“Έχουμε τόσα προβλήματα, δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε χρεωκοπήσει και θέλετε να κάνετε Εξεταστικές Επιτροπές για το παρελθόν; Ασχοληθείτε με το μέλλον”. Αυτό μας συμβουλεύουν τα “εχέφρονα” και “καλοκάγαθα” ΜΜΕ… Εμείς όμως “αγύριστα κεφάλια”, δεν καταλαβαίνουμε ούτε το “συμφέρον του τόπου”, ούτε το δικό μας…

Ads

Ας είμαστε ειλικρινείς: Αλλά πράγματα φοβούνται όλοι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν την “ευθεία, αντρική γραμμή” του Αντώνη Σαμάρα και το’ριξαν στις “συμβουλές”, κάτι σαν τη “θεία απο το Σικάγο”, για το δικό μας καλό πάντα..

Όμως για μας, για την αριστερά, η εξεταστική επιτροπή για το πώς έφτασε η χώρα στα μνημόνια δεν στοχεύει  να κυνηγήσει μάγισσες, αλλά να απαντήσει σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από κόμματα και ψήφους. Πρόθεσή μας είναι να βρούμε τις αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά και να βρούμε τρόπο για το πώς θα υπερβούμε τη σημερινή κατάσταση.

Η πρόταση για τη συγκρότηση και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στα μνημόνια  δεν είναι εκδικητική και δεν θα μπορούσε να είναι διότι δε λειτουργεί έτσι η αριστερά. Η πρόταση μας αποσκοπεί στην κάθαρση και στη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και η πολιτική τάξη. Και δεν υπάρχει κάθαρση όσο ζούμε στο σκοτάδι, όσο αιωρούνται πελώρια ερωτήματα.

Ads

Σε πολλές χώρες έχουν συσταθεί ανάλογης σημασίας και ανάλογων στόχων Επιτροπές (Ισλανδία, Ιρλανδία κλπ). Μέχρι και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έγινε ειδική έρευνα από το Κογκρέσο για τις αιτίες τις κρίσης. Στη χώρα μας μετά από πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν την μνημονιακή καταστροφή εκκινούμε σήμερα μια διαδικασία με στόχο να απαντηθούν τα ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για την εμπειρία της Ελλάδας, μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος που επιβλήθηκε από μια τρόικα, αποτελούμενη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με την συναίνεση του παλιού πολιτικού κόσμου της χώρας;

Σε τίτλους:

-Η μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία σε καιρό ειρήνης,
-Η μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση της ανεργίας,
-Η μεγαλύτερη πτώση μισθών και συντάξεων εντός τετραετίας,
-Η μεγαλύτερη εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που έχει καταγραφεί ποτέ,
-Η μεγαλύτερη εκροή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού (brain drain),
-Μείωση του πληθυσμού σε καιρό ειρήνης,
-Το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης μιας οικονομίας – 240 δισεκατομμύρια, έναντι ενός χρέους 300 δισεκατομμυρίων,
-Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα σε καιρό ειρήνης, το οποίο συνίσταται σε 15% του ΑΕΠ, 30 δισεκατομμύρια δημοσιονομική προσαρμογή σε τέσσερα χρόνια, 20 δισεκατομμύρια περικοπές δαπανών, 10 δισεκατομμύρια αύξηση φορολογικών εσόδων,
-6,3 εκατομμύρια πολίτες στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.
Με την επιτυχή έκβαση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς που έχει διαρραγεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η εξεταστική καλείται να υπερασπιστεί τη τιμή του πολιτικού κόσμου και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν χωρίς κανείς να είναι ειδικός…
-Όταν η συντριπτική πλειοψηφία βίωνε έναν Γολγοθά κοινωνικής και οικονομικής απαξίας, υπήρχαν κάποιοι που διέφευγαν συστηματικά από το να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούσαν;
-Έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις που γεννούν υποψίες για τέλεση ποινικών αδικημάτων από πολιτικούς προϊστάμενους, από ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, από άλλους αξιωματούχους;
-Για ποιον  λόγο δόθηκε απλόχερα σειρά ασυλιών σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων οργανισμών που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής;

Ορισμένοι θέλουν να παραλύσουν την εξεταστική επιτροπή, να την οδηγήσουν σε αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων, απλά επεκτείνοντας τόσο πολύ τη χρονική περίοδο ώστε να είναι αδύνατη η ουσιαστική και σε βάθος έρευνα. Δε θέλουν περισσότερη έρευνα, θέλουν συγκάλυψη, θέλουν παράλυση, θέλουν κουκούλωμα όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή έβγαλε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Εκεί καταλάβαμε την “αντρίκια” αγωνία των πρωταγωνιστών των μνημονίων… Εκεί είδαμε τους χθεσινούς ηγετίσκους που προστατεύονταν σε θωρακισμένες BMW να είναι “γυμνοί” και ανυπεράσπιστοι απέναντι στην επερχόμενη αλήθεια. Βλέπετε, έξω απο τη Βουλη “κυκλοφορούν” τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν, μαζί με την απαίτηση για δικαιοσύνη. Και αυτή η απαίτηση πλέον είναι πλειοψηφική…

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Kεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ