Στον προϋπολογισμό του 2020 οι αρχικές υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη 4% έγιναν τελικά 2,8% και οι προσδοκίες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής κατάστασης της «μεσαίας τάξης» μετατράπηκαν σε πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ads

Επιπροσθέτως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτης 2020) για το 2019 δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είχε περάσει σε πτωτική πορεία, ήδη πολύ πριν από την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης, με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του β’ εξάμηνου (διακυβέρνηση ΝΔ) να πέφτει στο 1.6%  από 2.2% του α’ εξαμήνου (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπως και ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων φτάνοντας στο 0.09% από 10.02%.

Το ΔΝΤ για το 2020 προβλέπει 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας στο 22,3%, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις κάνει και ο ΟΟΣΑ, που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση λόγω κορονοϊού σε σχέση όλους. Άλλωστε, η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει, ότι 50.000 μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν άμεσα λουκέτο, καθώς δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, είτε θα κλείσουν αμέσως μόλις ανοίξουν.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, το οποίο συγκρότησε παρατηρητήριο για την υγειονομική κρίση, οι παρεμβάσεις των οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα (σε άμεσες ενισχύσεις, αναβολή φόρων, ρευστότητα – εγγυήσεις) ανέρχονται στο 3,6% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή στη Γερμανία στο 51,2%, στη Γαλλία στο 23,1%, στην Ιταλία στο 21,2%, στο Η.Β στο 17,9%, στη Δανία στο 12,2%, προκαλώντας ερωτηματικά τόσο για την καθυστέρηση στο χρόνο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και για το ύψος των μέτρων, που θα χρειαστούν στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν χώρες οι οποίες διαθέτουν ισχυρότερες οικονομίες από την ελληνική, όμως η διαφορά των μέτρων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαώδης.

Ads

Η Ελλάδα στο Eurogroup του Απριλίου όφειλε να στηρίξει ενεργά τις προτάσεις της Ιταλίας και όχι να σιωπήσει, στηρίζοντας εμμέσως την εμμονή των ομοϊδεατών της ΝΔ του ευρωπαϊκού Βορρά, σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα, επιχαίροντας μάλιστα για τις κατώτερες των περιστάσεων αποφάσεις. Το πακέτο στήριξης ύψους 540 δισ. ευρώ κρίνεται, ανεπαρκές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και με δεδομένο, ότι ήδη τα ευρωπαϊκά κράτη εντός της κρίσης δαπανούν πολλαπλάσιους πόρους για τον περιορισμό της σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα, μετά από μια κυβερνητική αλλαγή, διέθετε ένα ισχυρό αποθεματικό, για να είναι προστατευμένη από μια ενδεχόμενη κρίση στη μεταμνημονιακή εποχή. Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, που διαρκώς κατηγορούσε την αντιπολίτευση για την δημιουργία του μαξιλαριού ασφαλείας, διέρρευσε στα ΜΜΕ, ότι ήδη το χρησιμοποιεί και – όπως αποδεικνύεται καθημερινά – προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών. Σήμερα η ΝΔ κάνει αναφορά για 14 δισ. ευρώ μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας τη στιγμή, που μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2 δισ.(επίδομα αναστολής εργασίας, δώρο Πάσχα, voucher κτλ) και άλλα 2 δισ. (επιστρεπτέα ενίσχυση και πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων), που όμως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί. Συνολικά 4 δισ. ευρώ και όχι 14, και ενώ αναζητείται που πήγαν τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογικές μάχες του 2019 και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα με την άνοδο της Δεξιάς στην εξουσία, τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι επικίνδυνα εμφανή τόσο πριν την υγειονομική κρίση και κατά τη διάρκεια της όσο και για το μέλλον. Η κυβέρνηση συνεχίζει σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας» και όσο καθυστερεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας τόσο αυξάνει το κόστος αντιμετώπισής τους και τον κίνδυνο αυτές να αποβούν πολύ περισσότερο οδυνηρές και επώδυνες στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με αναπτυξιακή δυναμική, ισχυρό αποθεματικό, δαπάνες κοινωνικής προστασίας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα και στα Βαλκάνια ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στήριξε συλλογικά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας, άσκησε εποικοδομητική αντιπολίτευση στα κακώς κείμενα και στις αστοχίες της κυβέρνησης, κατέθεσε ένα σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία και μαζί της θα υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία, ώστε όταν βγούμε τελικά από τα σπίτια μας να μπορούμε τελικά να μείνουμε όρθιοι.

* Ο Στάθης Γιαννακίδης είναι πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης,  πρώην Βουλευτής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ