Στις 25 Ιανουαρίου επανεκκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται πολύπλευρα σαφής η  ατζέντα θεμάτων για συζήτηση!
 
Ώστε σε περίπτωση μη συμφωνίας να μπορούν με κοινή συναίνεση να οδηγηθούν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ads

Οπως επίσης έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα επιστημονικά και νομοθετικά δεδομένα με τα οποία στοιχειοθετεί η χώρα μας τα δίκαιά της στην διαμόρφωση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) .

Η υφαλοκρηπίδα των νησιών και το δίκιο που αφορά το δικαίωμα για τα 12 μίλια είναι η βάση για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει σε οριστική και βιώσιμα αποδεκτή λύση. 

Η συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας είναι διερευνητική.
 
Έχει το χαρακτήρα της προσπάθειας ώστε να προετοιμασθεί ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου με ειρηνικό τρόπο και χωρίς αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων να αναζητηθούν λύσεις. 

Ads

Ακριβώς γι αυτό το λόγο με βάση την εθνική συναίνεση που έχει παρασχεθεί πρέπει ευθύς εξ αρχής να αποτραπούν ενδεχόμενα διαθέσεις της Τουρκίας να μεταλλαχθεί ο διάλογος  σ ένα ανατολίτικο παζάρι! Σ ένα παζάρι που θα αθροίζονται πλασματικά αιτήματα παραπέμποντας στη γκρίζα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
 
Η Ελλάδα με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και σοβαρότητα μπορεί και πρέπει να δείξει το δρόμο της λύσης.
 
Με δεδομένες τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας έχουμε όλοι μας τα εύλογα ερωτήματα, πλην όμως και τη σταθερή μας θέληση, να προκρίνουμε μέσα από την ευδιάκριτη εθνική στρατηγική, το δρόμο της ειρηνικής λύσης.
 
Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα ο ρόλος του Βερολίνου δεν ανταποκρίνεται με καθαρότητα στην στήριξη των δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Επικαλείται δήθεν το ρόλο του διαιτητή, προκρίνοντας στην ουσία τα ιδιαίτερα γερμανικά συμφέροντα, έναντι αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ένωσης, της οποίας είναι μέλος και έχει υποχρεώσεις και όχι μόνο οφέλη.
 
Ο διογκούμενος ευρωσκεπτικισμός δεν είναι τυχαίος.  
 
Οι διεργασίες πλέον εκ των πραγμάτων θα φωτίσουν και τον  ρόλο τόσο της Ουάσινγκτον, όσο του Παρισιού που θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμα διλλήματα για τις επιλογές τους.
 
Η χώρα όσο ποτέ άλλοτε -με σταθερό σημείο αναφοράς την εθνική συνεννόηση – έχει ανάγκη να θέσει  ένα τέρμα στην εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων που έδειχνε να αποδέχεται το ρόλο του δεδομένου και άνευ όρων πειθαρχημένου συμμάχου. Του παρατηρητή στις πολύπλευρες γεωπολιτικές διεργασίες και ανακατάξεις που συντελούνται.
 
Πρέπει τώρα η κυβέρνηση για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής να επαναφέρει τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με αποφασιστική στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 
*Χάρης Τσιόκας, μέλος του ΠΣ Συριζα Προοδευτική Συμμαχία