Συνέντευξη του Dominique Strauss-Kahn δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το εβδομαδιαίο περιοδικό STERN, με τίτλο «Πολλοί χρησιμοποιούν τα νομίσματα σαν πολιτικά όπλα». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει την απαίτηση των Η.Π.Α. για περιορισμό του πλεονάσματος του γερμανικού εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου.

Ads

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού:

Ο Στρος-Καν θεωρεί ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί: «Ακόμη κι αν ορισμένοι πολιτικοί θέλουν τώρα να κηρύξουν πρόωρα τη λήξη της κρίσης – η απάντησή μου είναι Όχι. Ένα ξεκάθαρο Όχι». Αιτία είναι το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συντελείται ασύμμετρα. Στην Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Αφρική τα πράγματα εξελίσσονται καλά. Αντιθέτως, οι Η.Π.Α., αλλά και η Ευρώπη συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γερμανία ο Στρος-Καν δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία μπορεί να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Αλλά η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και όσο εκεί η οικονομική ανάκαμψη συντελείται μάλλον με πολύ αργούς ρυθμούς, δεν πρόκειται και το γερμανικό οικονομικό θαύμα να διαρκέσει για πολύ». Η Ευρώπη θα πρέπει να ανακάμψει στο σύνολό της. Κι αυτό δεν το θεωρεί πιθανό για το επόμενο έτος ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ads

Για τον Στρος-Καν οι απαιτήσεις των Η.Π.Α. να περιοριστεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι «σωστές επί της αρχής». Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα μπορούσαν να σκεφτούν περισσότερο για «κάπως πιο εξισορροπημένα εμπορικά ισοζύγια. Γιατί δεν μπορείς να υπεραμύνεσαι των δικών σου πλεονασμάτων και ταυτόχρονα να καταδικάζεις άλλους για το έλλειμμά τους».

Ο Στρος-Καν προειδοποίησε τα βιομηχανικά κράτη για τους κινδύνους από έναν ανταγωνισμό στην υποτίμηση των νομισμάτων τους: «Πολλοί χρησιμοποιούν τα νομίσματα σαν πολιτικό όπλο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν συμμετέχει ακόμα επαρκώς στο κόστος της κρίσης, επισημαίνει επίσης ο Στρος-Καν. Έχουν μεν ψηφιστεί διάφορες νέες σχετικές διατάξεις, αλλά η κατάσταση είναι άσχημη όσον αφορά τον έλεγχό τους: «Ως προς αυτό απέχουμε μίλια από το στόχο μας. Δυστυχώς, τείνει να εξαφανιστεί και η πολιτική βούληση για την επιβολή τους».

Η συμμετοχή των τραπεζών δεν αποτελεί μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά συνιστά κυρίως δυνητική απειλή για τη δημοκρατία: «Αν χρειαστεί πάλι να σωθούν τράπεζες, θα είναι ακόμα πρόθυμοι οι πολίτες, οι φορολογούμενοι, να πληρώσουν; Αμφιβάλλω», επισημαίνει ο Στρος-Καν.