Κατά κοινή παραδοχή, το κλίµα της προεκλογικής περιόδου ήταν πιο ήπιο και σαφώς λιγότερο πολωτικό συγκριτικά µε το αντίστοιχο των ευρωεκλογών. Αν κάποιος ήταν ανυποψίαστος ή αφελής, θα µπορούσε να πει ότι οι εκλογές κύλησαν σε συνθήκες «πολιτικού πολιτισµού». Miracolo; Οχι, όλα έχουν την εξήγησή τους.

Ads

Οι εκλογές αυτές ήταν διαφορετικές από τις άλλες διότι η Νέα ∆ηµοκρατία, ένα από τα δύο κόµµατα που διεκδικούν την εξουσία, µετατράπηκε σε Νέα ∆ηµοκρατία της σιωπής. Η Πειραιώς, αφού «τσίτωσε» και «φώναξε» µόνο για την επιλογή της νέας ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στον όρκο της σιωπής. Ο πρόεδρός της αθέτησε τη διαβεβαίωσή του, εν είδει υπόσχεσης, ότι θα συµµετείχε σε ντιµπέιτ «όσα θέλετε µετά τις ευρωεκλογές» και απέφυγε οποιαδήποτε προεκλογική και πρώτιστα προγραµµατική αντιπαράθεσή του µε τον Αλέξη Τσίπρα ή τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κοµµάτων. Και άντε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία µπορεί να ερµηνεύει τη στάση του κ. Μητσοτάκη ως φόβο του να αντιµετωπίσει τον κ. Τσίπρα ή ως ανησυχία µήπως αποκαλυφθούν τα κρυφά, νεοφιλελεύθερα σχέδιά του για τη χώρα. Οµως για τον απλό πολίτη η υπαναχώρηση στο θέµα του ντιµπέιτ δείχνει πολλά περισσότερα. Οπως, για παράδειγµα, έναν πολιτικό που αποσύρει µε µεγάλη ευκολία και χωρίς καµία αιτιολόγηση τον λόγο του. Και αυτό είναι ένα θέµα… ;

Και αυτό ακόµη, χωρίς να δικαιολογείται, έχει την εξήγησή του. Η Ν∆ µετά τις ευρωεκλογές αισθάνεται καβάλα στο άλογο. ∆εν νιώθει την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις ή διευκρινίσεις σε κανέναν. Πιστεύει πως ο αέρας των 9,5 µονάδων τής δίνει πρόσθετο χώρο να κινείται πολιτικά όπως την εξυπηρετεί. Κάπως έτσι, µε την έπαρση του σίγουρου νικητή υποβαθµίζει σαν να µην υπάρχει το θέµα των αποκαλύψεων για το Μακεδονικό και την πολιτική ουσία του περιεχοµένου των επιστολών Καραµανλή για διπλή ονοµασία (Μακεδονία-Σκόπια) µόνο για τους έξω. Ο κόσµος να έρθει τα πάνω κάτω, για τη Νέα ∆ηµοκρατία πέρα βρέχει. Με την ίδια έπαρση αγνοεί τις αποκαλύψεις γύρω από το Ασφαλιστικό, που δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της να οδηγήσει τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τοµέα και δεν νιώθει την ανάγκη να εξηγήσει πώς αυτές θα αποδίδονται χωρίς εισφορές. Οµοίως µε την κεκτηµένη ταχύτητα µίας πρώιµης εξουσίας αρνούνται να εξηγήσουν για ποιο λόγο θέλουν να προσφέρουν το απόθεµα ρευστότητας της χώρας και πάλι στους τραπεζίτες, ανοίγοντας τον δρόµο για ένα νέο µνηµόνιο. Είναι οι εκλογές της «γαλάζιας» σιωπής.

Πηγή: Έθνος