H εικονα αυτή δείχνει το βαθμό δυσαρέσκειας των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τις ιδιωτικοποιήσεις, το 1998 και 7 χρόνια μετά, το 2005.

Ads

 

Παρατηρούμε οτι οι αρνητικές γνώμες ενισχύονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις επιπτώσεις που επέφεραν στις ζωές τους. 

 

Σε γενικές γραμμές όμως, δεν υπάρχουν αρκετές θεωρητικές μελέτες που να δείχνουν με καθαρό και μονοσήμαντο τρόπο τα αποτελέσματα ενός κύκλου ιδιωτικοποιήσεων, καθ’ ότι αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, από τους περιορισμούς και την εποπτεία που συνεχίζει ή δεν συνεχίζει να έχει το κράτος, από τον έλεγχο των τιμών, από το εάν επιδοτεί ή όχι τον ιδιώτη που επενδύει, από το εάν οι δημόσιες επιχειρήσεις πριν ιδιωτικοποιηθούν  λειτουργούσαν σε ανταγωνιστικό ή μη περιβάλλον και από το βαθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ads

image

Μια από τις λίγες εμπεριστατωμένες μελέτες αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις 218 επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα την περίοδο 1983-1991, στο Μεξικό και την επίδραση που είχαν 1) στις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, 2) στην απασχόληση μετά από την πώληση, 3) στον όγκο πωλήσεων και 4) στο ύψος των τιμών.

 

Τα αποτελέσματα όπως φαίνεται στην προηγούμενη εικόνα, ταξινομούνται α) για το σύνολο των επιχειρήσεων (σκούρο γκρι), β) για την υπο-ομάδα των ανταγωνιστικών (πιο ανοιχτό γκρι) και γ) για την υπο-ομάδα των μη-ανταγωνιστικών (σχεδόν λευκό).

 

Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι ολοφάνερες: ανεξάρτητα του βαθμού ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μετά την ιδιωτικοποίηση παρατηρείται πτώση της απασχόλησης και αύξηση των τιμών, η οποία είναι τεράστια ειδικά για τις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε μονοπωλιακό καθεστώς, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. 

 

Όποιοι, λοιπόν ισχυρίζονται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τις τιμές, είναι εμφανώς απατεώνες.

 

ΙNFO: Τα στοιχεία είναι από τη μελέτη “Privatization in Development Some Lessons from Experience” των François Bourguignon, Claudia Sepúlveda

The World Bank
Development Economics Operations and Strategy Department
Policy Review and Operations Support Cluster
November 2009

e-cynical