στον απόλυτο έλεγχό του, τροποποιώντας όσα ίσχυαν.
Οι εκ των παρακολουθούμενων δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου και το Inside Story [οι οποίοι είναι γνωστό ότι διαθέτουν αποτελεσματικότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς από την πολιτεία] αποκάλυψαν ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση αντί 7 εκατομμυρίων ευρώ και η σχετική σύμβαση «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και ότι στην Αγία Παρασκευή δούλευαν γι΄αυτό, 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ και στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.
10.- Η παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από το Predator, εντοπίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Σήμερα, ο Ν. Ανδρουλάκης αντί για ανήμερο θεριό, εμφανίζεται ήπιος, συγκρατημένος και αμήχανος.
Καταλάβατε τώρα γιατί ανθεί η ακροδεξιά και αθροίζει στη λογική της ακόμη και ανθρώπους της αριστεράς.
Γιατί, οι πολίτες απαιτώντας Ισονομία και Δικαιοσύνη, είναι τόσο οργισμένοι που δεν έχουν πλέον αντοχές και υπομονή και δεν βλέπουν άλλο τρόπο απάντησης.
Κι΄ όταν ακούνε από τους κυβερνώντες «-Όλα στο φώς» και «-Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη Δικαιοσύνη» και από τους υπόδικους «-Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» τυφλώνονται περισσότερο.
Είναι αλήθεια ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο μάχης και ότι είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των δικαστών να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητος θεσμός στις σημερινές επιτελικές πολιτικές συνθήκες.
Συνεχίζεται η πρωτοφανής, λυσσαλέα και ντροπιαστική αντιπαράθεση των ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων για τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα της χώρας και σπαράσσεται η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» στην προσπάθεια της να σώσει την αξιοπρέπεια της Δικαιοσύνης και να διατηρήσει αλώβητη τη συνείδηση των μελών της.
Όμως, η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών, η τελευταία ελπίδα της κοινωνίας.
*Βασίλης Λ. Σαξώνης, Δικηγορος – Εργατολογος
Πηγή: Facebook
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >