Οι New York Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία προετοιμάζει το κοινό της για πιθανό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

Η Μόσχα “προωθεί τον πατριωτισμό” εκπαιδεύοντας μαθητές γυμνασίου στην ιστορία και τη στρατιωτική ιστορία, σύμφωνα με τους Times, και αναφέρουν ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η χώρα θεωρεί ότι είναι “περικυκλωμένη από εχθρούς” και μπορεί να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της “όπως έκανε κατά των Ναζί”.

Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, οι Times προσθέτουν ότι η Ρωσία έχει ήδη “συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία”, ένα ψέμα που έχει διαιωνιστεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από πού να αρχίσουμε να αναλύουμε αυτή την ιστορία; Δεν είμαι ειδικός στη Ρωσία. Αλλά αν έμαθα κάτι στη C.I.A., αυτό ήταν η κριτική σκέψη και η αναγκαιότητα να βασίζω τα συμπεράσματά μου σε γεγονότα.

Ads

Πρώτον, κάθε χώρα διδάσκει στα παιδιά της ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ιστορίας. Πράγματι, η εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλούσια σε στρατιωτική ιστορία. Κάθε μαθητής μαθαίνει για τον Γαλλοϊνδιανικό Πόλεμο, τον Επαναστατικό Πόλεμο, τον Πόλεμο του 1812, τον Εμφύλιο Πόλεμο, τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Πόλεμο της Κορέας, τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τον Πόλεμο του Κόλπου, τον Πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις “ένδοξες εκστρατείες” μας. (Έκανα το μεταπτυχιακό μου διδάσκοντας ιστορία στο γυμνάσιο για δύο χρόνια).

Δεύτερον, όποιος έχει δώσει κάποια προσοχή στις ειδήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για κάθε είδους κακουργήματα χωρίς πολλές αποδείξεις. Η Ρωσία ήταν αυτή που “έκλεψε” τις εκλογές το 2016 από τη Χίλαρι Κλίντον μέσω των Wikileaks. Ήταν η Ρωσία που έφερε τους Αμερικανούς αντιμέτωπους μεταξύ τους μέσω της διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020. Ήταν η Ρωσία που “εισέβαλε και κατέλαβε την Ουκρανία” κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τρίτον, σύμφωνα με τους Times και άλλα δημοσιεύματα, τα ρωσικά στρατεύματα είναι συγκεντρωμένα στα σύνορα της Ουκρανίας, έτοιμα να εισβάλουν με το παραμικρό. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν μεταξύ 70.000 και 90.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα, ο ίδιος αριθμός που βρίσκεται εκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μια “εισβολή” θα απαιτούσε τουλάχιστον 300.000 στρατιώτες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη Γέλνια της Ρωσίας, η οποία απέχει 160 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιο κοντά στη Λευκορωσία παρά στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει άμεση απειλή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέταρτον, οι Ρώσοι είναι πραγματικά περικυκλωμένοι από εχθρούς. Η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ρουμανία και η Πολωνία, όλοι πρώην σύμμαχοι της Σοβιετικής Ρωσίας, είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία εκλιπαρεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και είναι αποδέκτης εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, επίσης πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι οι Ρώσοι αισθάνονται ότι απειλούνται στρατιωτικά (αφού έχουν επίσης υποστεί κυρώσεις και απειλούνται συνεχώς με “σοβαρές συνέπειες”).

Πέρα από τη ρεαλιστική πολιτική, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σε αυτό το ρεπορτάζ είναι η εστίαση των Times στον ρωσικό πατριωτισμό, προσπαθώντας να μας πείσουν για το πόσο επικίνδυνος είναι. Δεν έχει πάει ποτέ κανείς από τους New York Times σε αγώνα μπέιζμπολ ή ποδοσφαίρου;

Όπως σημείωσα στο Consortium News τον περασμένο Ιούνιο, το Πεντάγωνο διέθεσε τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2012 και 2015 για την Major League Baseball, την National Football League και άλλα αθλητικά πρωταθλήματα για να «τιμήσουν» τα στρατεύματα με φτηνά ακροβατικά σε αθλητικές εκδηλώσεις. Οι λεπτομέρειες παρατίθενται σε έκθεση της Γερουσίας.

Ο συνολικός απολογισμός μπορεί τώρα να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια – και να φτάσει ακόμη και τα 100 εκατομμύρια δολάρια, αν υπολογίσετε τις συμφωνίες μάρκετινγκ του στρατού με τους αγώνες αυτοκινήτων NASCAR. Με εκατομμύρια από τα δολάρια των φόρων σας, το Πεντάγωνο αγοράζει πράγματα όπως τελετουργικές εναρκτήριες ρίψεις για πρόσφατους βετεράνους, VIP θέσεις για βετεράνους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και τελετές στο αεροδρόμιο για τα στρατιώτες που επιστρέφουν στην πατρίδα

Όπως είπα, είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι ότι δεν είμαι ειδικός στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Αλλά είμαι κάτι σαν ειδικός σε θέματα πολιτικής, αφού πέρασα 15 χρόνια στη C.I.A. και άλλα δύο ως ανώτερο προσωπικό της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Μπορώ να σας πω ότι αυτή η πολιτική είναι ανοησία. Οι New York Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο πρέπει να κάνουν πίσω.

Οι Ρώσοι δεν θέλουν πόλεμο. Και ούτε οι ΗΠΑ θα έπρεπε.

Ο John Kiriakou είναι πρώην αξιωματικός της C.I.A. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πρώην ανώτερος ερευνητής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Τζον έγινε ο έκτος πληροφοριοδότης που παραπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα βάσει του νόμου περί κατασκοπείας – ενός νόμου που σχεδιάστηκε για την τιμωρία των κατασκόπων. Εξέτισε 23 μήνες στη φυλακή ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του να αντιταχθεί στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους.