Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Τον Νοέµβριο ελβετοί ελεγκτές ανακάλυψαν ότι τέσσερις ελβετικές τράπεζες δεν έκαναν αρκετά για να «αναγνωρίσουν» περιουσιακά στοιχεία δικτατόρων που είχαν καταθέσεις σε αυτές. Η έρευνα έριξε λίγο φως σε ένα σύστηµα που αποτυγχάνει να σταµατήσει τη ροή του διεφθαρµένου χρήµατος, µε καταστροφικές συνέπειες για εκατοµµύρια ανθρώπους. Οι τράπεζες όµως που παραβίασαν τους κανόνες δεν κατονοµάστηκαν, ούτε βέβαια απάντησε καµιά τους στη θεµελιώδη ερώτηση: Τι δουλειά είχαν αυτά τα λεφτά σε ελβετικές τράπεζες;
Ads
Ας δούµε την ολοκληρωµένη εικόνα. Τρία ολοκληρωτικά και διεφθαρµένα καθεστώτα έπεσαν εφέτος επειδή οι άνθρωποι που αυτά κυβερνούσαν απηύδησαν µε τα επικά επίπεδα διαφθοράς τους. Αυτού του επιπέδου η διαφθορά δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς τράπεζες. Οι δικτάτορες δεν µπορούν να κλέβουν εκατοµµύρια δολάρια από το κράτος, ούτε να αποδέχονται µαζικές δωροδοκίες, αν κρατούν τα χρήµατα κάτω από το κρεβάτι τους.
Οι πληρωµές για φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το γκάζι δεν γίνονται σε χαρτονοµίσµατα, αλλά µέσω τραπεζικής εντολής: το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες µίζες και «αρπαχτές» για διάφορα εµπορικά deals. Αλλωστε είναι πάντοτε ασφαλέστερο να έχεις τα λεφτά σου έξω από τη χώρα – µακριά από τους αντιπάλους σου, και πάντοτε προσβάσιµα, αν χάσεις την εξουσία.
Ως αποτέλεσµα της αναταραχής σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η ελβετική κυβέρνηση ήταν ανάµεσα στις πρώτες που αποφάσισαν το πάγωµα των τυνησιακών, αιγυπτιακών και λιβυκών καταθέσεων, πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωµένες Πολιτείες (οι οποίες πάγωσαν µόνο λιβυκά περιουσιακά στοιχεία).
Μετά το πάγωµα οι ελβετικές τράπεζες ταυτοποίησαν 470 εκατ. γαλλικά φράγκα (380 εκατ. ευρώ) σε λογαριασµούς τυνήσιων και αιγύπτιων πολιτικών και 360 εκατ. φράγκα (291 εκατ. ευρώ) σε λιβυκούς λογαριασµούς.
Στην τραπεζική βιοµηχανία, οι ανώτεροι ξένοι αξιωµατούχοι, τα µέλη των οικογενειών και οι στενοί συνεργάτες τους είναι γνωστοί ως Πολιτικά Εκτεθειµένα Πρόσωπα (Politically Exposed Persons ή απλά PEPs). Οι τράπεζες υποτίθεται ότι υποχρεούνται να διενεργούν πρόσθετους ελέγχους για το ενδεχόµενο διαφθοράς. Σύµφωνα µε την Ελβετική Εποπτική Αρχή της Χρηµατοπιστωτικής Αγοράς (FINMA), οι τέσσερις ελβετικές τράπεζες τα έκαναν όλα λάθος. Μία εξ αυτών αποδεχόταν τακτικές επταψήφιες πληρωµές στον λογαριασµό ενός ΠΕΠ χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους: ο τραπεζίτης που είχε αναλάβει τον λογαριασµό «ενδέχεται να εµπόδισε προσπάθειες για τη διερεύνηση» της υπόθεσης.
Αλλη τράπεζα είχε έναν λογαριασµό ΠΕΠ για τον οποίο υπήρχαν σαφείς «ενδείξεις παράνοµων συναλλαγών», αλλά αρνήθηκε να τον χειριστεί ως τέτοιον παρά το ότι γνώριζε πως συνδεόταν µε έναν δικτάτορα – αλλά και το ότι µια ανταγωνιστική της τράπεζα είχε αρνηθεί να τον κάνει πελάτη της, χαρακτηρίζοντάς τον «υψηλού ρίσκου» Οι τράπεζες αυτές τώρα αντιµετωπίζουν τη δηµόσια έκθεση, αλλά και βαριά πρόστιµα, αν βέβαια οι ελβετικές Αρχές επιλέξουν να τους δώσουν το απαραίτητο µάθηµα. Πότε θα βρούµε την πολιτική βούληση να σταµατήσουµε τους δικτάτορες που λειτουργούν κρυφά από τους πολίτες τους; Πότε επιτέλους θα αρνηθούµε να παράσχουµε ασφαλές καταφύγιο στο «βρώµικο» χρήµα και στη λεία των δικτατόρων απ’ άκρου εις άκρον της Ευρώπης;
* Η Ανθία Λόσον είναι επικεφαλής της εκστρατείας κατά της τραπεζικής διαφθοράς για λογαριασµό της διεθνούς οργάνωσηςGlobal Witness.
Πηγή: Το Βήμα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >