Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
O Nίκος Μαραντζίδης έκανε το δικό του κατάλογο θέσεων ενόψει της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εν συντομία έγραψε τα εξής:
- Ο Τσίπρας έθεσε το κριτήριο βάση του οποίου θα αξιολογηθεί η επόμενη ηγεσία: την προοπτική της διακυβέρνησης.
- Η ανανέωση επιβάλλεται να προχωρήσει.
- Ο λόγος του κόμματος παρουσίασε έλλειμμα συνοχής
- Ο πολιτικός οργανισμός χώλαινε σε μεθοδικότητα και επαγγελματισμό.
- Η εκλογική ήττα έχει σύνθετες αιτίες, και μακροχρόνιες και συγκυριακές.
- Οι συνθήκες είναι πιεστικές και επείγουσες.
- Η νέα ηγεσία θα κριθεί από την ικανότητα της να παρουσιάσει σύντομα έναν πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο και να συγκροτήσει μια εξίσου αξιόπιστη προοπτική διακυβέρνησης.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πείσει και για το διαφορετικό του ήθος.
- Η νέα ηγεσία οφείλει να εγγυηθεί την ενότητα και να ανατάξει οργανωτικά το κόμμα.
- Κάθε υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πείσει πως διαθέτει πραγματικά τα εχέγγυα για να οδηγήσει το κόμμα προς την διακυβέρνηση.
Με αυτές τις αόριστες και γενικόλογες προτάσεις ο Μαραντζίδης καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν ως πρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατά τη γνώμη του πληρεί τις προϋποθέσεις επιτυχίας, όπως ο ίδιος τις έθεσε με τα κριτήριά του.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στον τρόπο αυτό πολιτικής συλλογιστικής. Δεν είναι και τόσο πολιτικός, αλλά μάλλον κινείται στη σφαίρα του πολιτικού μάρκετινγκ. Εξυπονοεί πως ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές επειδή είχε επικοινωνιακή υπεροπλία, ενώ δεν συνυπολογίζει πως η εκλογική συμπεριφορά εξαρτάται πρωτίστως από την πραγματική πολιτική και δευτερευόντως από τον τρόπο προβολής των πολιτικών θέσεων.
Ο Μητσοτάκης κέρδισε επειδή ο λαός τρόμαξε από την ανακοίνωση του Δραγασάκη και του Κατρούγκαλου για νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, από την ανακοίνωση του Τσακαλώτου για τοπικά νομίσματα, από την πρόθεση του Τζανακόπουλου να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, από την αναγνώριση του Φίλη της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και από τις προτάσεις Μπίστη για κυβέρνηση συνεργασίας που δεν ήταν εφικτή ούτε καν επιθυμητή.
Η πολιτική λοιπόν απουσιάζει από τις προτάσεις Μαραντζίδη. Σύμφωνα μ΄αυτές δεν πάμε να επιλέξουμε πρόεδρο με βάση τις θέσεις του για τα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας, αλλά με βάση αόριστες θέσεις, όπως “πειστικός λόγος”, “μεθοδικότητα και επαγγελματισμός” ή “έλλειμμα συνοχής” και “ήθος”.
Αυτές οι θέσεις όμως μπορεί να αφορούν την εκλογή ενός προέδρου κόμματος, αλλά μπορεί εξίσου να αφορούν και την εκλογή ενός διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΛΤΑ. Είναι γενικόλογες προτάσεις σωστής προβολής ενός εμπορεύματος. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με προβολή προϊόντων, αλλά με εκλογή πολιτικού αρχηγού. Ο επίδοξος αρχηγός λοιπόν πρέπει να απαντήσει στα εξής συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα.
- Συμφωνεί ή διαφωνεί με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τι ακριβώς πιστεύει για τα ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο που θέτει η Τουρκία και το ζήτημα της αφοπλισμού των νησιών;
- Τι κατά τη γνώμη του πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία; Να συνεχίσει να στέλνει οπλισμό ή να τηρήσει ουδέτερη στάση και να φροντίσει για τον τερματισμό του πολέμου;
- Τι γνώμη έχει για τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών και αεροδρομίων. Συμφωνεί;
- Ποια είναι η συγκεκριμένη θέση του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος;
- Ποια είναι η θέση του για το εκλογικό σύστημα;
- Τι σκοπεύει να κάνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκρίνει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ;
- Ποια είναι η θέση του για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό και τις διώξεις των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου;
- Σκοπεύει να προτείνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές και στις εθνικές εκλογές;
- Θεωρεί πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια;
- Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και το ζήτημα της ίδρυσης δύο κρατών;
Αν τοποθετηθεί σαφώς σε όλα αυτά, τότε θα μπορέσουμε κι εμείς να αποφασίσουμε εάν συμφωνούμε και εάν μας κάνει για αρχηγός.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >