Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, κατά τρεις μονάδες, από τον ιδιωτικό οίκο χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody’s, καθώς και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέλιξη απασχολεί δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Ads
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο με τίτλο «Σκουπίδια και αξιολογήσεις» γράφει: 4 ημέρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου θα ληφθούν αποφάσεις ώστε το κοινό νόμισμα να καταστεί πιο σταθερό στις κρίσεις, ο οίκος αξιολόγησης κάνει γνωστό στον κόσμο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο ζοφερή απ’ ότι είχε εκτιμηθεί. Με τέτοιου είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια καθίστανται αναξιόπιστοι πάντως και οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Ο Moody’s αξιολογεί τους Έλληνες ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου η Αθήνα ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους μείωση επιτοκίων για τα δάνεια όπως επίσης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Ποιος μπορεί τώρα να πιστέψει τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων ότι αυτό είναι τυχαίο; Ότι αξιολογούν εντελώς ανεξάρτητα και χωρίς δικό τους συμφέρον; Είναι λάθος να συνάγεται συμπέρασμα από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα σε χειρότερη θέση από την Αίγυπτο», αναφέρεται στην υποβάθμιση αλλά και την «οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών». Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται πλέον στις αξιολογήσεις των σχετικών οίκων και στέλνει ειδικούς προκειμένου να ελέγξουν εξ ιδίων την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Το πόρισμά τους θα ανακοινωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24/25 Μαρτίου.
Η αντίδραση των αγορών στην κίνηση του οίκου Moody’ s ήταν συγκρατημένη. «Δεν θα είναι η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας», δηλώνει ο Christoph Weil, αναλυτής της Commerzbank, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι αγορές αναμένουν προ πολλού αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι οι οίκοι αξιολόγησης απλώς «διαβάζουν» τα σημάδια.
«Η πολιτική κατάσταση στη χώρα αποσταθεροποιείται λόγω της μακρόχρονης ύφεσης και της συνεχιζόμενης λιτότητας και συρρίκνωσης της οικονομίας». «Θα πρέπει να αναμένουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους», δηλώνει χρηματιστής.
Η εφημερίδα Volkskrant, τονίζοντας πως «Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι μετά την υποβαθμιστική αξιολόγηση», αναφέρει μεταξύ άλλων: Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ελλάδα προσπαθεί, με όλες της τις δυνάμεις να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά. Μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ έχουν αυξηθεί οι φόροι και έχουν γίνει αυστηρότεροι οι έλεγχοι στη φορολογία. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφύγει, σε αυτή την προσπάθεια, τη σύγκρουση με τους διαδηλωτές.
Οι σημερινές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων δεν βοηθούν και πολύ. Ο Moody’s αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε μια διαπραγμάτευση για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού βοήθειας, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτή θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού προβλήματος χρέους.
Από την πλευρά τους, οι Financial Times Deutschland, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Νέα εκτεταμένη φωτιά απειλεί την Ευρωζώνη» γράφει: Η ξαφνική υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s αναβίωσε χθες τους φόβους κατάρρευσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες στο επίπεδο «σκουπίδια» Β1, στο οποίο βρίσκονται χώρες όπως η Αγκόλα και η Μογγολία, δύο βαθμίδες κάτω από την επαναστατημένη Αίγυπτο. «Η αγορά επικεντρώνεται τώρα ξανά στο δημόσιο έλλειμμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Elwin de Groot (Όμιλος Robobank).
Η De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Έλληνες θυμωμένοι με την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την Moody’s» κάνει λόγο για «οργισμένη αντίδραση» της ελληνικής κυβέρνησης εξαιτίας της επιθετικής υποβάθμισης – κατά τρεις βαθμίδες – στην οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά η Moody’s. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει πάντως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι παρά την υποβάθμιση, η Moody’s επιμένει ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να καταγράψουν απώλειες στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΚΤ από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι η χτεσινή εξέλιξη θα προκαλέσει ένα κλίμα νευρικότητας στις αγορές ομολόγων.
«Βουλιάζουν οι Έλληνες» είναι ο τίτλος της De Standaard. «Η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα «έχει φτάσει πλέον στο ναδίρ» μετά και την χτεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας «που εξομοιώνει την χώρα με το status τριτοκοσμικών χωρών», σημειώνει. Κατά την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο το τελευταίο διάστημα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξακολουθεί να διακρίνει κίνδυνο η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές της τα επόμενα χρόνια.
ΟιFinancial Times μιλούν για «οργισμένη αντίδραση» από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας αποσπάσματα από την ανακοίνωσή του αλλά και την επιχειρηματολογία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξες και υπόκεινται σε διάφορους κινδύνους.
Σημειώνουν ακόμη ότι η αντίδραση των Βρυξελλών υπήρξε «παγερή», ότι η χθεσινή υποβάθμιση σημαίνει ότι η Ελλάδα υφίσταται πλέον «αυξανόμενη πίεση» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο τέλος του μήνα ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα περικοπών και αύξησης των εσόδων ύψους 20 δις ευρώ και ενώ οι επιπτώσεις από τη νέα υποβάθμιση έγιναν αισθητές και στην Πορτογαλία ωθώντας τα πορτογαλικά spreads σε νέα ύψη.
Για «οργισμένη αντίδραση» της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών προσωπικά κάνει λόγο και η βρετανική Guardian, που αναφέρεται επίσης στην απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, απόφαση την οποία ερμηνεύει ως μία απέλπιδα προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση, με την παρατήρηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με την εξέλιξη αυτή. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη αίσθηση παράλυσης στην κυβέρνηση, που μοιάζει αδύναμη ή απρόθυμη να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις μπροστά στη λαϊκή αντίδραση ή την αντίδρασης από την πλευρά των συνδικάτων καταλήγει η GUARDIAN.
Η γαλλική Liberation σχολιάζει ότι «για τον Moody’s, η στάση πληρωμών της Ελλάδας δεν αργεί» και ότι «η κάθοδος της Ελλάδας στην κόλαση δεν έχει τελειώσει», καθώς ο Moody’s έχει θέσει τη χώρα υπό «αρνητική επιτήρηση», γεγονός που σημαίνει ότι η προσεχής υποβάθμιση μπορεί να συμβεί εντός των προσεχών έξι μηνών.
«Νέες ανησυχίες για το ευρωπαϊκό χρέος» είναι ο τίτλος της Le Figaro, που επισημαίνει πως η υποβάθμιση της Ελλάδας προκαλεί νέο κύμα αναστάτωσης στους κόλπους της ευρωζώνης και κάνει τους αναλυτές (Ινστιτούτο Bruegel), να εκτιμούν ότι «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και το να συνεχίσουμε να της δανείζουμε χωρίς σημαντική μείωση του επιτοκίου δεν συνιστά μια βιώσιμη πολιτική».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο με τίτλο «Αναδιάρθρωση χρέους» γράφει: «Ο πολιτικός κόσμος σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρεί ταμπού το θέμα της αναδιάρθρωσης και δυστυχώς συναντούν ως σύμμαχό τους και την ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα η πολιτική ενδιαφέρεται για άλλη μια φορά να κάνει τη χάρη στις τράπεζες. Τυχόν αναδιάρθρωση θα έκανε τράπεζες στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα κρατική βοήθεια. Η παροχή βοήθειας προς αυτές θα ήταν πάντως συνεπέστερη από το να επιθυμούν να διατηρούν με χρήματα των φορολογούμενων ζωντανή την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι υπερχρεωμένη».
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ζητάει από τους Έλληνες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει σε χώρες του δυτικού κόσμου. Όμως, ολοένα και περισσότερο καθίσταται σαφές ότι η Αθήνα έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας περισσότερα απ’ όσα είναι σε θέση να κάνει. Ακόμη κι αν τα σχεδιαζόμενα έργα εφαρμόζονταν σε όλη τους την έκταση, τα αποτελέσματα δε θα αρκούσαν για να βγάλουν τη χώρα από τα χρέη. Από τους Έλληνες δε μπορεί κανείς να περιμένει να δεχτούν δημόσια αυτή τη θέση…
Όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των χωρών που, στην τελική ανάλυση, καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό, περιμένει κανείς ειλικρίνεια», γράφει η Die Welt.
«Αυξάνει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας» εκτιμά η Dagens Nyheter, που αναφέρει: «Οι εισπράξεις από οφειλόμενους φόρους δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο κίνδυνος υποβάθμισης του χρέους έχει αυξηθεί – σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moody´s, η οποία χθες Δευτέρα(7/3) κατέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή αυξάνει τη πίεση για την μείωση του τόκου που η Ελλάδα πληρώνει για το δάνειο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >