Αθήνα, 27 Ιούνη 2010

Ads

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»,

Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εθελοντές μέλη της διεθνούς αποστολής Freedom Flotilla, επιβαίνοντες στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος», «Σφενδόνη» και «Mavi Marmara», ένα μήνα σχεδόν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, καταθέτουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

1.Το εγχείρημα πέτυχε το σκοπό του. Ανέδειξε το Παλαιστινιακό ζήτημα, και ειδικότερα το ζήτημα του αποκλεισμού της Γάζας, σε ζήτημα κρατικής βίας και κατοχής, σε ζήτημα ανθρωπιστικής καταστροφής καθώς και σε κεντρικό ζήτημα κρίσης των διεθνών σχέσεων. Συγχρόνως, λειτουργώντας ως θρυαλλίδα στην άνυδρη διεθνή σκηνή, το ασύμμετρο, αλλά ωστόσο δυναμικό αυτό εγχείρημα, δημιούργησε σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Αποσταθεροποίησε παγιωμένες διακρατικές και διεθνείς ισορροπίες, αναδιέταξε πολιτικές συμμαχίες και μετατόπισε θέσεις περιφερειακών κρατών, έθεσε άβουλες και συνένοχες δυτικές κυβερνήσεις σε κατάσταση ασφυκτικής πίεσης από τα κοινωνικά τους σώματα, τις εξέθεσε και -σε κάποιο βαθμό- τις υποχρέωσε να αλλάξουν θέση, τέλος, έφερε τα αραβικά καθεστώτα σε οξεία αντιπαράθεση με τους λαούς τους, απελευθερώνοντας και φέρνοντας στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις

Ads

2.Μέσα από μια πολύμηνη, επίμονη και συστηματική διαδικασία, (που συνέγειρε πολίτες σε 40 περίπου χώρες), η αποστολή «Freedom Flotilla» (F.F.) – «Στόλος της Ελευθερίας», συγκρότησε ένα ισχυρό διεθνές συντονιστικό κέντρο αποτελούμενο από 6 πυλώνες: το πολύ-εθνικό «Free Gaza Movement (FGM)», με σημαντική ιρλανδική συμβολή, την ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ, τη «European Campaign to end the Siege on Gaza» που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή διασπορά της Ευρώπης, την σουηδική πρωτοβουλία «Ship to Gaza – Sweden», και την «International Committee to Lift the Siege on Gaza» ως εκπροσώπου της παλαιστινιακή διασποράς στον αραβικό κόσμο. Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία διεύρυνσης και υπέρβασης της αρχικής οργανωτικής μορφής («Free Gaza Movement», 2007-2009), αναλήφθηκε τον Δεκέμβρη του 2009 στη Βιέννη, στην διάρκεια της πανευρωπαϊκής συνάντησης της παλαιστινιακής διασποράς, από τον εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος στο «Free Gaza Movement», και υλοποιήθηκε βήμα-βήμα με διαδοχικές εντάξεις. Το ελληνικό τμήμα του σημερινού διεθνούς οργανωτικού σχήματος υποστηρίζει την ίδια λογική και συμβάλλει στην παραπέρα διεύρυνση των εγχειρημάτων με, διαφαινόμενη ήδη, την ένταξη νέων τμημάτων (Γαλλία, Νορβηγία, Ιταλία, ΗΠΑ, κλπ).

3.Το συντονιστικό αυτό κέντρο συνεδριάζοντας τακτικά, προχωρώντας στην επεξεργασία θέσεων και σχεδίων, στην δημιουργία των πολιτικών, κινηματικών, ανθρωπιστικών και επιχειρησιακών συνιστωσών του εγχειρήματος, διαμόρφωσε το κοινωνικό-πολιτικό και υλικοτεχνικό-οργανωτικό πλαίσιο ανάπτυξής του σε πολλές χώρες και περιοχές της γης. Στη χώρα μας, η πρωτοβουλία άντλησε επίμονα και μεθοδικά δυνάμεις από την ελληνική κοινωνία, ενεργοποίησε δεκάδες πολίτες με έντιμη δημόσια δράση, εκατοντάδες -το ίδιο ή περισσότερο ενεργούς- αφανείς υποστηρικτές της Παλαιστινιακής υπόθεσης και χιλιάδες αλληλέγγυους που συνέδραμαν το εγχείρημα εκφράζοντας με την πολύτροπη συμμετοχή τους την θέληση και τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Έγινε συνειδητή και επίμονη προσπάθεια το εγχείρημα να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, έγινε κατορθωτό να υλοποιηθεί ένα, όπως αποδείχθηκε, πρωτόγνωρο για τη χώρα μας σε μέγεθος και σε δομή κινηματικό εγχείρημα, το οποίο ταυτόχρονα είχε ένα πολύ ευρύ πεδίο κοινωνικής αναφοράς, πολύ ευρύτερο του παραδοσιακού κινηματικού χώρου. Ένα πεδίο που σε τελευταία ανάλυση διαμορφώνεται από το εθνικό-απελευθερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο του παλαιστινιακού αγώνα και την συνεπαγόμενη στρατηγική του.

4.H Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που απετέλεσε το ελληνικό τμήμα του «Στόλου της Ελευθερίας», μπόρεσε να δημιουργήσει πολύ νωρίς, όταν ακόμη η διεθνής διαδικασία επεξεργαζόταν το πολιτικό πλαίσιο και τη μορφή, ένα ικανό και λειτουργικό κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης των βασικών αποφάσεων δημιουργώντας μικρά, αλλά ισχυρά ερείσματα, όχι μόνο στο ευρύ κοινωνικό, αλλά ακόμα και στο πολιτικό σώμα. Αυτή η τελευταία διάσταση του εγχειρήματος είναι εξαιρετικά σημαντική, απεδείχθη απολύτως απαραίτητη και συμπληρωματική της κινηματικής. Είναι αυτή που μας επέτρεψε να κινηθούμε αποτελεσματικά σε θεσμικά μη φιλικό -και πολλές φορές εχθρικό- πολιτικό περιβάλλον, να ξεπεράσουμε τα κάθε λογής εμπόδια, να δημιουργήσουμε ρήγματα σε ένα κρατικό, πολιτικό και διοικητικό μηχανισμό που, βέβαια, όχι μόνον δεν ενθάρρυνε, αλλά και προσπάθησε με πολλούς τρόπους να αποτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου μας.

5.Η επιχείρηση του «Στόλου της Ελευθερίας», γενεσιουργός πυλώνας της οποίας ήταν και η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», έχει τις ρίζες της σ’ ένα προηγούμενο εγχείρημα, αυτό του «Free Gaza Movement», το οποίο τον Αύγουστο του 2008, στηρίχτηκε σε μια ικανή ομάδα Ελλήνων αγωνιστών, αφανών στην πλειοψηφία τους, που αποτέλεσαν τον επιχειρησιακό του βραχίονα.

Όμως, όπως το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας» δεν αποτελεί απλή συνέχεια και αναπαραγωγή του προηγούμενου συμβολικού εγχειρήματος του «Free Gaza Movement», έτσι και το αυριανό εγχείρημα, αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, κινητοποιώντας τις εφεδρείες του – γιατί αλλοίμονο αν προχωράς σε μια δύσκολη αναμέτρηση χωρίς να’ χεις διαφυλάξει εφεδρείες – θα έχει την δική του διάρθρωση, το δικό του πολιτικό πλαίσιο, επιχειρησιακό σχέδιο και δυναμική.

Όπως το πρώτο εγχείρημα του «Free Gaza Movement» τον Αύγουστο 2008, με το συμβολικό σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της γης, έτσι και το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας», δημιούργησε νέα δεδομένα, διαμόρφωσε καινούργια πλαίσια, που απαιτούν νέο σχέδιο και προγραμματισμό, εμπλοκή νέων υποκειμένων, νέου τύπου συντονισμό και νέες μεθόδους υλοποίησης.

Όπως και τότε, πριν δύο χρόνια, μερικοί από εμάς που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το ιστορικό εκείνο εγχείρημα του «Free Gaza Movement», είπαμε ότι η επιτυχία του μας υπερβαίνει και γι’ αυτό πρέπει να αποδοθεί σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, έτσι και τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, μαζί με πολλούς άλλους ακόμη, που δημιουργήσαμε και υλοποιήσαμε μαζί το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας», υποστηρίζουμε ξανά ότι και αυτό το εγχείρημα μας υπερβαίνει. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε η επόμενη μέρα του, η συνέχειά του και η ανάπτυξή του σε περισσότερο καθοριστικά, έως και κάποια αναγκαία για την βιωσιμότητά του διεθνή θεσμικά επίπεδα, να προϋποθέτει πολύ πιο ισχυρές δομές, διεργασίες και δράσεις. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει το ακραία ασύμμετρο αυτό εγχείρημα (ο μισός ισραηλινός στόλος, ίσως ο πιο σύγχρονος και ισχυρός της Μεσογείου και πέρα από αυτήν, μαζί με τις ειδικές ναυτικές ισραηλινές δυνάμεις, έδρασαν τις ώρες εκείνες) να αποβεί πραγματικά ωφέλιμο για την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού.

Με τις παραπάνω σκέψεις, εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιδιώξαμε μέσα από τις πρώτες -μετά την επιστροφή μας – επαφές και συζητήσεις να τοποθετηθούμε ενώπιος – ενωπίω με το νέο, αυριανό εγχείρημα, ένα εγχείρημα που ελπίζουμε να είναι καταληκτικό για την υπόθεση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας. Αποτέλεσμα αυτής της πρώτης διαδικασίας ήταν να οδηγηθούμε στα παρακάτω:

1.Αποτιμούμε κριτικά τη κοινή μας δράση, αξιολογούμε την πολιτική, αλλά και την ανθρώπινη σχέση που δημιουργήθηκε μέσα από αυτήν τη δράση.

2.Προχωρούμε μαζί με όσους συμφωνούν στα βασικά σημεία αυτού του κειμένου, με όσους προσπαθήσαμε και μέσα από την καθημερινή πράξη σφυρηλατήσαμε ισχυρούς ανθρώπινους και αλληλέγγυους δεσμούς, με όσους συμφωνήσαμε και εξακολουθούμε να συμφωνούμε σ’ ένα ελάχιστο, καθαρό, στέρεο πλαίσιο πολιτικών θέσεων και δράσεων. Προχωρούμε μαζί με όσους συνεργαστήκαμε ειλικρινά, είτε συμφωνούσαμε, είτε διαφωνούσαμε, με όσους συνδιαμορφώσαμε σκέψεις, μοιραστήκαμε αγωνίες, ανησυχίες, αμφιβολίες, ελπίδες και διαψεύσεις.

3.Προχωρούμε μαζί τους σ’ έναν πρώτο επανασχεδιασμό των προσπαθειών μας, εξετάζουμε μαζί μ’ αυτούς τρόπους για την διεύρυνση, εμβάθυνση και ισχυροποίηση της νέας προσπάθειας. Ξεκινάμε πάλι για την δημιουργία -ευρύτερων ακόμη- πολιτικών, κινηματικών και επιχειρησιακών προϋποθέσεων στον ελληνικό χώρο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα νέα διεθνή και εσωτερικά δεδομένα. Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» δεν είναι οργανισμός γραφειοκρατικός, δεν είναι κινηματική «πρόσοψη» ή «προσωπείο», δεν είναι ιδιοτελούς-εγχώριας κεφαλαιοποίησης πολιτικό-οργανωτικό υποκατάστατο. Είναι κινηματική δράση που, αναβαθμιζόμενη, διαδέχθηκε μια προηγούμενη και με τη σειρά της θα την διαδεχτεί μια καταλληλότερη –με νέα δεδομένα, υπό νέες συνθέσεις- δράση. Είναι δράση που υπηρετεί πρωταρχικά και θεμελιακά τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή υπόθεση και δεν επιδιώκει να υπηρετείται από αυτήν. Είναι, τέλος, δράση που προσδοκούμε να διαμορφώσει συνειδήσεις και να επηρεάσει πολιτικές συμπεριφορές σε μια πολυμετωπική κατεύθυνση που θ’ αποβεί ωφέλιμη για τους προαγγελλομένους κοινωνικό-πολιτικούς αγώνες στη χώρα μας και πέρα από αυτήν.

4.Πραγματοποιούμε ήδη, από κοινού με τους εκπροσώπους των άλλων 5 πυλώνων του εγχειρήματος, τα πρώτα βήματα απολογισμού, τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις των δυνάμεων μας -σε συναγωνιστές και σε υλικοτεχνικά μέσα που- και παράλληλα συντονίζουμε τις άμεσης προτεραιότητας ενέργειες πολιτικής και νομικής στήριξης της προηγούμενης αποστολής. Συναντήσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη στις 9/6, στη Βηρυτό στις 10/6 και στο Στρασβούργο στις 16-17/6, και εκδόθηκαν σχετικά ανακοινωθέντα.

5.Το νέο εγχείρημα, διατηρεί την αξιακή, ηθική αλλά και την λειτουργική αρχή των προηγούμενων εγχειρημάτων. Συνθέτει συνεπώς τους ανθρωπιστικούς με τους πολιτικό-δικαιακούς σκοπούς, την οργανωτική με την κινηματική πράξη, μέσα από το ενιαίο σχέδιο και τις διακριτές δράσεις του, διατάσσεται και αναπτύσσεται στον χώρο και στον χρόνο σύμφωνα με γενικούς σκοπούς και ειδικές-κρίσιμες σκοπιμότητες, πορεύεται προς τον σκοπό του αταλάντευτα. Σκοπός που δεν είναι άλλος απ’ το ατένισμα, μια μέρα σύντομη, της φιλόξενης «Γαζαίας» ακτής, απ’ τον ελλιμενισμό ενός σημαντικότερου -και περισσότερο από τον τελευταίο συνεκτικού- πολυεθνικού στολίσκου στην χιλιοβομβαρδισμένη ιχθυόσκαλα της Γάζας.

6.Αφήνουμε πίσω κάποια τραύματα και πληγές. Το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας», όπως κάθε δύσκολο, δύστροπο, πολύπλοκο εγχείρημα, με πλευρές δυσδιάκριτες, με κινηματικές δυναμικές, αλλά και αδράνειες απρόβλεπτες, ζήτησε από εμάς πολλά, πολύ περισσότερα από όσα –ίσως- είχαμε να διαθέσουμε. Δοκιμαστήκαμε σκληρά, σαν πολιτικά υποκείμενα, σαν πρόσωπα, σαν χαρακτήρες. Το εγχείρημα πέρασε στιγμές κρίσης. Κρίσης όχι μόνο εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής, κάποιες στιγμές επώδυνες και ίσως επικίνδυνες αν δεν τις αντιμετώπιζε ριζικά η θέληση των πολλών. Ποιοί και για ποιους λόγους την προκάλεσαν, κι’ ακόμη και τώρα, προσπαθούν εναγώνια να την επιμηκύνουν, αργά ή γρήγορα, η ζωή θα απαντήσει. Όμως, το εγχείρημα πέτυχε. Πολύ περισσότερο απ’ όσο έφτανε η φαντασία του καθενός από εμάς. Και τώρα η ζωή θέλει ζωή, κι’ ο αγώνας θέλει αγώνα. Γι’ αυτό και διαχωριζόμαστε, προσπερνάμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε την πορεία προς τον στόχο, με ενιαία θέληση, συνοχή, αλλά και όταν χρειάζεται με θετικές αντιπαραθέσεις ιδεών και προτάσεων. Το καινούργιο εγχείρημα ήδη ξεκίνησε να γράφει τον δικό του δρόμο. Για όσα κάναμε και για όσα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ξανά, αφηνόμαστε πρωταρχικά στην κρίση του παλαιστινιακού λαού, στην κρίση των αντιστασιακών του οργανώσεων, στην σωστή κρίση των πέριξ λαών και των κινημάτων.

7.Το προηγούμενο εγχείρημά μας τελείωσε, επιτέλεσε το σκοπό του, ολοκλήρωσε το στόχο του. Από αυτό απέμεινε η οικονομική και η νομική ομάδα που θα διεκπεραιώσουν σε τακτό χρόνο τις διαχειριστικές υποχρεώσεις που απέμειναν. Το αποχαιρετούμε και ξεκινάμε να δημιουργούμε συλλογικά τους όρους για μια νέα αρχή.

Αυγήρης Σπύρος
Βαλκάνος Νίκος
Γασπαράτου Ευγενία
Γελαλής Δημήτρης
Ελγαντούρ Ναΐμ
Θεοχαροπούλου Κατερίνα
Θράβαλου Αφροδίτη
Kampani Halent
Καρυπίδης Γιάννης
Κληρονόμος Μανώλης
Κοσματόπουλος Νικόλας
Λάμπρου Ηλίας
Τζιούμπας Θανάσης
Λιερός Γιώργος
Τικτόπουλος Μιχάλης
Μαθιουλάκης Μανώλης
Μισεμικές Γιώργος
Μπόλος Νίκος
Μπούκας Θόδωρος
Παπαδοκωστόπουλος Άρης
Παπικινός Πέτρος
Πετρογιάννης Θανάσης
Πισσίας Βαγγέλης
Πλειώνης Δημήτρης
Πολίτης Τάκης
Συγγελάκης Πολυάνθης