Η μείωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη οφείλεται σε σημαντικό στην ελληνική κρίση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal υπό τον τίτλο «The eurocracy fiddles while continent’s economy declines». Η εφημερίδα μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσουν και οι άλλες περιφερειακές οικονομίες και εν συνεχεία και η ευρωζώνη.

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σημαντικός λόγος για το άσχημο αίσθημα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η προσδοκία της αγοράς ότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει θα την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως δεν πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς «Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, για ποιο λόγο να επενδύσει κανείς στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποθέτει ότι για να αποφευχθεί η καταστροφική διάσπαση της ενότητας της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά χρήματα και τη βοήθεια του ΔΝΤ για να σώσουν την Ελλάδα, αν η χώρα συνεχίσει να παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές λόγω των απαγορευτικών επιτοκίων, σημειώνει ο αρθρογράφος και κάνει ειδική αναφορά στο επιχείρημα «Σώστε μας, διαφορετικά…».

Την ίδια στιγμή, η βρετανική Guardian σημειώνει πως το ΔΝΤ πρόκειται να στείλει μόνιμα στελέχη του στην Αθήνα – λόγω των αυξανόμενων υποθέσεων ότι το πρόγραμμα επείγουσας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα χρειαστεί να παραταθεί. Καθήκον των επιθεωρητών θα είναι να επιβλέπουν τις μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα όσον αφορά την είσπραξη των φόρων και των δημοσίων δαπανών.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός η κυβέρνηση «εγκωμιάζεται ευρέως» για την εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπη με επικρίσεις όσον αφορά τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για την οικονομική βοήθεια των 11 δις ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου roadshow για την προσέλκυση ξένων επενδυτών υπογράμμισε ότι ο λόγος που οι αγορές δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί, είναι διότι παρακολουθούν να δουν εάν θα μείνουμε εντός προγράμματος, αποκλείοντας παράλληλα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ads

Η δυσοίωνη προοπτική μίας πιθανής παράτασης της διεθνούς οικονομικής βοήθειας πέρα από το 2013, έχει επιβληθεί από την ανησυχία ότι οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική ανάκαμψη εμποδίζονται σημαντικά από την έλλειψη της αποτελεσματικότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων προσθέτει η Guardian, παραθέτοντας αποσπάσματα και από την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση μοιάζει μεν αποφασισμένη, ενδέχεται όμως να δοκιμαστεί σθεναρά από την διαδεδομένη κουλτούρα φοροδιαφυγής και από την αντίδραση στο εσωτερικό της εφορίας και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που τα σημεία πίεσης απειλήσουν το σχέδιο για την ανάκαμψη.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Financial Times Deutschland, σε άρθρο με τίτλο «Τα Pigs ισορροπούν επί ξυρού ακμής», αναφέρονται στους νέους κινδύνους σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των λεγόμενων «κράτη-Pigs» (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με εξαίρεση την Ισπανία, οι λοιπές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης διατρέχουν τον κίνδυνο οπισθοδρομήσεων όσον αφορά τη δημοσιονομική τους σταθεροποίηση. Μέχρι τώρα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα πέτυχαν ή και ξεπέρασαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους τους στόχους σταθεροποίησης, που είχαν τεθεί.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες «Είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα ξεκίνησε δυνατά, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει». Αυτός ο δρόμος θα μπορούσε να γίνει περισσότερο ακανθώδης απ’ ό,τι επιτρέπουν να φανεί οι μέχρι τώρα επιτυχίες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι ειδικοί της BNP Paribas και της Commerzbank θεωρούν όπως και ο Παπακωνσταντίνου – ότι οι Έλληνες τηρούν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης βέβαια «κόλλησε» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Κυρίως τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με τα αναμενόμενα και ταυτόχρονα τα μεγάλα ποσά για τοκοχρεολύσια επιβάρυναν το δημόσιο χρέος» δηλώνει ο Christoph Weil της Commerzbank. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί εφικτό τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 5,5% επί του ΑΕΠ για το 2010. Οι κίνδυνοι πάντως είναι υπαρκτοί, όπως τονίζει ο Luigi Speranza της BNP Paribas. Η σταθερή υψηλή ανεργία, για παράδειγμα, θα μπορούσε όχι μόνο να αυξήσει τις δαπάνες, αλλά να μειώσει και την προθυμία του Δημοσίου να προβεί σε περαιτέρω περικοπές.

Η La Tribune, τέλος, φιλοδοξεί δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», αναφερόμενη στις επισκέψεις που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός, παρά την ανησυχία που εξακολουθεί να καταγράφεται για το μέλλον του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε αισιόδοξος και υπογράμμισε την «άνευ προηγουμένου» προσπάθεια που η κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας έχουν καταβάλει έως σήμερα: Μια μείωση του ελλείμματος της τάξης των 7 δις ευρώ, δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένα πρόγραμμα που προχωρά στη βάση των όσων προβλέπονται.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ωστόσο, η αμφισβήτηση παραμένει. «Στα τρία κράτη που επισκέφθηκα» επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «συνάντησα το ίδιο ενδιαφέρον και τις ίδιες ανησυχίες. Η αγορά σήμερα διατηρεί μια ουδέτερη στάση, ωστόσο αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει όσα έχουμε πραγματοποιήσει έως τώρα, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης που οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει για την Ελλάδα», επαναλαμβάνοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, με άλλα λόγια η χρεοκοπία, είναι «αδύνατο να συμβεί».