Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ζουλφού Λιβανελί, «Στην Πλάτη της Τίγρης», αφηγείται τα τρία χρόνια εξορίας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ στη Βίλλα Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη, από το 1909 έως το 1912, όταν η πόλη απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό Ζυγό.

Ads

«Δεσποτισμός και Ελευθερία» είναι ο υπότιτλος αυτού του μυθιστορήματος που δημιουργήθηκε εντός πέντε ετών και μπορεί να χαρακτηριστεί ντοκιμαντέρ, διότι ο συγγραφέας δημοσιεύει σε αυτό ένα γλωσσάρι με τις αναφορές του και επιπλέον τη γνώμη για το βιβλίο τριών ιστορικών.

Στις 322 σελίδες του, η τότε πόλη της Θεσσαλονίκης περιγράφεται λεπτομερώς με τις πολιτικές, κοινωνικές, δημογραφικές, αστικές, εθνοτικές και άλλες πτυχές της.

Ο συγγραφέας επιμένει κυρίως στις σχέσεις του έκπτωτου Σουλτάνου με τον στρατιωτικό του γιατρό, Δρ. Atıf Huseyin, μέλος της Επιτροπής της Ένωσης και Προόδου («CUP») (Των Νεότουεκων που ανέτρεψαν το Σουλτάνο).

Ads

Το βιβλίο, αφηγείται διά στόματος του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, τα 33 χρόνια εξουσίας του, με ανέκδοτα, σχέσεις με τους ξένους ηγέτες, εορταστικές εκδηλώσεις του Αυτοκρατορικού Παλατιού.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρητορική ενός ατόμου που είχε κυριαρχήσει και κυβερνήσει μια αυτοκρατορία, εκτεταμένη σε τρεις ηπείρους, αλλά που κατέληξε ένα απλό πρόσωπο στην εξορία χωρίς καμία εξουσία.

Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι σχέσεις του Σουλτάνου με τους «υπηκόους του», Χριστιανούς, Αρμένιους, Έλληνες και Εβραίους, τροφοδότησαν τις συνομιλίες του Αμπντούλ Χαμίτ με το γιατρό του.

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε σε 300 χιλιάδες αντίτυπα (τριακόσιες χιλιάδες). 200 χιλιάδες (διακόσιες χιλιάδες) πουλήθηκαν από την πρώτη εβδομάδα.

Η δημοσίευση αυτού του βιβλίου προκάλεσε αμέσως μία πολιτικο-ιστορική συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων του Σουλτάνου. Επιπλέον, οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι της CUP «άναψαν» τη συζήτηση που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Διφορούμενη προσωπικότητα, ο Σουλτάνος ήταν σίγουρα ένας τρομερός δικτάτορας που ήθελε να αποτρέψει τη διάλυση της Αυτοκρατορίας με τον δικό του τρόπο. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, η CUP, δεν ήταν, επίσης, η πιο δημοκρατική αντιπολίτευση στην περιοχή.

Το βιβλίο του Λιβανελί προσπαθεί να βρει μια ισορροπημένη άποψη σε αυτήν τη διπλή πόλωση: τον Σουλτάνο ενάντια στους Οθωμανούς και την CUP ενάντια στην ελευθερία.

Το βιβλίο «Στην Πλάτη της Τίγρης», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Inkilap, που γιορτάζουν τα 95 χρόνια από την ίδρυσή τους, το είναι το 22ο του Λιβανελί, στενού φίλου του Μίκη Θεοδωράκη.

Γεννημένος το 1946, γιος δικαστή, έχει δημοσιεύσει 30 μουσικά άλμπουμ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έχει γυρίσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους. Τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 28 ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία λογοτεχνίας, κινηματογράφου και μουσικής.

Δεν κέρδισε τις εκλογές για το δήμο της Κωνσταντινούπολης το 1994 και εξελέγη βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2002.

Ο ίδιος, εξόριστος στη Σουηδία και τη Γαλλία κατά τις στρατιωτικές περιόδους το 1971 και το 1980. Ο Λιβανελί, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει την καριέρα του ως μυθιστοριογράφος και μουσικός.