Η αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που αποκάλυψε σχετικό εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Οι πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση καλύπτονται επίσης από τις εφημερίδες της χώρας. Αρκετά γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανάγκη ακόμη και σκληροπυρηνικών λύσεων που όμως μπορούν να επιφέρουν ρήξη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Ads

 Διαβάστε σχετικά: Βερολίνο: Καμία αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος
Bundesbank: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δανειακή στήριξη
Γερμανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Μέρκελ ότι είπε ψέμματα για την Ελλάδα

Το σχόλιο της εφημερίδας Die Welt: «Οι Γερμανοί πολιτικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους (…) ακόμη και για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λες και η Γερμανία δεν έχει πραγματικά προβλήματα. Γιατί, την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απλώνεται σαν μια βαριά σκιά πάνω από το μέλλον της χώρας. Εντούτοις τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να απαλλάξουν τον ψηφοφόρο από μια σκληρή, αλλά ουσιαστική συζήτηση για τα κόστη του κοινού νομίσματος. Ευτυχώς που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπενθυμίζει ότι στην πραγματικότητα οι δυσκολίες έχουν κρυφτεί απλώς κάτω από το τραπέζι.

Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο. Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».
 
Οι πλειστηριασμοί μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Ads

«Προφανώς η Ελλάδα χρειάζεται σύντομα και νέο πακέτο βοήθειας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel που σημειώνει: «Η Bundesbank υπολογίζει ότι ήδη στις αρχές του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας καθώς οι ρυθμοί προόδου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ‘δεν είναι ικανοποιητικοί’. Υπάρχουν όμως κι άλλα: ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο. (…)
 
«Ήδη», όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με 27,6 % η ανεργία έσπασε το Μάιο νέο ρεκόρ. (…) Οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί θα ήταν μια πρόσθετη κοινωνική βαναυσότητα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρκετοί βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν προαναγγείλει ήδη ότι δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση».


 
Μια νέα συνείδηση στην Ελλάδα
 
«Σημεία ζωής από την Αθήνα», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel,που αναφέρεται σε πρωτοβουλίες -κυρίως νέων σε ηλικία- πολιτών στην Ελλάδα που έχουν έναν κοινό στόχο, όπως παρατηρεί το περιοδικό: «Να κάνουν τα πράγματα καλύτερα από ό,τι ήταν. Αναφερόμενο στην μη κυβερνητική οργάνωση Imagine the City, το Spiegel σχολιάζει ότι «το διάστημα αυτό κάτι κινείται στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν μόνον απεργίες και διαμαρτυρίες με γιαούρτια. Με αφορμή την κρίση διαμορφώνεται μια νέα κοινή συνείδηση, η οποία δεν υπήρχε παλαιότερα σε αυτή τη μορφή. Πλέον υπάρχει μια κοινωνική αντίσταση η οποία εξυπηρετεί άλλους στόχους και όχι την προάσπιση ιδίων συμφερόντων».

Θέμα χρόνου
 
Η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές, δεδομένου ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό».
 
Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση τριών βασικών ερωτημάτων: Πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεύτερον, πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Και τρίτον, πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα;
 
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει, ότι αφού το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση η ανάλυσή της υποστηρίζει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πριν τις γερμανικές εκλογές ή ακόμη και τις αρχές του 2014.

Handelsblatt: Θετική είδηση το πρωτογενές πλεόνασμα

«H συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς» σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως επισημαίνει, «παρά την ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει προόδους στην εξυγίανση των δημοσιονομικών» και χαρακτηρίζει «θετική είδηση το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, στο οποίο, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται η αποπληρωμή του χρέους, οι ενισχύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και η συμβολή στα ασφαλιστικά ταμεία».