Η απόφαση της κυβέρνησης να σκληρύνει τη στάση της στο προσφυγικό, έδωσε την ευκαιρία σε όσους έχουν αλλεργία στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, να ξεσπάσουν.

Ads

Ήταν η αναμενόμενη ολοκλήρωση ενός «κεντρώου» διαλείμματος, που είχε ξεκινήσει πριν τις ευρωεκλογές με στόχο να μην τρομάξουν ψηφοφόροι που δεν γοητεύονται από τη σκληρή δεξιά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προφανώς έλαβε την οδηγία να μην προκαλέσει το κεντρώο ακροατήριο και την τήρησε κατά γράμμα. Όλοι μιλούσαν για έναν άλλο Άδωνι, ήρεμο και πράο, που δεν είχε σχέση με τον πολιτικό της ακροδεξιάς ρητορικής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αφού πέρσι διατύπωσε στο News 24/7 την ανατριχιαστική άποψη περί «ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς», είχε επίσης κάτσει ήσυχος για αρκετούς μήνες. Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε το Αγροτικής Ανάπτυξης και αποκήρυξε «κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική».

Ads

Εδώ ισχύει όμως ότι μπορείς να αλλάξεις αυτό που κάνεις ή αυτό που λες για λίγο, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που είσαι.

Η απόφαση της κυβέρνησης να σκληρύνει τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα και να το αντιμετωπίσει με τον τρόπο που προηγουμένως κατέκρινε, δηλαδή ιδεοληπτικά, άφησε το περιθώριο για όσους έχουν αλλεργία στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, να ξεσπάσουν.

Έτσι, οι δύο υπουργοί που δεν έχουν αρμοδιότητα για το προσφυγικό, αλλά γνωρίζουν ότι ο πυρήνας του προσωπικού τους ακροατηρίου, ζει και αναπνέει για «κλείσιμο συνόρων», απελάσεις και διωγμούς, έσπευσαν να τοποθετηθούν.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και υπερασπίστηκε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει πια προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε ξανά, αν και υπουργός, σε «λαθρομετανάστες» και σε «λαθρομεταναστευτικό ζήτημα», θυμίζοντας τις εποχές που πολιτευόταν με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Την ακραία αυτή ρητορική, είχε φέρει με κάθε επισημότητα στη δημόσια σφαίρα, την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι και αυτός που έχει ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγει μέχρι στιγμής το εμφυλιοπολεμικό «θα σας πάω μέχρι τέλους» σε διάφορα ζητήματα, όπως η Novartis και το Μακεδονικό.

Μένει να αποδειχθεί, αν οι παρεμβάσεις των δύο, ήταν απλώς ένα προσωπικό ξέσπασμα, μετά από τόσο καιρό «κεντρώας» νάρκης, ή αν βρήκαν μια ευκαιρία να στείλουν και ένα μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, που έχει πικράνει τον μέντορά τους.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr