Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εξευτελίζεται θανάσιμα από μια αντιπροσωπευτική υπόθεση απίστευτης φοροδιαφυγής: Επιχειρηματίας καταδικάζεται -σε πέντε χρόνια φυλάκιση- από το δικαστήριο για χρέη προς το Δημόσιο 19 εκατομμυρίων ευρώ (!) και αφήνεται ελεύθερος, γιατί χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση!

Ads

Πράγμα που σημαίνει εκφυλιστικά, ότι ο συγκεκριμένος δράστης θα κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί ξανά η πράξη του από το Εφετείο.

Η ίδια ακριβώς δικονομική και θεσμική κοροϊδία έχει συμβεί τώρα τελευταία με πολλούς δράστες φοροδιαφυγής της ανώτερης αστικής τάξης ή του κόσμου της μόδας ή με μεγαλογιατρούς ιδιωτικών κλινικών, που ποτέ βέβαια δεν νιώθουν την ύψιστη συνταγματική υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις για τις συναλλαγές που κάνουν!

Τι συμβαίνει δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις; Όλοι οι ανωτέρω αυτουργοί της φοροδιαφυγής συλλαμβάνονται καταρχήν- σύμφωνα με το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- και έτσι προβάλλεται στον κόσμο η αυστηρή δικονομική πράξη της σύλληψης για να καταδειχθεί δήθεν η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής εξουσίας (που δεν κάνει διακρίσεις απέναντι στους  ισχυρούς και τους πλουσίους, όπως συνέβη με την υπόθεση Στρος-Καν στην Αμερική).

Ads

Όμως με αυτό τον τρόπο η πολιτική –αλλά και η δικαστική – εξουσία στέλνουν εικονικά μηνύματα φοβερής εξαπάτησης στην κοινωνία, προβάλλοντας επικοινωνιακά τις «χειροπέδες» με τις οποίες συλλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω θλιβεροί εκπρόσωποι ενός διεφθαρμένου κόσμου.

Γιατί; Γιατί όλοι αυτοί οι κατηγορούμενοι στο τέλος αφήνονται ελεύθεροι, όπως στην παραπάνω περίπτωση, αφού τα δικαστήρια μονίμως αναστέλλουν την έκτιση της πρωτόδικης ποινής και κανένας δεν πάει αμέσως στη φυλακή (γεγονός που θα έκανε τους μελλοντικούς φοροφυγάδες να το ξανασκεφθούν σοβαρά, πριν «βάλουν το χέρι τους στο μέλι»).

Ποιοι ευθύνονται για αυτό το άθλιο φαινόμενο, που δεν παράγει συνείδηση φορολογικής νομιμότητας στις μελλοντικές γενιές  και ιδίως σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατάρρευση και  βρίθει από διαφθορά;

Καταρχήν ευθύνονται οι άτολμοι και διστακτικοί δικαστές οι οποίοι κάνουν κακή χρήση του τεκμηρίου της αθωότητας και του θεσμού του ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως.

Γιατί; Γιατί αν είναι ορθά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον τύπο («ΤΑ ΝΕΑ», 9/1/2011), ο ανωτέρω επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη είχε ήδη αναπτύξει στο παρελθόν αξιόποινη δραστηριότητα  για φοροδιαφυγή και «εικονικά τιμολόγια». 

Κατά συνέπεια υπήρχαν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι προϋποθέσεις -σύμφωνα με το άρθρο 497 του ΚΠΔ- για να μη ανασταλεί η έκτιση της ποινής και να πάει αμέσως ο επιχειρηματίας στη φυλακή.

Αλλά και αν κάνω λάθος στη νομική αξιολόγηση της επίμαχής υπόθεσης, πώς είναι δυνατό να εξηγηθεί ότι κανένας από αυτούς που συνελήφθησαν με επικοινωνιακό ντόρο δεν πήγε στη φυλακή; Ήσαν άραγε όλοι αγγελικές υπάρξεις;
Επομένως θα ήταν –θεσμικά- καλό ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να βοηθήσει στην παραγωγή μιας άλλης δικαστικής κουλτούρας πάνω σε αυτό το ζήτημα, γιατί διαφορετικά φοβάμαι ότι ποτέ σε αυτόν τον τόπο δεν θα κυοφορηθεί μια στοιχειώδης συνείδηση νομιμότητας και η εθνική μας «κατρακύλα» θα συνεχίζεται.  

Βεβαίως, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η καταβολή των φόρων είναι ζήτημα που συνδέεται άρρηκτα με τον συνταγματικό μας πατριωτισμό (Verfassungspatriotismus), όπως λέει και ο γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας.

Άρα είτε πιστεύουμε στην πατρίδα μας, είτε όχι και όλα τα άλλα είναι αποκρουστικές δικαιολογίες. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, έστειλε κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμη και στα δημοτικά  για να δείξει στα παιδιά, ότι η φοροδιαφυγή είναι κατεξοχήν ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα (How to Trim a Public Debt? Italy Tries Raising the Social Stigma On Tax Evaders, Nytimes 25/12/2011).

Με άλλα λόγια, όποιος φοροδιαφεύγει δεν κλέβει μόνο το κράτος, αλλά βάζει το χέρι του και στην τσέπη του γείτονα. Και αυτό το βιώσαμε τρομακτικά τα δύο τελευταία χρόνια.

Ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πάρει από τους κυνικούς φοροφυγάδες (γιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους κλπ), το αφαιρούσε αδίστακτα από τους φτωχούς συνταξιούχους και τους μισθωτές!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει πάει στη φυλακή για φοροδιαφυγή! Αν αυτό δεν αλλάξει η εθνική μας κατρακύλα θα συνεχίζεται ασταμάτητα!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
[email protected]

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ