Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν -όπως και όλοι- αν αξιοποιούσαν με διαφορετικό τρόπο τα χρήματα τα οποία δαπανούν στον πόλεμο του Ιράκ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο DemocracyNow.

Ads

Από άποψη πολιτικής αλλά και ασφάλειας, όλοι θα κέρδιζαν αν τα χρήματα αξιοποιούνταν διαφορετικά, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παρέθεσε στο αμερικανικό διαδικτυακό κανάλι (στο περιθώριο της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, με αντικείμενο την Κλιματική Αλλαγή). Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα χρόνια της διακυβέρνησης Μπους και να αναδειχθούν σε ηγέτη της δημοκρατίας.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι προβάλλει περισσότερο αναγκαία από ποτέ η παγκόσμια συνεργασία για την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της στήριξης του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που θα ακολουθούσε για το περιβάλλον, τη χαρακτήρισε δύσκολη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ταυτόχρονα διαφορετικά συμφέροντα. Βέβαια σε τελική ανάλυση όλοι έχουμε το κοινό συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος, πρόσθεσε, αναδεικνύοντας ως ζητούμενο «να δούμε πώς θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες που μολύνουν το περιβάλλον περισσότερο οφείλουν να λάβουν και το ανάλογο μερίδιο ευθύνης, ωστόσο, τόνισε ότι ο δρόμος από εδώ και στο εξής είναι η ανανεώσιμη ενέργεια. Ο ίδιος επισήμανε και τις παραμέτρους της φτώχειας και των ανισοτήτων παγκοσμίως.

Κληθείς να αναπτύξει τους βασικούς άξονες της σημερινής σοσιαλδημοκρατίας, με την ιδιότητά του και ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μίλησε για ελευθερία και δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κράτος και η αγορά θα πρέπει να συνεργαστούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, σε ένα πιο οργανωμένο σύστημα που θα διέπεται από κανόνες.