Η έντονη κριτική που ασκήθηκε από την Ε.Ε. στους οίκους αξιολόγησης, μετά και την υποβάθμισης της Πορτογαλίας από τον Moody’s, απασχολεί εκτενώς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Ads

Ο αντιπρόεδρος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa σημείωσε πως «οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προβαίνουν σε ‘αυτοεκπληρούμενες προφητείες’, δεν παρέχουν ενημέρωση, περιορίζονται στην έκδοση επικριτικών ανακοινώσεων και με την τακτική που ακολουθούν ‘ωθούν στο χείλος του γκρεμού’ οιονδήποτε αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, με άλλα λόγια: επιδεινώνουν την οικονομική κρίση’».

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη «απειλητική ανακοίνωση» της Standard & Poor’s έναντι του γαλλικού σχεδίου μετακύλισης ελληνικών ομολόγων, ο Παντοάν απάντησε πως «η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά από πολυάριθμα μέτρα ευρείας κλίμακας’», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ‘»οι χώρες που υλοποιούν προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης χρειάζονται χρόνο προκειμένου αυτά να αποδώσουν», σε αντίθεση με τις χρηματαγορές που έχουν σύντομους χρονικούς ορίζοντες και δεν φαίνεται να πείθονται από τις εν λόγω πολιτικές.

Πρόκειται για ένα «διάλογο μεταξύ χρηματαγορών και πολιτικών πρακτικών. Οι χρηματαγορές εκφράζουν δυσπιστία έναντι των επιβαλλόμενων πολιτικών και μοιάζουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις στη γενικευμένη υφιστάμενη κρίση, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις».

Ads

Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού, «η υφιστάμενη κρίση προσομοιάζει με εκείνη του 1992». «Το δίλημμα που τίθεται είναι επιλογή συναλλαγματικών ισοτιμιών ή νομισματική ένωση», σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα: «αποποίηση ή μη τμήματος της εθνικής φορολογικής κυριαρχίας με στόχο μια ευρύτερη ολοκλήρωση;».

Από την πλευρά της, η γαλλική Le Monde, σε δημοσίευμα με τίτλο«Οι αποδοκιμασίες κατά των οίκων αξιολόγησης μεγαλώνουν», αναφέρεται στο πολύ τεταμένο κλίμα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των οίκων αξιολόγησης. Έπειτα μάλιστα, και από την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, ο οίκος Moody’s δέχεται έντονη κριτική.

Από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, περνώντας από την Αθήνα, έχουν ξεσπάσει φραστικές επιθέσεις. Οι οίκοι αξιολόγησης «προσθέτουν ένα επιπλέον κερδοσκοπικό στοιχείο στην κατάσταση», κατήγγειλε ο Ζοζέ Μναουέλ Μπαρόζο, Πορτογάλος και ο ίδιος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε τόνισε ότι θα σπάσει το «ολιγοπώλιο» των οίκων και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Λαμπρινίδης στιγμάτισε «την τρέλα» τέτοιου είδους «αυτοεκπληρούμενων προφητειών».

«Ας είμαστε ειλικρινείς», υπογραμμίζει από τη δική του πλευρά, ο Νικολας Βερόν, οικονομικός αναλυτής του think tank Bruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες. «Η εξουσία είναι περισσότερο στα χέρια των επενδυτών παρά των οίκων αξιολόγησης». Στην ουσία εάν η αγορά πανικοβάλλεται μετά από μια υποβάθμιση, είναι καταρχάς ευθύνη των επενδυτών, που έχουν εξουσιοδοτήσει τον Moody’s και τους άλλους οίκους να αναλάβουν την ανάλυση των κινδύνων.

Οι Financial Times Deutschland, πάλι, ασκούν έντονη κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών προσώπων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποδοκίμαζαν τις μεθόδους και τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης. Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνη στους πολιτικούς ότι προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους αδυναμία και τονίζει την αντίφαση του επιχειρήματος που χρησιμοποιείται εναντίον των οίκων αξιολόγησης, ότι στην περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα, ενώ τώρα σπεύδουν πρώιμα να επισημάνουν τον κίνδυνο για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζεται ότι οι μέχρι τώρα υποβαθμίσεις στις οποίες έχουν προβεί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποδειχθεί σωστές.

Τέλος, ασκείται κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ εναντίον της αξιοπιστίας των οίκων αξιολόγησης, καθώς το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης κατηγορούνται για ιδιοτέλεια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκρύψει το ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ, που έχουν δανείσει περισσότερα από 100 δις Ευρώ μόνον στην Ελλάδα, μπορούν κατά τρόπο ουδέτερο και αντικειμενικό να εκφράζονται για την πορεία των χωρών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.