Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Στο κέντρο του Μπουένος Αίρες, στα γραφεία του « Μετώπου για τη Νίκη » μοιράζουν ένα φυλλάδιο με τον τίτλο: « 16 χρόνια μετά την εκλογή του Νέστορα Κίρχνερ στη προεδρία, το ΔΝΤ ξαναγύρισε ». Το υπογράφει η σύζυγος του προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, που εκλέχθηκε πρόεδρος το 2007, σήμερα γερουσιαστής και επικεφαλής του Μετώπου. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, έξω από το Κοινοβούλιο, χιλιάδες διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η συμφωνία του νυν προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι με το ΔΝΤ.
Οι εικόνες από την άτακτη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, έκαναν τον γύρο της Ελλάδας το 2010, όταν χρεοκόπησε με τη σειρά της. Τώρα είναι η σειρά των Αργεντινών πολιτών, που με ρωτούν συνεχώς για την ελληνική εμπειρία του ΔΝΤ και αναρωτιούνται πως η χώρα τους έφτασε-ξανά- ως εδώ.
Από το 2003 που ανέλαβε την εξουσία, το ζεύγος Κίρχνερ κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να λύσει το πρόβλημα του αβάσταχτου εξωτερικού χρέους. Αλλά μετά την εκλογή του το 2015, ο Μάκρι προχώρησε σε μέτρα που θυμίζουν πολύ όσα επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
-Μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 25%.
-Λίγες μέρες μετά την εκλογή του, κατάργησε ή περιόρισε τους φόρους στις εξαγωγές των βασικών αγροτικών προϊόντων(σόγια, σιτάρι, καλαμπόκι, βοοειδή) που παράγει σε μεγάλες ποσότητες η Αργεντινή. Επρόκειτο για τις φοροαπαλλαγές που ζητούσαν οι ισχυρότατοι γαιοκτήμονες. Την ίδια στιγμή κατάργησε τους δασμούς στις εισαγωγές των βιομηχανικών αγαθών. Η ιδέα, πίσω από τα μέτρα, ήταν ότι το άνοιγμα στις ξένες αγορές και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα διευκόλυνε τις ξένες επενδύσεις. Στην πράξη οδήγησε στην απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισέπραττε προηγουμένως το κράτος.
-Τους πρώτους μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία, απέλυσε 10.500 δημοσίους υπαλλήλους, με το επιχείρημα ότι είχαν προσληφθεί για πολιτικούς λόγους και ότι το δημόσιο είναι αντιπαραγωγικό.
-Προχώρησε σε δραστικές περικοπές ή και στην κατάργηση της κρατικής επιδότησης στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τις συγκοινωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μεταξύ του 2016-18 αυξήθηκαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου κατά 2.057% (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, κατά δύο χιλιάδες πενήντα επτά τοις εκατό) του ηλεκτρικού κατά 1491% και του νερού κατά 996%.
-Τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε ύφεση την οικονομία. (πτώση 2,3% τη πρώτη χρονιά, το 2016). Τους εννέα πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης χάθηκαν 120.000 θέσεις εργασίας( άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στις 180.000), φτωχοποιήθηκε ο πληθυσμός και σημείωσε άνοδο η εγκληματικότητα.
Στα τέλη του 2017, με τον πληθωρισμό να κλείνει στο 24,8% η κυβέρνηση ανήγγειλε νέες μειώσεις στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και νομοθεσία για « ευέλικτες » μορφές εργασίας. Υπολογίζοντας σε « οικονομίες » 4 δις $ για το δημόσιο, μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις σε πραγματικές τιμές( παγώνοντας την αύξησή τους ανάλογα με τον πληθωρισμό), ενώ αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 63 χρόνια για τις γυναίκες και από τα 65 στα 70 χρόνια για τους άνδρες(σε εθελοντική βάση).
Η οικονομία δεν σταμάτησε να κατρακυλάει το 2018, ενώ συνεχίστηκε η μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό που είχε πολλαπλασιασθεί μετά την κατάργηση των περιορισμών οι οποίοι ίσχυαν προηγούμενα. Ο πληθωρισμός από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου απογειώθηκε στο 34,4% την ίδια στιγμή που η οικονομία σημείωνε, την ίδια περίοδο της φετινής χρονιάς, πτώση κατά 4,2%. Σύμφωνα με οικονομολόγους της αντιπολίτευσης, στο κλείσιμο του 2018 ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 50%!
Το εξωτερικό χρέος, που η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ άφησε στο 40%, διπλασιάστηκε και μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαουρίτσιο Μάκρι προσέφυγε στο ΔΝΤ και μάλιστα 2 φορές: τη πρώτη την άνοιξη του 2018 για ένα δάνειο 50 δις $ και τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη, με ένα συμπληρωματικό ποσό ύψους 7,1 δις. Με βάση τα μνημόνια που υπέγραψε, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε νέες περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα.
Ο Μάκρι προέρχεται από μια αριστοκρατική οικογένεια, η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε την εποχή που ήταν πρόεδρος της δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς. Τη δεκαετία του 90 η οικογένεια Μάκρι, στα πλαίσια των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων που τελικώς κατέληξαν στη χρεοκοπία, αγόρασε τα αργεντίνικα ταχυδρομεία. Επειδή η οικογένεια κακοδιαχειρίστηκε την εταιρεία και δεν πλήρωνε όσα είχαν συμφωνηθεί, τα ταχυδρομεία πέρασαν ξανά στο δημόσιο το 2003 με την οικογένεια Μάκρι να χρωστά έκτοτε στο δημόσιο 296 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ήρθε στην εξουσία, ο Μάκρι ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο ουσιαστικά διέγραψε το χρέος της οικογένειας, καθώς τώρα προβλέπεται να πληρώσει μόνο το 1, 18%( δεν είναι τυπογραφικό- ένα κόμμα δέκα οκτώ) του συνολικού χρέους.
Οι αποκαλύψεις από τα Panama Papers έδειξαν επίσης ότι ο Μάκρι βρισκόταν πίσω από offshore εταιρείες, τις οποίες δεν είχε δηλώσει, ως όφειλε, ούτε το 2007 όταν εκλέχθηκε δήμαρχος του Μπουένος Αιρες, ούτε το 2015 όταν έγινε πρόεδρος. Στα Panama Papaers βρέθηκαν και μια σειρά άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. « Να είσαι στα Panama αποτελεί σχεδόν προϋπόθεση ώστε να γίνεις σήμερα υπουργός », σχολιάζει ειρωνικά ο Aξελ Κισίλοφ, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την Κριστίνα Κίρχνερ.
Το βασικό πρόβλημα της τελευταίας, της οποίας η δημοτικότητα ανέβηκε πρόσφατα στο 38%, είναι ακριβώς οι κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει. Ένας υπουργός της κυβέρνησής της καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος στη δεύτερη θητεία της(2011-15) βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για οικονομικές ατασθαλίες. Η ίδια η Κριστίνα Κίρχνερ κατηγορείται για 5 υποθέσεις διαφθοράς αλλά και για την συγκάλυψη της εμπλοκής του Ιράν σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός Εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Αίρες, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άτομα.
Το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε το 1984- και επομένως η ίδια ως πρόεδρος από το 2007 και μετά δεν είχε κανένα λόγο να συγκαλύψει- αποτελεί, για τους οπαδούς της την καλύτερη απόδειξη ότι όλες οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. Παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στη γειτονική Βραζιλία στην πολιτική εξουδετέρωση του δημοφιλούς ηγέτη της αριστεράς Λούλα ντα Σίλβα και την πρόσφατη εκλογή του ακροδεξιού(στην καλύτερη περίπτωση) Μπολσονάρο.
Η περίπτωση ενός παρόμοιου « δικαστικού πραξικοπήματος », που θα την εμπόδιζε να διεκδικήσει τη προεδρία στις προεδρικές εκλογές του 2019, εμποδίζουν την Κίρχνερ να ανοίξει τα χαρτιά της και να δηλώσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Είναι όμως βέβαιη ότι η κατάσταση στην Αργεντινή θα επιδεινωθεί δραματικά την επόμενη χρονιά. « Εδώ δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως στην Ευρώπη. Όποιος χάνει τη δουλειά του ή δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του βρίσκεται στον δρόμο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά τον ερχόμενο Μάρτιο οι πολίτες θα λένε τι καλά που περνάγαμε τον Νοέμβριο».
Πηγή: Αυγή
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >