Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη αλλά και η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβάλλονται από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ads

Κυριαρχούν οι έκκληση του κ. Παπακωνσταντίνου προς τις κεφαλαιαγορές και τους επενδυτές να τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους την Ελλάδα, καθώς και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση για εμπιστοσύνη – Ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου προειδοποιεί: Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, θα καταρρεύσει το ευρώ», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές, προσθέτει η εφημερίδα, εξακολουθούν να έχουν μεγάλες αμφιβολίες, για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει πλήρως τα χρέη της.

«Ευφάνταστη διαφημιστική περιοδεία», είναι ο τίτλος της Frankfurter Rundschau στην ιστοσελίδα της. «Αρχικά παραμένουν ήρεμα τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. … Πρέπει να δείχνει ήρεμος, αισιόδοξος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Εξάλλου το μήνυμα στο ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης πρέπει να είναι «Τα έχουμε όλα υπό έλεγχο». Διηγείται αυτά που άκουσε τις δυο τελευταίες ημέρες από επενδυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη», σημειώνει.

Ads

«Είναι ασυνήθιστο να κάνει ο Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της ΕΕ διαφήμιση σε επενδυτές. Και επιπλέον να συνοδεύεται σ’ αυτό το roadshow από εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά απελπιστική», σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Για 6μηνα έντοκα γραμμάτια, πρέπει να καταβάλλονται τόκοι περίπου 5%. Στην αγορά, τα χρεόγραφα αγοράζονται και πωλούνται με spread ρεκόρ. Αν παραμείνουν τόσο υψηλά, η Αθήνα δεν έχει καμία ελπίδα – παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ – να βγει από την παγίδα του χρέους. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά. Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει γενική απεργία στο τέλος του μήνα. Σ’ αυτό το ζήτημα, τα χέρια του Παπακωνσταντίνου κουνιούνται νευρικά στον αέρα.

Οι περισσότεροι Έλληνες «μας στηρίζουν» ή δίνουν στην κυβέρνηση μια προκαταβολή εμπιστοσύνης, την οποία η Ελλάδα δε λαμβάνει αυτό τον καιρό από τις αγορές. Αν δεν αλλάξει αυτό σύντομα, τότε δεν θα αποφύγει ένα νέο ταξίδι προς τους επενδυτές – για να διαπραγματευτεί μερική περικοπή του χρέους».

«Οι αγορές δεν πείθονται από τις ελληνικές διαβεβαιώσεις» γράφει η De Tid, τονίζοντας ότι εξαιρετικά επιφυλακτικές παραμένουν οι διεθνείς αγορές απέναντι στην Ελλάδα παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο Έλληνας υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατά την εφημερίδα, οι περισσότεροι ειδικοί συμμερίζονται την άποψη ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα μετά από την πάροδο της τριετίας όταν και δεν θα έχει πλέον την κάλυψη του μηχανισμού στήριξης.

Ο συντάκτης συνομιλεί με τον οικονομολόγο E. De Callatay από την τράπεζα Degroof, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατείνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, εντούτοις δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία». Ο De Callatay δεν θεωρεί κατ’ ανάγκην απαραίτητο να γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά την γνώμη του, «είναι πιο πιθανό οι Έλληνες να λάβουν μια αυτόματη παράταση της ημερομηνίας αποπληρωμής των οφειλών της ή να μετατρέψουν τους τίτλους από πενταετούς διάρκειας σε δεκαετούς».

Λιγότερο απαισιόδοξος – συνεχίζει η εφημερίδα – εμφανίζεται ο οικονομολόγος Carsten Brzeski, ο οποίος επικαλείται τα θετικά συμπεράσματα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και επαινεί την ελληνική κυβέρνηση «που κάνει περισσότερα από ότι είχε δεσμευτεί να πράξει» αν και παραδέχεται ότι «οι κίνδυνοι παραμένουν». «Ας δώσουμε όμως στους Έλληνες το ελαφρυντικό της αμφιβολίας», καταλήγει.

«Ελλάδα – Παρακαλώ εμπιστευτείτε μας! Ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου προσπαθεί με μια διαφημιστική περιοδεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να βρει επενδυτές για τα ομόλογα της χώρας του», σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «Η εμπιστοσύνη είναι το παν. Αυτό το μάθημα, το έμαθε καλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

Το ρεπορτάζ τονίζει ακόμα πως «Οι επενδυτές εξακολουθούν να απαιτούν για τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξαιρετικά υψηλά πριμ αποδόσεων, 9% παραπάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά. Αυτό ανησυχεί ακόμη και το ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό, έστειλε τον Παπακωνσταντίνου και άλλους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών σε διαφημιστική περιοδεία σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη. Και για να αποδείξει την εμπιστοσύνη των αρμόδιων για την Ελλάδα ελεγκτών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, έστειλε και τους αποκαλούμενους στην Ελλάδα ως ‘τρόϊκα’ εκπροσώπους, μαζί στην περιοδεία».

«Το ΔΝΤ ωστόσο γνωρίζει, παρά τη στήριξη ενώπιον των επενδυτών, ότι η εμπιστοσύνη είναι καλή, όμως ο έλεγχος είναι καλύτερος», καταλήγει η Handelsblatt.

Ανταπόκριση από Φρανκφούρτη δημοσιεύεται και στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Ο Υπουργός Οικονομικών της Αθήνας σε περιοδεία». «Ο Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας», αναφέρει ο συντάκτης.

«Μετά την καταιγίδα, η Ελλάδα προσπαθεί να γοητεύσει τους διεθνείς επενδυτές», είναι ο τίτλος της ελεύθερης κυκλοφορίας εφημερίδας Point 24. «Η Ελλάδα, της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, έκλεισε χθες στο Παρίσι και την Φρανκφούρτη την μίνι περιοδεία του στην Ευρώπη, προσπάθησε να πείσει τους διεθνείς επενδυτές πως η ελληνική ανοιξιάτικη καταιγίδα πέρασε», τονίζει.

«Ο Έλληνας υπουργός δεν θα γίνει δεκτός με καλά νέα, όταν επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας για το β τρίμηνο του έτους έφθασε στο 11.8%, το υψηλότερο της δεκαετίας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έφερε και μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα», αναφέρεται σε άρθρο της ελβετικής εφημερίδας ΝΖΖ με τίτλο το “ελληνικό roadshow”.