Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από κοινή πρόταση τεσσάρων πολιτικών ομάδων, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για το πολιτικό σύστημα της χώρα μας και αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Το ψήφισμα, που αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, αναφέρεται αναλυτικά και συγκεκριμένα σε εκούσιες ενέργειες και σοβαρές παραλήψεις της κυβέρνησης, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το κράτος δικαίου, σε προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, σε πιέσεις και εκβιασμό δικαστικών λειτουργών και σε προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών. Καταλήγοντας, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει, δράση για να αντιμετωπιστεί αυτή η καθόλου κολακευτική κατάσταση για την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και μερίδα δημοσιογράφων, απαξίωσαν και υποβάθμισαν τη σημασία του εν λόγω ψηφίσματος, είτε χρησιμοποιώντας ρηχά και φαιδρά επιχειρήματα ή ακόμα και ειρωνεία είτε αγνοώντας το, φανερώνει περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού όχι μόνο απέναντι στη λειτουργία και το πολιτικό βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στη ίδια τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «Σύνταγμα» της ΕΕ δηλαδή, που δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για πολιτικό ατόπημα και αντιθεσμικά αντανακλαστικά με προεκτάσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην έννοια του κράτους δικαίου, πράγμα που ως εκ τούτου θέτει στην πραγματική του διάσταση το μέγεθος του πολιτικού ατοπήματος της ελληνικής πλευράς, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο θεμελιώδες άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ, όπου αναφέρονται οι αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών, δηλαδή τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκαταλέγεται και το κράτος δικαίου. Και για την παραβίαση των αξιών αυτών, η ίδια η Συνθήκη δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα παρέμβασης καταρχάς σε προληπτικό επίπεδο και καταλήγει μέχρι και στην επιβολή κυρώσεων. Τέτοιου είδους μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι συντηρητικές κυβερνήσεις των οποίων επίσης κατηγορήθηκαν για υπονόμευση του κράτους δικαίου, και παρά το ότι και αυτές ποτέ δεν αποδέχθηκαν τις κατηγορίες.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο από τους ευρωπαϊκούς λαούς ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, λειτουργεί ως ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αξιών.

Αναδεικνύει συχνά και δεν ανέχεται την παραβίασή τους, ενώ κόκκινο πανί για αυτό αποτελεί η άμεση η έμμεση καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου. Αυτό λοιπόν που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να σεβαστεί την απόφαση της ευρείας πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου που υιοθέτησε το ψήφισμα κατά της Ελλάδας, να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να αποδείξει έμπρακτα και χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που προστατεύει και θωρακίζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία.

*Ο Νίκος Μπούνας είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, ειδικός επί ευρωπαϊκών θεμάτων.