Γιατί πήρε σχεδόν 7 μήνες για να αρθεί η ασυλία και να συλληφθεί ο Λαγός; Επειδή άλλοι συχνά με ρωτούν κι άλλοι τα βάζουν με το Ευρωκοινοβούλιο, χρειάζεται να ξεκαθαριστούν οι πραγματικοί λόγοι, πέρα από τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις λόγω πανδημίας.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να στείλει στις Βρυξέλλες 5-10 σελίδες στα αγγλικά με την απόφαση και την περίληψη της υπόθεσης, έστειλε 2000 σελίδες στα ελληνικά! Πολλοί υποψιάζονται ότι έγινε επίτηδες, όπως ακριβώς αφέθηκε να το σκάσει ο Παππάς- Φαντομάς αλλά και ο Λαγός, που θα μπορούσε να εμποδιστεί και να μην φύγει από την Ελλάδα, λίγο πριν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου: η οδηγία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, να μην του βγάλουν εισιτήριο, έφτασε με 2 μέρες καθυστέρηση.
 
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά εξήγηση ούτε για τις 2000 σελίδες ούτε για την καθυστερημένη οδηγία- εδώ ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν ερωτάται από τα ΜΜΕ ούτε πώς ξέφυγε ο Παππάς και αν έχει ο ίδιος ευθύνη ή ποιος έχει για αυτό- ενισχύει τις υποψίες. Μπορεί πάντως να πρόκειται απλώς για ανικανότητα.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο αμετάφραστος τόμος- λες και επρόκειτο το ευρωκοινοβούλιο να ξαναδικάσει τον Λαγό- έδωσε ένα καλό επιχείρημα στον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής που είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του. Αναγκαία διευκρίνιση:  Επειδή οι βουλευτές είναι καμιά 700αριά, είναι χωρισμένοι σε επιτροπές: Εξωτερικών, Προϋπολογισμού, Νομικών Υποθέσεων κλπ. (πριν υπήρχε και Πολιτισμού, η κυρία Φον ντερ Λάιεν την κατάργησε, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Οι πρόεδροι των Επιτροπών έχουν ευρείες αρμοδιότητες, αποφασίζουν για την ατζέντα της επιτροπής κλπ.
 
Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής που θα πρέπει να αποφασίσει κι ύστερα να προτείνει στην Ολομέλεια αν θα πρέπει να γίνει η άρση  ασυλίας(αυτό δηλαδή που έγινε τελικώς προχθές) είναι ο Aντριαν Βάσκες Λαζάρα, ένας Ισπανός από την κεντρώα πολιτική ομάδα(Renew) της Ευρωβουλής. Έχει εκλεγεί με τους Ciudadanos, ένα κόμμα που γεννήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2009, παλιότερα το παρομοίαζαν με το Ποτάμι.
 
Μόνο που, ενώ το τελευταίο διαλύθηκε με τα περισσότερα στελέχη του να προσχωρούν στη ΝΔ, οι Ciudadanos αποφάσισαν να πάνε στη δεξιά οργανωμένα:  εξελίχθηκαν σε ένα ακραίο κόμμα που παριστάνει το κεντρώο, ενώ συμμαχεί σύσσωμο με τη δεξιά και μισεί θανάσιμα, περισσότερο από ότι η τελευταία, την αριστερά. Κάτι δηλαδή σαν Λοβέρδος, χωρίς ποινικές εκκρεμότητες. Και στο θέμα της Καταλονίας είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος με συνομιλίες κλπ.
 
Μάλιστα αυτός ο ίδιος πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων κ. Λαζάρα έχει χρησιμοποιήσει μια μεσαιωνική εικόνα για να δείξει ότι εννοεί την υπακοή του στο θρόνο: δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει στη Μαδρίτη με το «κεφάλι του Πουτζδεμόν », του πρώην προέδρου της Καταλονίας.
 
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που είχε αφελώς κηρύξει το 2017 την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά από ένα άτυπο δημοψήφισμα, έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, μαζί με άλλους Καταλανούς αυτονομιστές. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας τους για να δικαστούν για «ανταρσία» και ο κ. Λαζάρα θεώρησε ότι η υπόθεση αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία από έναν καραμπινάτο νεοναζί που έχει καταδικαστεί για την ηγετική του θέση σε εγκληματική οργάνωση, για δολοφονικές επιθέσεις και όλα τα σχετικά.
 
Ας σημειωθεί ότι η ανταρσία- κάλεσμα για ανατροπή της κυβέρνησης- δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε άλλες επισύρει ελαφριές ποινές. Χώρια ότι ο Πουτζδεμόν και οι υπόλοιποι Καταλανοί δεν έχουν καταδικαστεί στην Ισπανία, αντίθετα με τον Λαγό.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου  ζήτησε από τον κ. Λαζάρα να δώσει προτεραιότητα στην υπόθεση του Λαγού και  από πολλές πλευρές  του επισημάνθηκε ότι η παράταση της υπόθεσης βλάπτει την εικόνα του Σώματος. Του επισημάνθηκε επίσης ότι ο Λαγός κερδιζει χρόνο, ήταν η εποχή που ο Χρυσαυγίτης δήλωνε στους New York Times ότι μια ευρωπαική χώρα -που δεν κατονόμαζε- είχε δεχθεί να του δώσει πολιτικό άσυλο, εννοούσε προφανώς τη Νορβηγία. Ο Λαζάρα  επέμεινε να στείλει πρώτα το κεφάλι του Καταλανού ηγέτη και των άλλων στη Μαδρίτη. Προς το παρόν έχει καταφέρει να τους πάει μέχρι τη γκιλοτίνα: η άρση της ασυλίας ψηφίστηκε, αλλά εκκρεμεί η αίτηση τους για πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.
 
Δεν είναι όμως μόνο το καταλανικό. Η υπόθεση Λαγού ήταν 12η στη σειρά και ο Λάζαρα την τήρησε πιστά, παρά τις πιέσεις και τις εκκλήσεις να   προχωρήσει με γοργές διαδικασίες και τις αναγκαίες ιεραρχήσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο ακραιοκεντρώος Λαζάρα δεν αισθανόταν άσχημα με ένα νεοναζί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Άλλωστε στην Ισπανία, το κόμμα του συμμαχεί με την δεξιά και την ακροδεξιά, αν είναι «να πέσουν τα κεφάλια» των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς.