Μετά τις υβριστικές δηλώσεις Τζουμάκα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως με την εκλογή του «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και πως «αυτός δεν ήρθε, τον φέρανε…το παιδί δεν κάνει», ο Κασσελάκης τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Λογικό;

Ads

Για την Ομπρέλα όχι. Ο Φίλης δήλωσε, επίσης απαξιωτικά, πως ο Κασσελάκης δεν ξέρει το καταστατικό, ενώ ο Τσακαλώτος τον ειρωνεύτηκε πως δεν ξέρει τι λέει, διότι πρώτα έθεσε τον Τζουμάκα εκτός κόμματος και εν συνεχεία τον παρέπεμψε.

Ας δούμε λίγο τι λέει σχετικά το περιβόητο καταστατικό, για να αντιληφθούμε εάν ο Κασσελάκης ξέρει ή δεν ξέρει τι λέει.

Το άρθρο 6, παρ. ζ, σχετικά με τις υποχρεώσεις τον μελών, λέει πως το μέλος πρέπει «να σέβεται την προσωπικότητα των υπόλοιπων μελών και να συμπεριφέρεται δημόσια και στο εσωτερικό του κόμματος με το ήθος που αρμόζει στις θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Σέβεται ο Τζουμάκας την προσωπικότητα του Κασσελάκη; Όχι.
Πάμε τώρα στη διαγραφή. Το άρθρο 19, παρ. 4β,γ λέει πως η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης «μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματά του». Ως παθών λοιπόν ο Κασσελάκης, αλλά και ως πρόεδρος επίσης, καταγγέλλει τον Τζουμάκα και τον παραπέμπει. Σωστό.

Ads

Όπως προκύπτει επομένως, ο Κασσελάκης έκανε χρήση των δικαιωμάτων που του δίνει το καταστατικό και στέλνει τον Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω. Η φράση του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» δεν σχετίζεται με την τήρηση ή όχι του καταστατικού, είναι φράση διαπιστωτική, δηλαδή μια εκτίμηση του προέδρου και σε καμία περίπτωση δεν αντιφάσκει με την παραπομπή.

Ο Κασσελάκης λέει εν προκειμένω τη γνώμη του και η γνώμη αυτή φαίνεται σωστή, διότι εφόσον ένα μέλος βρίζει ένα άλλο – και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που η ύβρις να αντανακλά σε όλο το κόμμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως διαπλεκόμενο – τότε δικαιούται ο παθών να πιστεύει πως ο Τζουμάκας «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», εφόσον η παραβίαση του καταστατικού είναι προφανής.

Αρα Φίλης και Τσακαλώτος απάντησαν, ως μη όφειλαν, με τρόπο απαξιωτικό στον πρόεδρο και το ερώτημα είναι γιατί το έκαναν, εφόσον είναι απίθανο να μην γνωρίζουν το καταστατικό.

Προφανώς το έκαναν διότι δεν βλέπουν τον εαυτό τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την παρούσα ηγεσία του. Και προκαλούν τον πρόεδρο να διαγράψει και τους ίδιους, καθώς παραβιάζουν και οι ίδιοι το καταστατικό.

Δεν γνωρίζω εάν αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και θα διαγραφούν και ο Φίλης με τον Τσακαλώτο. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να έχει στελέχη που απαξιώνουν δημοσίως τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, πρώτον διότι προσβάλλουν τα μέλη του κόμματος που τον εξέλεξαν, δηλαδή όλους εμάς και δεύτερον διότι παραβιάζουν το καταστατικό, καθώς η ύπαρξη τάσεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογεί προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου, όταν μάλιστα ο ίδιος δέχεται ύβρεις από μέλη του κόμματος και δικαίως επικαλείται το καταστατικό.

Το άρθρο 29, παρ. 1 τονίζει σαφώς πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολιτικά και οργανωτικά ενιαίο. Δεν αποτελεί άθροισμα ιδιαίτερων πολιτικών ομάδων».

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η οργανωμένη αντίδραση της Ομπρέλας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας δείχνει πως η τάση αυτή δεν λειτουργεί ως χώρος ιδεών, αλλά ως ιδιαίτερη πολιτική ομάδα, πράγμα αντικαταστατικό. Και επομένως έχει θέσει τον εαυτό της εκτός κόμματος, για να μην πούμε ότι αυτό το έχει κάνει ήδη από το 2019, με την συστηματική υπονόμευση του πρώην προέδρου και την δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βοήθησε και την ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να βυθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%.

Θα διαγραφεί λοιπόν και η Ομπρέλα; Άγνωστο. Μπορεί να αποχωρήσει εκουσίως. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, η ΚΕ θα επιβεβαιώσει τις κινήσεις του και θα εγκρίνει το χρονοδιάγραμμά του.