Η ατμόσφαιρα γύρω από την ηγεσία της ΝΔ είναι το τελευταίο διάστημα ηλεκτρισμένη. Οι τρεις πτέρυγες του κόμματος, νεοφιλελεύθεροι, καραμανλικοί και σαμαρικοί φαίνεται πως βρίσκονται σε αναστάτωση, μετά την ηρεμία που ακολούθησε την εκλογή Μητσοτάκη και τα πολύ καλά γκάλοπ.

Ads

Αυτό που μάλλον προκαλεί εκνευρισμό είναι η ξεκάθαρη στήριξη ευρωπαίων και αμερικανών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η ΝΔ είναι κόμμα προσωπικοτήτων περισσότερο, παρά κόμμα που ελέγχεται απολύτως από τα κομματικά όργανα. Λειτουργεί δηλαδή με τον παραδοσιακό τρόπο των αστικών κομμάτων και αυτός είναι και ο λόγος που δεν διαλύθηκε μετά την εποχή των μνημονίων, όπως το ΠΑΣΟΚ. Συν το γεγονός πως δεν ήταν το κόμμα που πτώχευσε τη χώρα, αλλά αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί το ζήτημα.

Τώρα λοιπόν που ο αέρας των δημοκσοπήσεων δείχνει να κοπάζει, αρχίζουν και πάλι οι ψίθυροι για την ηγεσία και οι γκρίνιες, παρά το γεγονός πως η ΝΔ εξακολουθεί να βαδίζει προς βέβαιη νίκη και να έχει στο βεληνεκές της την αυτοδυναμία.

Τότε; Το πρόβλημα έχει διπλή όψη. Αφενός οι αντίπαλοι του Κυριάκου, μετά την ομοβροντία υπέρ Τσίπρα στο εξωτερικό, βλέπουν να δημιουργούνται συνθήκες αμφισβήτησής του, αν όχι για τώρα, τουλάχιστον για μετά τις εκλογές, ενώ η πιθανότητα μιας αναιμικής εκλογικής νίκης οπωσδήποτε εξιτάρει τους ανυπόμονους, καθώς σκέφτονται πως στην περίπτωση αυτή μπορεί να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Ads

Αφετέρου, υπάρχει το υπαρκτό πρόβλημα του πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος, το οποίο κινείται μεν με στόχο το μεσαίο χώρο, ωστόσο αυτή του στόχευση ανοίγει σοβαρό κενό στο χώρο της λαϊκής δεξιάς, ανοίγοντας την όρεξη για νέα σχήματα και δίνοντας αέρα και στη Χρυσή Αυγή.

Ο Κυριάκος καλείται λοιπόν αφενός να καθαρίσει εσωκομματικά το τοπίο, επιδεικνύοντας πυγμή, πράγμα που δεν έκανε βεβαίως στην υπόθεση Αυγενάκη. Ανεξαρτήτως του τί έκανε ή δεν έκανε ο γραμματέας του κόμματος και εάν η υπόθεση αυτή έχει σκοτεινές πλευρές, δεν υπάρχει αμφιβολία πως έπρεπε να υποβληθεί πάραυτα η παραίτηση Αυγενάκη. Στις περιπτώσεις αυτές δεν λειτουργείς ως δικαστής ή ως δημοσιογράφος, αλλά ως πολιτικός: αν κάποιος έχει σκιές μένει εκτός.

Αφετέρου, η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να αντιληφθεί πως μόνο με την υπόσχεση μείωσης των φόρων και του κράτους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με απόλυτη επιτυχία την κυβέρνηση, η οποία στο επόμενο διάστημα θα πέξει τα τελευταία και ισχυρά της χαρτιά, με τη στήριξη και των δανειστών. Η ΝΔ θα πρέπει τάχιστα να αντιληφθεί πως εκπροσωπεί κυρίως την συντηρητική παράταξη και να προσθέσει στην οικονομική της ατζέντα μια σοβαρή συντηρητική ατζέντα, που και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό, θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, τα ζητήματα ταυτότητας και κυριαρχίας, η θρησκευτική και εθνική παράδοση και τα εθνικά θέματα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή.

Η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία δεν κατακτώνται μόνον με τις ελαφρύνσεις φόρων και αυτό η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να το κατανοήσει, εάν δεν επιθυμεί να έχει μια πύρρειο νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Συριζα βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης και σχετικής ανάταξης δυνάμεων, ενώ, παραδόξως, η ΝΔ, παρότι φάινεται δημοσκοπικά να τρέχει, εν τούτοις δείχνει αμήχανη, όπως έγραψε πετυχημένα το Βήμα της Κυριακής.

Και η αμηχανία δεν είναι καλός σύμβουλος στην πολιτική. Ο Κυριάκος ίσως είναι σε κλοιό, τόσο από τους δελφίνους, όσο και από τους δανειστές. Το αν θα βγει θα φανεί σε πολύ λίγο. Πάντως, στην πολιτική όταν τα πράγματα πάρουν το δρόμο τους δύσκολα αλλάζουν πορεία. Υπ’ αυτήν την έννοια στην κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες και να ελπίζουν σε μια εσωκομματική αποδόμηση της ΝΔ.

Η πορεία προς την ήττα δεν ανακόπτεται. Μπορεί όμως, υπό προϋποθέσεις, να γίνει πιο ομαλή.