Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία. 4 θάνατοι και 52 συλλήψεις είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής, με τις έρευνες να συνεχίζονται έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν όλο και περισσότεροι, έπειτα από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ακροδεξιών υποστηρικτών του Τραμπ. Αρνούμενος εδώ και μήνες να δεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή την ήττα του, κατήγγειλε νοθεία, καταφεύγοντας στα Δικαστήρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ads

Μάλιστα, αρκετά πριν τις εκλογές, πολλοί αναλυτές στις προβλέψεις τους αναφέρονταν ακριβώς σε αυτή την αναμενόμενη άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δεχτεί την ήττα του, (αν αυτή ερχόταν, όπως κι έγινε) υποστηρίζοντας πως θα κάνει τα πάντα, μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Παρεμπιπτόντως, αυτό συνέβη επιτέλους, αφού το Αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε την νίκη του.

Κατά μια άποψη, η εισβολή στο Καπιτώλιο δεν ήταν μια αυθόρμητη έκφραση ενός όχλου, ο οποίος πιστεύοντας πως τον έχουν εξαπατήσει, παρασυρόμενος από το αίσθημα της αδικίας, αποφάσισε να εισβάλλει στις αίθουσες. Λίγο πριν την έναρξη στο Κογκρέσο, της τυπικής διαδικασίας επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Τραμπ απευθυνόμενος στους οπαδούς του, ασκούσε πιέσεις προς τον αντιπρόεδρό του Μάικλ Πενς, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα, πράγμα το οποίο δεν μπορούσε ούτως ή άλλως, λέγοντας πως «το μόνο που έχει να κάνει είναι να στείλει τα αποτελέσματα πίσω στις Πολιτείες για να τα επιβεβαιώσουν, για γίνουμε εμείς πρόεδρος και εσείς ένας ευτυχισμένος λαός». Την προηγούμενη μέρα άλλωστε, με μήνυμα στο twitter διαφήμιζε την ομιλία του, επισημαίνοντας το εξής : «Ελάτε νωρίς, οι πόρτες ανοίγουν στις 07:00. Τεράστια πλήθη!».

Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία για την μη εγκυρότητα της ψηφοφορίας, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα, το 70% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, λίγο καιρό πριν, θεωρούσε πως οι εκλογές δεν ήταν “ελεύθερες και δίκαιες”. Ποιοι ήταν όμως οι οπαδοί του Τραμπ που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και τελικά να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο;

Ads

Από εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν με αμείωτο ρυθμό, φαίνεται πολλοί να είναι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας “QAnon”. Φαίνεται από το χαρακτηριστικό “Q” στα ρούχα τους. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας είναι κατεξοχήν υποστηρικτές του Τραμπ. Τι υποστηρίζει όμως η θεωρία αυτή; Συγκεκριμένα, πιστεύει στην ύπαρξη ενός “βαθέως κράτους”, αποτελούμενο από μια ελίτ σατανιστών και παιδόφιλων, η οποία απάγει εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.

Που κολλάει όμως ο Τραμπ; Μα φυσικά, θεωρείται ο “σωτήρας” του κόσμου, αφού υποτίθεται πως πολεμά αυτή την “οργάνωση”. Κάπου εδώ έρχεται να εισχωρήσει και το αφήγημα περί νοθείας, θεωρώντας πολλοί πως αυτό εξηγείται με βάση την συγκεκριμένη θεωρία (δηλ. μια ελίτ θέλει να καταστρέψει τον Τραμπ, αφού αυτός την πολεμά). Με λίγα λόγια, οι υποστηρικτές της “QAnon”, την χρησιμοποιούν σαν ομπρέλα, θέλοντας να εξηγήσουν οτιδήποτε κακό συμβαίνει στον κόσμο (σύμφωνα με αυτούς πάντα).

Είναι φυσικά εύκολο να θεωρήσουμε “ηλίθιους” όσους πιστεύουν τα παραπάνω. Αυτό όμως θα ήταν αφελές, καθώς είδαμε χθες πως, οι θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή, ενδέχεται να αποτελέσουν μια πραγματική, off-line απειλή, αν αντιμετωπίζονται απλώς ως κάτι περιθωριακό και εφήμερο. Η QAnon άλλωστε ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, όταν ένας χρήστης με το όνομα Q, μέσω της πλατφόρμας 4chan, ξεκίνησε να δημοσιεύει τις σχετικές “καταγγελίες”.

Όπως φάνηκε, η δημοτικότητά της ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς “τον Ιούνιο, ο Guardian διαπίστωσε ότι οι σελίδες QAnon στο Facebook και στο Instagram έχουν συνολικά 3 εκατομμύρια μέλη ή ακόλουθους”. Επίσης, μια έρευνα του 2019, έδειξε πως το 29% των ερωτηθέντων (1,220 στο σύνολο), πίστευε πως “υπάρχει ένα βαθύ κράτος το οποίο δρα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και των υποστηρικτών του”. Με βάση αυτό, εξηγείται ως ένα βαθμό και ο σημαντικός ρόλος που έχει παίξει το συγκεκριμένο “κίνημα” στις διάφορες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει από την 3η Νοεμβρίου κι έπειτα, με τίτλο “Stop the Steal”.

Στη πρώτη γραμμή λοιπόν των εισβολέων, βρέθηκε ο “Q Shaman”, εξέχον μέλος του συγκεκριμένου κινήματος (δείτε τους σε βίντεο μέσα από το κτίριο). Είναι ο ήδη διάσημος τύπος που με την αμφίεσή του παρέπεμπε σε Viking, με το πρόσωπό του βαμμένο κόκκινο, άσπρο και μπλε, τα κέρατα και τη γούνα στο κεφάλι. Ο Jake Angeli, όπως ονομάζεται, είναι γνωστός ήδη από την παρουσία του και σε άλλες συγκεντρώσεις, όπως οι διαμαρτυρίες ακροδεξιών στην Αριζόνα τον τελευταίο χρόνο. Για να καταλάβει κανείς τη δυναμική της QAnon, αξίζει να θυμίσουμε πως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που έχει στηρίξει ανοιχτά το κίνημα, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, κάποια στιγμή είχε δηλώσει το εξής : «Ξέρετε κάτι; Ο ρατσισμός έχει τελειώσει».

Μια άλλη οργάνωση που έδωσε το παρόν στις κινητοποιήσεις ήταν η “Proud Boys”, όπως μεταφέρει και το BBC. Πρόκειται για μια ακροδεξιά αντιμεταναστευτική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και αποτελείται μόνο από άνδρες. Οι συγκεκριμένοι, έχει φανεί σε συγκεντρώσεις πως φορούν μπλούζες που γράφουν “Six million wasn’t enough”, δηλαδή ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δεν ήταν αρκετοί. Επίσης, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες, υπήρχε κι ένας άνδρας ο οποίος φορούσε φούτερ με νεκροκεφαλή, όπου αναγραφόταν “Camp Auschwitz”, και “work brings freedom”, μια τεράστια προσβολή για τα εκατομμύρια Εβραίων που πέθαναν εκεί.

Ένα ακόμη ζήτημα που προέκυψε και που θίχτηκε αρκετά, ήταν η εκ διαμέτρου διαφορετική αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία. Βλέποντας κανείς το δημοσίευμα του Independent, το οποίο συγκρίνει συμπεριφορές των αστυνομικών απέναντι στους διαδηλωτές του BLM και στους οπαδούς του Τραμπ, καταλαβαίνει πως αν στη θέση των χθεσινών κινητοποιήσεων βρίσκονταν μέλη του BLM ή των Antifa, είναι εύλογο να θεωρεί κανείς πως η βία στην οποία θα είχαν προχωρήσει τα σώματα ασφαλείας θα ήταν μεγαλύτερη, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι, ναζί, θύματα παραπληροφόρησης κι όχι μόνο, αποτέλεσαν εν μέρει το μείγμα που εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Πιστεύοντας στην ύπαρξη μιας υποτιθέμενης εναλλακτικής πραγματικότητας, αυτής που προκρίνει ο Τραμπ (νοθεία κ.λπ), έφτασαν στο σημείο να πάρουν, έστω και προσωρινά, την κατάσταση στα χέρια τους.

O Timothy Snyder, ήδη το 2017, στο βιβλίο του «Απέναντι Στην Τυραννία: 20 Μαθήματα Από Τον 20ό Αιώνα», έγραφε σχετικά με τα λεγόμενα του Τραμπ: «Μια έρευνα, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας του 2016, με την οποία επιχειρήθηκε να εξεταστεί η βασιμότητα των λεγομένων του, διαπίστωσε ότι το 78% των, υποτίθεται τεκμηριωμένων, ισχυρισμών του ήταν ψευδείς. Αυτή η αναλογία είναι τόσο υψηλή ώστε κάνει τους ορθούς του ισχυρισμούς να φαντάζουν σαν απρόβλεπτες αβλεψίες στο δρόμο του προς την ολοκληρωτική μυθοπλασία. Ο ευτελισμός του κόσμου όπως είναι συνιστά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός επινοημένου αντι-κόσμου».