Στη ιδιαίτερα δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στη  αναπόφευκτη δημοσκοπική του κατάρρευση, αναφέρονται οι γερμανικοί  Financial Times  σε άρθρο τους. Με τον τίτλο « ο Παπανδρέου σε δύσκολη θέση»,   η γερμανική εφημερίδα επιλέγει ως «ήρωα» του ρεπορτάζ της, τον ηθοποιό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Βούρο.

Ads

 
“Είναι ο χειρότερος ρόλος της ζωής του. Ο Γιάννης Βούρος εκλέχθηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο των σοσιαλιστών και τώρα πρέπει να παίξει τον ρόλο του κοινωνικού καταστροφέα:

Υψηλοί φόροι, χαμηλές συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε φορά που έρχεται ένα νέο πακέτο λιτότητας ο δημοφιλής ηθοποιός επαναστατεί – και στο τέλος ακολουθεί την κομματική πειθαρχία.

Ο Βούρος υποφέρει, ο Βούρος αγωνίζεται. «Κάναμε κομματάκια την ιδεολογία μας σαν ένα κομμάτι χαρτί», δηλώνει. «Διακυβεύουμε το πολιτικό μας μέλλον για να διασώσουμε τη χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε όχι».

Ads

Στην Αθήνα η ατμόσφαιρα που επικρατεί μοιάζει σαν να πλησιάζει το τέλος του κόσμου. Η Ελλάδα κλυδωνίζεται για τέταρτο χρόνο από την ύφεση. Δεν περνά ούτε μια εβδομάδα χωρίς διόρθωση των στόχων του ελλείμματος και της λιτότητας.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Γιώργου Παπανδρέου χάνει εμφανώς ερείσματα. Στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει, μετά από δύο χρόνια, από το 44% σε λίγο πάνω από 15%.. Διαθέτει ακόμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία τεσσάρων βουλευτών. Οι βουλευτές αυτοί είναι άνθρωποι σαν τον Γιάννη Βούρο. Αλλά και αυτοί έχουν «μπουχτίσει» εδώ και καιρό.

«Η Τρόικα βλέπει μόνο αριθμούς, μόνο μείον, συν και κόμματα», παραπονιέται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά η Τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι ακόμα η ασφάλεια ζωής του Παπανδρέου. Θεωρείται πιθανό ότι θα καθυστερήσει όσο μπορεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ώστε να πάρει μια ανάσα μετά την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Μετά μπορεί να «χάσει αξιοπρεπώς», λένε παρατηρητές.

Πιθανόν βέβαια να τα παρατήσει και νωρίτερα και να παραδώσει την εξουσία στον Ευάγγελο Βενιζέλο – τον Υπουργό Οικονομικών του, ο οποίος εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Σε κύκλους έμπιστων συνεργατών ο Παπανδρέου φέρεται να έχει μιλήσει πολλές φορές ήδη για παραίτηση. Αντιστρόφως, «η Τρόικα εύχεται καθημερινά να αντέξει», δηλώνει ένας έλληνας οικονομολόγος.

Πρόωρες εκλογές, όμως ζητά επιτακτικά η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας. Εκλογές θα σήμαιναν προεκλογικό αγώνα που θα παρέλυαν τα πάντα με χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εν μέσω μιας κρίσης χρέους, στην οποία ο ρυθμός και η ικανότητα δράσης μετρούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για την αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας.

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το 2009 ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο μοιάζει με το σημερινό στις βασικές αρχές του. Ωστόσο είναι αντίθετη σε πολλά από τα μέτρα λιτότητας. «Λαμβάνουμε υπόψη μας τον λαό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε λαϊκιστές», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. «Αλλά όταν η κυβέρνηση κατρακυλά, τότε θα συμπαρασύρει και εμάς».

Έτσι, η αντιπολίτευση ζητά νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Κοιτάξτε γύρω σας», δηλώνει ο Σαμαράς, «Ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν».
«Το λίπος από την κρατικό μηχανισμό πρέπει να φύγει», λέει και εννοεί την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές. Αλλά οι σοσιαλιστές – όπως λέει -δεν είναι σε θέση να τις κάνουν, παρά τις αποφάσεις της Βουλής που άλλα λένε.

Ο ίδιος ο Σαμαράς φαίνεται χαλαρός και με αυτοπεποίθηση. Από τον κόσμο θεωρείται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός – έστω και αν η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.