Στον απόηχο του Brexit, υπάρχουν αρκετά πολίτικά συμπεράσματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, προκειμένου να κατανοήσει κανείς, το πως η κυβέρνηση Κάμερον και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας, ηττήθηκαν κατά κράτος από τον Boris Johnson και τον Nigel Farage, δημιουργώντας αλυσιδωτή αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ads

Συμπέρασμα Νο. 1: Αγγλία όπως Ελλάδα

Το αγγλικό δημοψήφισμα, έχει μια μεγάλη ομοιότητα με το ελληνικό: Ηττήθηκε το σύστημα το οποίο μιλούσε εκ μέρους των Αγγλων στο δημόσιο λόγο, καθώς και τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Εχουμε και λέμε: Συντηρητικοί, Εργατικοί,  Lib Dems, Πράσινοι, SNP (Σκωτία), Plaid Cymrou (Ουαλία), Σιν Φέιν (Β. Ιρλανδία), ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Guardian, ο Independent, ο Τζορτζ Σόρος, οι Financial Times, οι Times, η Daily Mail, 12 ομάδες της Premier League, η Goldman Sachs, η JP Morgan, εκατοντάδες εταιρείες αυτοκινήτων, χρηματιστηριακών υπηρεσιών, παραγωγής, σχεδόν όλοι οι αξιόπιστοι οικονομολόγοι, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Κομισιόν, οι περισσότεροι Αγγλοι Ευρωβουλευτές. Ολοι αυτοί, στήριξαν το Remain. Αντιπάλους, είχαν μόνο τον Μπόρις Τζόνσον, τον Φάρατζ, τον Μάικλ Γκόβ, αρκετούς (αλλά όχι την πλειοψηφία) δευτεροκλασάτους βουλευτές των Συντηρητικών και λίγους βουλευτές από την Αριστερή Πτέρυγα των Εργατικών, και την εφημερίδα Sun. Κανονικά, θα έπρεπε το Remain να έχει επικρατήσει με άνεση, ωστόσο αποδείχθηκε περίτρανα όπως και στην περίπτωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, ότι οι λεγόμενοι εκφραστές των Αγγλων, ήταν απομονωμένοι και απομακρυσμένοι από τα κοινωνικά θέλω.

Συμπέρασμα Νο. 2: Ο Κόρμπιν και ο Αδωνις

Ηταν φανερό εξ’ αρχής, ότι ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν ήταν ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του Remain. Και πως να είναι άλλωστε, όταν από το 1975 μέχρι σήμερα έχει θέσεις εναντίον της ΕΕ; Αυτό φυσικά και ήταν γνωστό στους Βρετανούς, οι οποίοι θεωρούν τον Κόρμπιν έναν συμπαθή τροτσκιστή πολιτικό, ο οποίος ωστόσο είναι απομονωμένος. Μέχρι τις εκλογές των Εργατικών, ο Κόρμπιν ήταν στο περιθώριο των Εργατικών. Μάλιστα, στις εσωκομματικές εκλογές κατάφερε τα τελευταία λεπτά να συγκεντρώσει τις 36 απαιτούμενες υπογραφές από βουλευτές του κόμματος. Τότε, οι αντίπαλοι του τον είχαν υποδεχθεί με χαρά, θέλοντας να δώσουν μια ευκαιρία στην αριστερή πτέρυγα των Εγατικών να καταγράψει την υποψηφιότητα της, προκειμένου να δείξουν την πολυτασικότητα του κόμματος. Σας θυμίζει κάτι; Φυσικά τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπήκε την τελευταία στιγμή θέλοντας να καταγράψει την δεξιά (και πέρα) τάση της ΝΔ. Η διάφορα έγκειται στο γεγονός ότι ο Κόρμπιν κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο με…σταλινικό ποσοστό – άλλη μια ένδειξη της αυτονόμησης των Αγγλων από τα κόμματα τους -, χωρίς ωστόσο να έχει ποτέ τον πραγματικό έλεγχο του κόμματος του. Φανταστείτε να κέρδιζε ο Αδωνις τις εκλογές της ΝΔ. Θα μπορούσε ποτέ να ελέγξει όλες τις τάσεις του κόμματος ένας άνθρωπος που προέρχεται από τα ‘’άκρα’’ του κόμματος αυτού; Παράλληλα όμως, ο Κόρμπιν φάνηκε ότι δεν ελέγχει τους Εργατικούς καθόλου, από το γεγονός ότι σύμφωνα με τον χάρτη  του δημοψηφίσματος, στις περιοχές που οι Εργατικοί κέρδισαν ή συγκέντρωσαν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές του 2015, το Brexit κατά βάση έκανε περίπατο, αψηφώντας ως υποκριτική τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστή Κόρμπιν στο RemaIN.

Ads

Συμπέρασμα Νο. 3: Οι… καραμανλικοί έφαγαν τον Κάμερον

Το χαστούκι που δέχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό. Και όπως όλα δείχνουν δεν έχασε επειδή όλοι οι Συντηρητικοί έγιναν υποστηρικτές του ακροδεξιού Φάρατζ. Αντίθετα, έχασε επειδή όπως φάνηκε τα μεσαία στρώματα του Ηνωμένου Βασιλείου προτίμησαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος για τα δεδομένα της Αγγλίας (διαφορετικά από τα δικά μας), θεωρείται ως ένας φιλελεύθερος πολιτικός στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με μεγάλη λαϊκή απήχηση, εκφράζοντας τον «μεσαίο χώρο» της Αγγλικής Δεξιάς, ανάμεσα στον ελιτιστή Κάμερον και τον ακροδεξιό Φάρατζ. Κάτι σαν τους καραμανλικούς δηλαδή…

Συμπέρασμα Νο. 4: Μεγάλη Βρετανία ή Μικρή Αγγλία;

Η Βρετανία μόνο ενωμένη δεν είναι μετά το δημοψήφισμα. Και αυτό γιατί μπορεί η Αγγλία και η Ουαλία να ψήφισαν Brexit, την ίδια στιγμή ωστόσο η Σκωτία ψήφισε με μεγάλη διαφορά RemaIN όπως και η Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα τα οποία επιθυμούν διάσπαση αυτών των τμημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή το SNP και το Sinn Fein, τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του Remain, βρίσκοντας στο Brexit την τέλεια  δικαιολογία για δημοψήφισμα: Την παραμονή στην ΕΕ.

Συμπέρασμα Νο. 5: Η επαρχία μίλησε

Οπως φαίνεται και στους χάρτες, τα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν σωρηδόν υπέρ του Remain. Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Νιουκαστλ. Κατά κύριο λόγο είναι και οι περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών. Ωστόσο, οι Αγγλοι μάλλον υποτίμησαν τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες έδωσαν δυναμική στο Brexit, με αποτέλεσμα να τονίσουν ακόμη περισσότερο την διαίρεση που επικρατεί στην Βρετανία.